Taxa de salubrizare ar putea ajunge la 22,5 lei/persoană/lună, potrivit primarului Ioan Turc

ziar de bistrita deseuri

Taxa de salubrizare ar putea crește la 22,5 lei/persoană/lună, spune primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, care a explicat că acesta este și motivul pentru care Consiliul Local l-a mandat pe viceprimarul Sorin Hangan să voteze împotriva noilor tarife propuse de ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

În momentul de fată, cuantumul taxei de salubrizare pentru utilizatorii casnici este de 11,5 lei/persoană, dar costul real este de circa 18,5 lei. Este motivul pentru care, în fiecare lună, municipalitatea subvenţionează acest serviciu cu suma de aproximativ 400.000 de lei. Odată majorările aprobate, costul ar urca la 22,5 lei/persoană. În condițiile în care nu luăm in calcul acoperirea creşterii prin majorarea taxei suportate de populaţie, singura soluţie rămâne creşterea subvenţiei de la bugetul local. Constatăm o îmbunătăţire a serviciului de salubritate în oraş şi oamenii de bună credinţă văd acest lucru şi în ceea ce privește curăţenia, şi în ceea ce privește modul în care sunt gestionate, curățate platformele pentru colectarea gunoiului, dar mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut. Este punctul nostru de vedere. Costul vieţii a crescut foarte mult în ultimul timp și, în aceste condiţii, eu cred că Supercom ar trebui să identifice alte soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. Nu contestăm faptul că şi cheltuielile lor au crescut, dar noi, ca şi autoritate locală, ne uităm în primul rând la calitatea serviciului prestat şi ne uităm la puterea de cumpărare a oamenilor”, a spus loan Turc.

Potrivit primarului, în condițiile în care taxa va fi majorată, municipalitatea va subvenționa creșterea din bugetul local. ”Este singura soluție pe care o luăm în calcul. Repet, nu putem transfera pe spatele cetățeanului această creștere pentru că a scăzut puterea de cumpărare”, a completat Ioan Turc, care a subliniat că, deși acoperă circa 60 la sută din activitatea operatorului Supercom SA, municipalitatea are un singur vot în ceea ce privește majorarea tarifului.

La rândul său, viceprimarul Sorin Hangan a precizat că, dacă tarifele vor fi majorate, o familie formată din patru membri ar urma să achite anual suma de circa 1.000 de lei pentru acest serviciu.

Cu această taxă, o familie de patru persoane ar trebui să plătească în jur de 1.000 de lei de an, ceea ce e insuportabil, dar la fel de insuportabil este şi pentru bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al Primăriei Bistriţa, însă sunt multe alte motive pentru care am votat împotrivă. De exemplu, regulamentul unui astfel de serviciu este un act de sine stătător, care nu se modifică în urma unui act adiţional de delegare a serviciului, cum se cam întâmplă de data aceasta. El a făcut parte din procesul de atribuire cândva. Mi se pare că dânșii au luat-o taman în sens invers. În altă ordine de idei, dacă nu modificăm această taxă specială pe care cu toții o plătim la fel, indiferent de ce cantitate de gunoi producem sau cât de atenţi suntem cu selectarea deşeurilor, niciodată nu vom ajunge să îndeplinim acea cerinţă europeană plăteşte cât arunci! Apoi, se stabileşte o ritmicitate de degajare a platformelor de gunoi, dar este trecut un număr de ridicări mai mic decât se întâmplă în momentul de faţă. (…) Acum propunem să ridicăm de 5 ori. Nu vom reuşi niciodată să satisfacem cetăţenii, doar le luăm banii în plus. Pe mine mă îngrozeşte că nu văd orizontul. (…) Mi se pare de-a dreptul ruşinos să cerem bani mai mulţi şi noi o ducem tot mai greu cu îndeplinirea sarcinilor, a explicat Sorin Hangan.

Viceprimarul afirmă că municipalitatea va studia posibilitatea de a gestiona singură partea de platforme de depozitare şi de colectare a deșeurilor.

În ceea ce privește noile tarife propuse de ADI Deșeuri, acestea urmează să fie aprobate în Adunarea Generală din care fac parte primăriile din județ și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.