Guvernul a adoptat luni o ordonanță de urgență prin care se modifică legislaţia privind modul de alegere a președinților consiliilor județene. Astfel, pentru această funcție, românii vor vota la alegerile locale uninominal. Într-o conferință de presă, vicepremierul Daniel Suciu a venit cu explicații.
”Astăzi am adoptat o ordonanță de urgență care cred că este foarte bine venită. Una dintre lecțiile pe care trebuie să le învățăm cu toții este că votul este esența democrației și atâta timp cât oamenii au posibilitatea să își aleagă direct reprezentanții trebuie să facem și noi același lucru. Până astăzi exista o diferență față de alegerea reprezentanților din administrația publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, președintele de Consiliu Județean era ales ca urmare a votului consilierilor județeni. Considerăm și am considerat că acest lucru trebuie să înceteze și mă bucur foarte mult că astăzi, Guvernul României a adoptat această măsură – să aducem cetățeanul foarte aproape de factorul decizional. Așadar, una dintre cele mai importante și reprezentative funcții de la nivel județean, cea de președinte al Consiliului Județean, trebuie să fie aleasă direct, uninominal, prin vot secret de către toți cetățenii, tocmai pentru a legitima și responsabiliza orice ales local din orice județ. De asemenea, critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a președinților de consilii județene și anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular, se alegeau președinții de consilii județene, începând cu astăzi a încetat. Așadar, votul masiv al românilor din data de 26 mai are și un rezultat imediat – aducem alesul local la judecata cetățeanului din fiecare județ”, a declarat vicepremierul Daniel Suciu.
De asemenea, vicepremierul a mai adăugat că în ultima perioadă a avut consultări cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene și a primit păreri față de această modificare legislativă de la 34 de președinți de consilii județene din teritoriu.
”Am și nominal părerile a 34 de președinți de consilii județene, reprezentând toate forțele politice care au președinți în teritoriu. Ca o statistică, vreau să vă spun că din cei 34 de președinți de consilii județene care au transmis păreri, 29 susțin această modificare a legislației. Între aceștia sunt inclusiv președinți proveniți de la partide care astăzi sunt în opoziție. Cred că e un act normativ bine venit”, a mai adăugat Daniel Suciu.
Vicepremierul a adăugat că nu va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ, până nu va veni avizul Consiliul Economic şi Social.