Aurelia Dan: ”De luni, elevii din încă 10 unităţi de învăţământ reiau cursurile cu prezență fizică”

Începând de luni, 15 noiembrie, elevii din încă 10 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din județul Bistrița-Năsăud reiau cursurile cu prezență fizică, a anunțat sâmbătă conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

”Personalul din școli și-a înțeles și asumat misiunea și datoria publică de a oferi servicii educaționale deschise, adaptate nevoilor tuturor membrilor comunității, elevi, părinți, parteneri educaționali, autorități publice locale. Am dovedit că suntem o categorie socio-profesională responsabilă, care pune mai presus de orice binele copilului/elevului. Am înţeles că dreptul la educație și dreptul la sănătate și protecție socială nu se exclud reciproc, ci rămân două dintre drepturile fundamentale ale copilului, respectiv cetățeanului”, a precizat inspectorul școlar general Aurelia Dan.

Astfel, începând de luni, 15 noiembrie, reiau cursurile cu prezență fizică elevii din încă 10 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică (şcoala de centru și toate structurile arondate), după cum urmează: școlile gimnaziale din Spermezeu, Măgura Ilvei, Şieu Odorhei, Zagra, Budești, Rodna, Bistrița Bârgăului, Vița, Şcoala Gimnazială „A. P. Alexi” Sângeorz-Băi (parțial), Grădinița cu Program Normal „Benita” Bistrița.

În patru unități de învăţământ cu personalitate juridică (Tureac, Sângeorz-Băi, Parva, Tiha Bârgăului) rata de vaccinare în rândul personalului a fost calculată la nivel de structură arondată, ținând cont de specificul local, rezultând următoarea situaţie: din 19 şcoli de pe raza respectivelor unități administrativ teritoriale, nouă încep cursurile cu prezență fizică, iar 12 rămân în regim online.

În două unități de învăţământ cu personalitate juridică (Negrilești și Șanț) rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ a rămas sub 60%, indiferent de modalitatea de raportare. Ca atare, toate unităţile de învățământ (școală de centru şi structuri arondate) de pe raza celor două unităţi administrativ teritoriale rămân în continuare în regim online.

Le mulţumesc public colegilor mei, cadre didactice, didactice auxiliare și personalului nedidactic pentru eforturile pe care le fac zilnic pentru asigurarea accesului la educație a preşcolarilor şi elevilor. Părinţilor și elevilor deopotrivă le transmit un mesaj de solidaritate și un îndemn la responsabilitate. Şcoala poate rămâne deschisă acolo unde şi părinţii şi elevii deopotrivă înțeleg și respectă regulile organizaţiei/grupului, comunică transparent cu conducerea unității, propun soluții la problemele identificate și, nu în ultimul rând, aplică, la rândul lor, măsurile de siguranţă impuse de criza sanitară (vaccinare, testare, monitorizarea stării de sănătate, etc.)”, a încheiat Aurelia Dan.