Castelul Bethlen de la Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș, și-a recăpătat strălucirea, acesta fiind reabilitat prin intermediul unui proiect derulat de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Investiția s-a ridicat la suma de 14 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată în mare parte din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional, și din bugetul propriu al UBB.
Miercuri, la Arcalia, în prezența rectorului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a Consiliului de Administrație al UBB și a reprezentanților autorităților locale, printre care vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, și primarul comunei Șieu-Măgheruș, Sorin Mititean, a avut loc conferința de încheiere a proiectului de reabilitare a castelului de la Arcalia.
”Odată reabilitat, Castelul UBB-Arcalia va intra și în circuitul Castelor României, proiect mai larg susținut prin PNRR”, a punctat managerul proiectului, prof. univ. dr. Dan Lazăr, prorectorul UBB pentru Finanțare, digitalizare, relația cu studenții, care le-a prezentat participanților și rezultatele proiectului.
La rândul său, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a declarat că „UBB are cea mai puternică prezență academică în județul Bistrița-Năsăud, cu aproape 1.000 de studenți, cu 5 facultăți în extensiile din Bistrița și Năsăud și cu o stațiune științifică la Arcalia. Stațiunea Științifică UBB-Arcalia include Castelul UBB-Arcalia, Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și clădirile anexe pentru cazare, cantină și serviciile administrative. Castelul – construit în secolul XIX cu o arhitectură mauro-bizantină, unică în Transilvania și rară în țară – este acum reabilitat. Urmează (1) să reabilităm celelalte clădiri, care, deși funcționale, nu se mai ridică la standardele actuale ale stațiunii științifice și ale nevoilor practicii studenților UBB; (2) să dezvoltăm Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și (3) să dotăm stațiunea științifică cu laboratoare de top în domeniul biologiei/ biotehnologiilor și științei/ingineriei mediului. În final, Stațiunea Științifică UBB-Arcalia va face parte dintr-o rețea UBB – Grădina Botanică din Cluj-Napoca – Grădina Botanică din Jibou – Parcul Dendrologic UBB-Arcalia -, dedicată turismului academic și cercetării științifice asupra mediului și sustenabilității.”
”Conducerea UBB Cluj s-a aflat astăzi în județul nostru pentru inaugurarea Castelului din Arcalia, recent reabilitat printr-un proiect finanțat prin POR. Superbul imobil, spațiu educational al universității, este propus să devină parte a unui ’’ecosistem academic și turistic în inima Transilvaniei”, a transmis și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără.
Arcalia este una dintre cele mai vechi localităţi ale judeţului Bistriţa-Năsăud, prima sa atestare documentară fiind consemnată în prima jumătate a secolului al XIV-lea. Este situată la circa 15 km vest de oraşul Bistriţa şi la aproximativ 110 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la limita dintre Câmpia Transilvaniei şi zona colinară, care face trecerea spre masivele Carpaţilor Orientali. Accesul la Arcalia se realizează pe şoseaua Cluj-Napoca-Dej-Bistriţa, precum şi prin halta CFR Arcalia.
În 1673, Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen. La începutul secolului al XIX-lea, grație contelui János Bethlen, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, aici amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania. Tot acum se înființează o herghelie cu rase de cai dintre cele mai renumite. În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui János Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti. Același nobil a construit și castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania. Castelul şi anexele sale se află în partea estică a parcului, aşezate pe un ax de nord est-sud vest. Domeniul a fost naţionalizat în 1949 şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.
Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor. În octombrie 1998, prin ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.
În prezent, suprafaţa totală a proprietăţii este de 16,5 ha şi se compune dintr-un parc dendrologic şi din trei corpuri de clădiri:
- Castelul propriu-zis. Aici se află:
- sala de conferinţe (80 m²), ce poate adăposti cca 70 de participanţi,
- sala de seminar (40 m²), pentru 20-25 persoane,
- sala de lectură (40 m²),
- biblioteca francofoniei (25 m²).
Două dintre săli pot folosi simultan aparatura de proiecţie: retroproiector şi diaproiector.
- Dormitoarele, amplasate pe locul fostei biblioteci şi a anexelor, sunt amenajate pentru găzduirea în principal a studenţilor şi sunt dotate cu mobilier nou. Au o capacitate de 70 persoane, în paturi suprapuse, sau 40 de persoane în paturi simple (în funcţie de opţiunea grupului).
- Cantina şi anexele oferă posibilitatea preparării şi servirii unui dejun complet, precum şi organizarea , în chioşcul nou construit, a unui picnic de tip rustic.
Activităţi ce pot fi desfăşurate:
- găzduirea de simpozioane ştiinţifice, conferinţe, seminarii, cursuri de vară;
- găzduirea studenţilor şi a personalului didactic pentru efectuarea practicii de specialitate;
- acţiuni instructiv-educative destinate studenţilor şi elevilor;
- activităţi expoziţionale şi tabere de creaţie;
- petrecerea sfârşitului de săptămână sau „retragerea” pentru redactarea unor lucrări ştiinţifice etc.
FOTO: Universitatea Babeş-Bolyai
Felicitari! Am descoperit acest castel,absolut din intamplare cand ne deplasam prin tara,in concediu si ne-a uluit chiar si atunci cand nu era renovat! Banuiesc ca acum e minunat. Promovati-l , avem o tara de vis!
Mare realizare. Cunosc bine de copil aceste locuri mirifice. Aveti grija mare la parcul Dendrologic.