Primăria Bistrița a pregătit un proiect de hotărâre prin care se impun o serie de modificări ale Planului Urbanistic General. Proiectul reglementează construcția de locuințe colective mici (blocuri cu 2 etaje) în sub-zonele L2, investiție preferată de șmecherii din imobiliare.
În regimul primarului Crețu s-a realizat Planul Urbanistic General actual care a expirat în 2018 dar a fost prelungit. Pe PUG-ul existent se pot construi blocuri între case, pe sub-zonele L2, introduse-special în anumite puncte strategice unde „băieții deștepți” aveau parcele cumpărate, la momentul întocmirii PUG-ului.
Ce noutăți aduce noul proiect, în privința blocurilor cu 2 etaje:
– realizarea unui plan urbanistic zonal pentru fiecare locuință colectivă mică. Momentan, dacă parcela de teren e situată în zona L2, autorizația de construire se putea elibera imediat, fără PUZ.
– întocmirea PUZ-ul se va putea realiza după avizarea documentației de către 1 comisie tehnică de specialitate și de către 1 comisie de urbanism, formată din consilieri locali.
– numărul de apartamente/imobil. Se dorește limitarea nr. de apartamente. Maxim 6 apartamente/bloc.
– numărul de apartamente, în funcție de suprafața terenului:
- – 700 mp – 3 apartamente
- -1.000 mp – 4 apartamente
- -1.500 mp – 5 apartamente
- -2.000 mp – 6 apartamente.
Numărul maxim de niveluri
- Subsol/demisol + P + 2 etaje (se elimină posibilitatea realizării spațiilor tehnice pe acoperiș, care de fapt erau apartamente )
- Subsol/demisol + P +M, cu condiția ca mansarda să fie realizată pe un singur nivel și fără a depăș 4.5 metri, înălțime.
- regimul maxim de înălțime a blocului: 9 metri.
- 1 loc de parcare/apartament cu maxim 80 mp
- 2 locuri de parcare/apartament cu peste 80 mp.
- drum de 4 metri lățime pt accesul la locurile de parcare.
- rastel cu locuri de parcare pentru biciclete.
- în situația în care drumul de acces spre parcelă este mai mic de 9 metri lățime, se vor autoriza doar blocuri cu maxim 3 apartamente.
Investitorii imobiliari au ridicat clădiri de mari-dimensiuni pe parcele relativ mici de 4-5 ari situate în zone aglomerate. Construcția de locuințe-colective ar trebui restricționată, deoarece blocurile NU se încadrează în peisaj și modifică vizual aspectul unor zone unde preponderent sunt construite case.
USR-iștii vor ordine și disciplină pe Urbanism!
Consilierul Nicolae Pavelean (USR) a introdus un amendament și solicită ca pentru fiecare apartament/garsonieră, dezvoltatorul să planteze 1 copac. Acest amendament a fost cuprins în proiectul de hotărâre privind blocurile mici .
Fără BLOCURI între case!
Proiectul de hotărâre pregătit interzice blocurile „între case”:
Art. 1 – se interzice construirea de locuințe colective mici în zonele de case L2, în cartierele tradiționale ale orașului, respectiv în zonele omogene de locuințe individuale , cu excepția subzonelor prevăzute în UTR 8 (zona Alba -Iulia-Odobescu-Toamnei), UTR 16 (zona Libertății – MAT) și UTR 27 (peste calea ferată, zona cuprinsă între Netex și Drumul Dumitrei Vechi), cu indicativ L2a și L3 – locuințe colective mici, prevăzute în PUG, aprobat prin HCL nr. 136 din 2013.
Primarul Ioan Turc a intervenit și a DEBLOCAT situația: încă se mai pot construi blocuri cu 2 etaje, pe regulile ” vechi!”. Momentan!
Pe urbansim s-a creat un blocaj și există presiuni din partea dezvoltatorilor imobiliari. Aceștia se bazează pe PUG-ul din 2013 (expirat la această oră, dar prelungit) și solicită autorizații de construire pentru blocuri cu 2 etaje în L2, evitând astfel NOILE reglementări (pregătite din 2020).
Primarul Ioan Turc a intervenit și a dat o dispoziție prin care se avizează favorabil solicitarea de informații de urbanism PUZ/PUD pentru edificarea de locuințe colective în zonele L2 .
Practic, blocurile cu 2 etaje încă pot fi construite pe parcele mici, de 5 ari. De asemenea, NU este reglementat numărul de apartamente/fiecare bloc, astfel încât un imobil de 2 etaje poate avea 30 de apartamente, de exemplu.
Primarul Ioan Turc s-a folosit de voturile Comisiei de Urbanism, formată din 5 consilieri locali, care în luna martie a dat OK-ul. Deci, până la aprobarea unui regulament clar, se pot construi blocuri de 2 etaje, în subzonele L2!
Juridic, situația e complicată, deoarece se fac reglementări suplimentare a unui PUG existent, care a lăsat portițe deschise pentru afaceriștii din imobiliare. Are loc o modificare a regulamentului, în timpul jocului.
Joc de forțe pe Urbanism! Corupția-i evidentă, pe URBANISM!
E ciudat cum în ultimii 2 ani NU s-a întâmplat nimic și în continuare persistă o situație hilară pe urbanism: PUG-ul e expirat, Regulamentul privind blocurile de 2 etaje încă NU a fost aprobat, Regulamentul conține date neclare (termenul „cartiere tradiționale”, de exemplu, unde se vor INTERZICE blocurile). Același Regulament face excepții pentru anumite zone (UTR 16, UTR 27 și UTR 8). Ciudat!
La ultima ședință de Consiliu Local, Ioan Turc a retras proiectul privind reglementarea construcției de blocuri cu 2 etaje.
E clar că administrația locală e sub presiune. Pe de o parte, primarul a fost votat să facă ordine în urbanism și ezită să ia măsuri drastice! Ioan Turc mediază conflictul evident între Secretarul municipiului și Arhitectul șef, ambele direcții făcând exces de zel pe anumite proiecte imobiliare!
Viesparul din Urbanismul bistrițean a fost speriat de descinderile Poliției din 2020, dar în continuare se fac jocuri în funcție de interes. Anumiți funcționari din Primărie sunt în cârdășie cu dezvoltatorii imobiliari și îi favorizează în aplicarea legilor privind construcția de imobile. Lipsa specialiștilor este evidentă și de asemenea statutul funcționarilor publici NU permite decuplarea unor corupți de la sistemul pe care ei înșiși l-au creat.
Din aceste motive, Bistrița NU are o direcție clară de dezvoltare armonioasă și pe anumite zone a fost urâțită iremediabil… Rămâne de văzut în ce formă și când va fi aprobat NOUL regulament privind blocurile de 2 etaje, proiect care va încurca șmenurile pregătite atent de unii dezvoltatori imobiliari…
Vrei să verifici dacă se pot construi blocuri într-o anumită zonă!? CLICK să vezi Planul Urbanistic General, sub-zonele și Regulamentul Local de Urbanism!
Citiți și:
Citiți și: