Secretarul de stat Monica Săsărman a făcut o radiografie a investițiilor din județ derulate prin Ministerul Dezvoltării

Secretarul de stat Monica Săsărman a prezentat vineri, într-o conferință de presă, o situație cu privire la investițiile realizate în județ prin intermediul programelor naționale derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Am realizat o scurtă radiografie a investițiilor din județul Bistrița-Năsăud care se află în coordonarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin intermediul programelor pe care acest minister le gestionează. Încep cu Programul Național de Dezvoltare Locală etapa I (PNDL 1). Pe acest program, la nivelul județului au fost încheiate contracte de finanțare pentru 133 de obiective de investiții, cu o valoare totală de 297,5 milioane lei. Până în momentul de față, respectiv până la 31 decembrie 2023 și prima parte a lunii ianuarie 2024, au fost finalizate 128 de obiective de investiții pentru care s-a decontat suma de 291 de milioane de lei. Mai sunt într-un stadiu avansat de finalizare 5 obiective de investiții. De asemenea, pe Programul Național de Dezvoltare Locală etapa a II-a (PNDL 2) s-au încheiat contracte de finanțare pentru 192 de obiective de investiții, cu o valoare totală de 916,8 milioane lei. Au fost finalizate până în prezent 156 de obiective și mai avem un rest de decontat de 331 de milioane de lei. Celelalte 36 de obiective de investiții se află în diverse stadii de realizare”, a spus Monica Săsărman.

Sursa citată a amintit că Guvernul a venit, printr-o serie de acte normative, în sprijinul unităților administrativ-teritoriale care derulează aceste investiții și a decis ca, în cazul în care sunt necesare sume suplimentare pentru finalizarea lucrărilor, să asigure aceste sume.

Monica Săsărman a vorbit și despre Programul Național de Investiții Anghel Saligny, program pentru care la nivel național au fost depuse peste 5.600 de solicitări, fiind încheiate contracte de finanțare pentru circa 2.700 dintre acestea.

Prin acest program, pentru județul nostru au existat 3 etape. Într-o primă etapă s-au alocat sume pentru 85 de obiective de investiții. Dintre acestea, pentru 60 s-au și semnat deja contractele de finanțare. Cele 60 de obiective au o valoare totală de circa 727 de milioane de lei de la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Dintre celelalte obiective de investiții, unele au documentațiile într-o fază avansată, în vreme ce altele sunt în evaluare. A doua etapă a Programului Anghel Saligny a vizat infrastructura de rețele de alimentare cu gaze naturale. Acest ordin a fost emis în luna septembrie 2023. Se va aloca finanțare pentru un număr de 8 obiective de investiții. Am discutat în permanență cu administrațiile publice locale, respectiv cu primarii care s-au angajat într-un astfel de demers, în așa fel încât să ne asigurăm că procedurile de elaborare a documentațiilor se desfășoară într-un ritm corespunzător. De asemenea, am preluat și o parte din problemele primarilor cu privire la normele de aplicare și le voi discuta săptămâna viitoare cu specialiștii din minister care gestionează această componentă de infrastructură a rețelelor de gaze, astfel încât să avem o interpretară unitară. Cea de-a treia etapă a Programului Național Anghel Saligny a vizat infrastructura de apă și canal, ordinul fiind semnat la începutul lunii decembrie. În această etapă avem 34 de obiective. Urmează să semnăm și aceste contracte de finanțare”, a adăugat Monica Săsărman.

În privința acestui program, Guvernul a adoptat un act normativ care prevede posibilitatea de a ajusta contractele încheiate.

Monica Săsărman a vorbit și despre investițiile derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Pe acest program, la nivelul județului s-au semnat un număr de 99 de contracte de finanțare, cu o valoare totală de 392 milioane lei fără TVA și s-au decontat până acum circa 4 milioane de lei”, a mai spus sursa citată.

Prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, județul Bistrița-Năsăud mai poate beneficia de finanțări și pe Programul Național pentru locuințe sociale.

Platforma pentru depunere solicitări pentru construirea de locuințe sociale încă este deschisă. Termenul de depunere este în jurul datei de 25 februarie, urmând ca ulterior solicitările să intre în etapa de evaluare”, a completat secretarul de stat.

Monica Săsărman consideră că toate aceste obiective investiționale, împreună cu celelalte realizate de administrația județeană și autoritățile locale, aduc plus valoare județului Bistrița-Năsăud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *