Șeful Direcției Silvice Bistrița-Năsăud: Proiectul privind înființarea unei pepiniere moderne la Sărata a căzut. Nu a obținut finanțare prin PNRR

În anul 2019, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anunța că în județul Bistrița-Năsăud, în localitatea Sărata, va fi înființată o pepinieră în care se vor produce puieți ce vor asigura necesarul de la nivelul întregii țări, un proiect pilot pentru România, investiția fiind estimată la acea vreme la 20 de milioane de euro. Însă, potrivit șefului Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan, această investiție nu se va mai realiza.

Vineri, în timpul unei ședințe în care secretarul de stat Lóránd Árpád Fülöp de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a prezentat Campania Națională de Împăduriri 2022-2026, finanțată prin PNRR, Gheorghe Ivan a anunțat că proiectul nu a obținut finanțare prin PNRR.

Acel proiect care urma să producă în jur de 18 – 19 milioane de puieți anual și care era pe rășinoase, în amplasamentul Sărata, a căzut. (…) Pepiniera mare nu se face, nu a primit finanțare prin PNRR. A căzut. Din ce cauză nu pot eu să vă răspund, poate Ministerul Mediului”, a declarat Gheorghe Ivan.

În schimb, sursa citată a adăugat că Ministerul Mediului a decis ca banii alocați prin PNRR pentru acest domeniu să fie folosiți pentru a îmbunătăți condițiile din 90 de pepiniere din țară, în acest sens putând fi depuse cereri în vederea acordării de ajutoare de minimis în valoare de 200.000 de euro fiecare. Și Direcția Silvică Bistrița-Năsăud a depus o astfel de cerere pentru pepiniera care există în prezent la Sărata.

Din cei 50 de milioane de euro care au fost acordați prin PNRR pentru aceste pepiniere, Ministerul Mediului sau nu știu eu ce factor politic a hotărât să se îmbunătățească 90 de pepiniere din țară. Ministerul a demarat deja procedura de depunere a proiectelor, a cererilor în vederea accesării unui ajutor de minimis pentru cele 90 de pepiniere din țară, ajutor de minimis de 200.000 de euro. Condițiile de accesare a acestor bani sunt foarte accesibile atât instituțiilor, cât și agenților privați. Bistrița a reușit să obțină aprobarea de la Consiliul de Administrației al Regiei Naționale a Pădurilor pentru ca noi să depunem documentația la Minister pentru ajutorul de minimis și am și făcut-o”, a adăugat șeful Direcției Silvice Bistrița-Năsăud.

Gheorghe Ivan spune că există șanse ca această cerere privind ajutorul de minimis în valoare de 200.000 de euro să fie aprobată. ”Probabil că această cerere se va aproba. Sigur că vom produce în jur de 300.000 – 350.000 de puieți anual în plus față de ce am produs până acum”, a adăugat Ivan.

În completare, secretarul de stat Lóránd Árpád Fülöp de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a menționat că programul de acordare a ajutorului de minimis a fost lansat în luna martie a acestui an și până acum au fost depuse 99 de proiecte.

Vestea bună e că se merge pe principiul primul venit – primul servit. Am început evaluarea și în funcție de proiectele eligibile vor apărea listele respective cu proiectele care obțin finanțare”, a spus secretarul de stat Lóránd Árpád Fülöp.

Despre proiectul care viza înființarea unei pepiniere moderne la Sărata, dar care nu a mai obținut în cele din urmă finanțare prin PNRR, Ziar de Bistrița a scris:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!