Undă verde de la Mediu pentru proiectul privind construirea unui centru de tratament în Sângeorz-Băi

FOTO: arhivă

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a emis acordul de mediu pentru un proiect Primăriei Sângeorz-Băi care prevede construirea unui centru de tratament în oraș și dotarea acestuia la cele mai înalte standarde.

Centrul de tratament este estimat la 40 de MILIOANE de euro!

Investiția totală este estimată la circa 40 de milioane de euro, iar Primăria Sângeorz-Băi a făcut deja demersuri pentru a obține finanțare europeană pentru acest proiect.

Se propune construirea unei clădiri având destinația de centru/baza de tratament Sângeorz-Băi, în regim de înălțime 2S+P+E+Terasă circulabilă.

Investiția urmărește creșterea atractivității orașului prin amenajarea unei baze moderne de tratament, care să ofere atât un număr ridicat de proceduri medicale cât și spații pentru recreere turiștilor și localnicilor.

Pe terenul pe care se propune realizarea clădirii nu există construcții, în schimb se remarcă o serie de alei din diferite îmbrăcăminți, prin care se asigură legăturile cu parcul public și pădurea din vecinătate.

Clădirea a fost gândita în zone distincte, astfel încât să satisfacă cerințele unei plaje cât mai mari de utilizatori și să ajute la creșterea economică a stațiunii și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin revitalizarea turismului.

Funcțiunea principală a clădirii este de centru/bază de tratament, sens în care se propune amenajarea de spații dedicate diferitelor tipuri de tratamente cu ape minerale, pentru diferite afecțiuni, în special pentru afecțiuni reumatice.

Principala sursă de ape minerale care va fi utilizată în tratamentele balneare va fi apa captată în Izvorul numărul 6 aflat în apropiere, în amonte fata de amplasamentul studiat”, se arată în documentația aprobată de APM Bistrița-Năsăud.

Spațiile din jurul viitoarei clădiri vor fi amenajate pentru petrecerea timpului liber și recreere, sens în care se propune amenajarea de piscine exterioare pe latura vestică a terenului, respectiv a unui loc de joacă pentru copii. Totodată, se propun amenajări peisagistice care să ajute la o integrare cât mai armonioasă a clădirii în sit.

Bazine interioare și exterioare pentru toate categoriile de vârsta

”În completarea spatiilor dedicate tratamentului, se propun spații interioare și exterioare cu rol recreativ: bazine interioare și piscine exterioare pentru toate categoriile de vârsta, bazine cu hidromasaj, saune și băi turcești tip hammam.

Pe lângă zona de tratamente și de agrement, centrul de tratament va avea o zona distinctă pentru birourile administrației, absolut necesară pentru funcționarea, dezvoltare și promovarea noii infrastructuri.

Clădirea se prezinta sub forma unui volum dezvoltat pe orizontală, compus din trei bare paralele cu strada Izvoarelor și aleea de pe latura nordica, conectate intre ele printr-un volum central”, se mai arată în documentație.

Investiția prevede și amenajarea a circa 88 de locuri de parcare (aflate în parkingul subteran: 44 la subsolul 2 și 44 la subsolul 1). Accesul auto în parcare se face din strada Izvoarelor, printr-o rampă exterioară auto, pe care se va realiza și ieșirea.

Structura viitorului centru de tratament din Sângeorz-Băi: bazine cu apă și băi galvanice!

În subsol sunt amenajate o serie de spații tehnice care deservesc atât clădirea propriu zisa cât și bazinele de la parter, astfel: un spațiu mare în care se amplasează echipamentele tehnologice necesare funcționării bazinelor cu apa dulce de la parter și a bazinelor cu hidromasaj și un spațiu pentru echipamentele tehnologice necesare funcționării bazinului cu ape minerale din zona centrală a parterului.

La nivelul parterului se amenajează două zone de bazine cu ape minerale în care pacienții efectuează exerciții. Pe lângă bazinele cu apa minerala, pacienții vor mai avea acces la două încăperi de tratament în bai galvanice și opt încăperi pentru tratamente în cadă.

Ultimul spațiu de tratament amenajat la parter este o salină în suprafața de cca 50 mp, în care pacienții pot face tratamente pentru astm și alte afecțiuni respiratorii.

Tot la parter se amenajează o zona de recreere pentru vizitatori fiind structurata în trei zone distincte: zona bazinului de inot cu adâncime de 1.5m , care ocupa extremitatea vestică, spre curtea exterioara, doua bazine pentru copii în centru și o zona de relaxare cu bazine de hidromasaj și saune în partea estică.

Zona de tratamente de la etaj se compune din două săli de galvanoterapie, o încăpere pentru tratamente cu parafină care are propriul oficiu pentru pregătirea tratamentului, o încăpere pentru aerosoli de grup ,trei săli de fizioterapie și șase săli de masaj.

Pe latura nord-estică a amplasamentului se propune amenajarea unui loc de joacă pentru copii, pe acoperișul înierbat al primului nivel de parcare.

Terenul va fi împrejmuit pe coltul nord-vestic, spre parcul pădure, cu împrejmuire opacă pentru a asigura intimitatea utilizatorilor”, se mai arată în proiect.

Primăria Sângeorz-Băi mizează pe obținea unei finanțări europene!

Anul trecut, primarul din Sângeorz-Băi, Cătălin Bota, a depus solicitare de finanțare la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru acest proiect estimat la circa 40 milioane euro.

Potrivit acestuia, investiția este una prioritară pentru dezvoltarea turismului balnear din localitate, dar și un pas important pentru a pune orașul Sângeorz-Băi pe harta stațiunilor balneare din România cu o bază de tratament modernă și la cele mai înalte standarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *