Mai mulți cetățeni revoltați de modul în care funcționează Serviciul Urbanism vin la Primărie să discute cu Ioan Turc și consilierii aleși. Ședința din 27 aprilie se anunță cu scântei, iar cetățenii din diferite cartiere s-au organizat și vor să oprească blocurile făcute pe șmen!
Calea Moldovei, Grănicerilor și Griviței iese la ATAC! Sunt organizați și dau tonul revoluției pe Urbanism!
Petițiile se referă la 3 zone cu probleme, unde mai mulți afaceriști locali și-au pregătit proiecte ce prevăd locuințe colective (blocuri).
Nr. 1 – Calea Moldovei: blocul lui Sighiartău! Șmecherii LEGALE! Se propune modificarea subzonei: de la 4 etaje se cer blocuri de 10 etaje!
Familia Sighiartău deține o parcelă de aproape 1 hectar, pe Calea Moldovei. Este vorba de parcela pe care funcționează Dacia Service, situată în gard cu Liceul ElectroTehnic.
Proprietarii doresc relocarea afacerii, iar pe parcela respectivă propun realizarea unui Plan Urbanistic Zonal. Este o primă etapă în vederea realizării unui cartier cu 220 de apartamente, 2 BLOCURI de 9 etaje + 1 BLOC de 2 ETAJE și spații comerciale
Pentru a putea ridica un cartier, investitorul trebuie să parcurgă anumite etape. În primă fază, dorește schimbarea sub-zonei: de la 4 etaje cât permite Planul Urbanistic General, să se construiască P + 10 etaje, prin realizarea unui Plan Urbanistic Zonal.
La 20 de metri distanță de Liceul Electro răsar BLOCURI de 9 etaje! Ansamblul propus este compus din doua corpuri (A si B), in care regimul de inaltime este discontinuu cu accente de 2S+P+6E+3ER. Service-ul auto va fi mutat și parcela eliberată pentru cartierul propus. Momentan, PUZ-ul se află la stadiul intenției de elaborare, după care va fi supus la vot în Consiliul Local.
foto: vecinii de pe Calea Moldovei care se opun BLOCULUI de 10 etaje, propus de Sighiartăi
Calea Griviței: blocul lui Bodea, pe o zonă super-sufocată. Se cere PUZ, iar Urbanismul vrea să-i dea ok-ul direct, fără studii!
Pe Calea Griviței , un afacerist local Bodea Alexandru dorește să construiască o clădire de 2 etaje cu 6 apartamente. Vecinii s-au revoltat și au adus o serie de argumente pentru blocarea investiției. Aceștia solicită realizarea unui PUZ, care ar reglementa locurile de parcare și funcționalitatea zonei: traficul din zonă, intrările-ieșirile autoturismelor, spațiile verzi, distanțe față de vecinătăți și diferite alte elemente obligatorii la construcția de locuințe colective mici.
Acum 5 ani, investitorul a solicitat un certificat de urbanism și a încercat eliberarea autorizației de construire, fără Plan Urbanistic de Detaliu, cum scria pe certificatul de urbanism. Înscrisul era făcut cu pixul, iar Bodea a-ncercat să eludeze acest aspect. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a menținut solicitarea de PUD, scrisă pe certificatul de urbanism.
În 2023, investitorul a solicitat un NOU certificat de Urbanism. Secretarul Gaftone NU a semnat eliberarea certificatului și a cerut întocmire PUZ, motiv pentru care Bodea s-a adresat Tribunalului BN, iar dosarul se află pe rol. (Dosar nr. 3336/112/2023 obligare emitere documentație de urbanism.)
Șmecheria e simplă: Tribunalul ar putea obliga Primăria să emită certificatul de urbanism (fără PUZ) și investitorul să ridice un bloc 6 apartamente pe aproximativ 8 ari.
Serviciul Urbanism are 2 variante la solicitarea unor astfel de investiții: certificat de urbanism și autorizare-directă sau realizare PUZ sau PUD, care să fie dezbătute în Consiliul Local.
În cazul Bodea, Urbanismul coordonat de Monica Pop a ales varianta simplă, în avantajul investitorului și în dezavantajul vecinilor care cer reglementări clare, fiind vorba de 6 apartamente.
Varga Alexandra a depus o petiție și susține că Sandu Bodea a prezentat planșe false pentru obținerea certificatului de urbanism. Practic, spațiul verde aferent invetiției ar aparține unui vecin și este spațiu ipotecat. Acest aspect a fost omis intenționat, după cum susține Alexandra Varga, vecina de peste gard.
Nr. 3 – Pe Grănicerilor, la fel: se încearcă evitarea PUZ-ului și autorizare directă pe blocuri de 2 etaje, fără limită de apartamente!
Pe Grănicerilor nr 21. A se cere autorizație de construire în urma certificatului de Urbanism eliberat în 5 decembrie (fără PUZ)!
Vecinii afectați susțin că prin evitarea PUZ-ului, investitorul are mână-liberă să construiască blocuri de 2 etaje + etaj retras. De asemenea, în petiția adresată Consiliului Local, aceștia spun că NU se respectă distanțele între vecinătăți, impuse prin Planul Urbanistic General.
foto: petiția vecinilor împotriva blocurilor de 2 etaje de pe Grănicerilor nr. 21 A.
Administrația Turc e sensibilă la adunări publice! Cum va juca primarul Turc!
Ioan Turc și-a arătat mușchii acum 1 an, când a blocat construirea unui BLOC de 6 etaje între case. Investiția îi aparținea lui Marius Negrea, care a mascat-o prin intermediari! Vecinii cu case au dat buluc la Primărie și Turc a ieșit victorios: a blocat investiția și a asfaltat strada de pământ, Simfoniei.
Blocurile mici, de 2 etaje ar trebui reglementate urgent și limitat numărul de apartamente/imobil. De asemenea, ar trebui INTERZISĂ autorizarea-directă a blocurilor în zone aglomerate, fiind obligatorie realizarea de PUZ-uri sau PUD-uri.
De asemenea, se impune procedură transparentă și clară privind proiectele colective: înștiințare vecini, punere la dispoziție documente. În mai multe cazuri, Serviicul Urbanism a ținut la secret anumite detalii din PUZ-uri. ( e cazul cartierului de pe Calea Moldovei a lui Sighiartău, dar și a unui alt PUZ pe Andrei Mureșanu nr. 9 unde nu sunt anexate studii de trafic sau de însorire deși în vecinătate există case afectate).
După ani și ani de HAOS, Bistrița se trezește! Cetățenii prind curaj!
Municipiul Bistrița este DISTRUS iremediabil pe mai multe zone, din cauza măsurilor haotice din urbanism, motiv pentru care cetățenii se revoltă și încet-încet se mobilizează împotriva proiectelor imobiliare susținute vehement de serviciile din subordinea primarului…
Cele 3 petiții vor fi dezbătute la ședința de joi, 27 aprilie, la sediul Primăriei Bistrița!
Citiți și :