În Duminica a 26-a după Rusalii (a bogatului căruia i-a rodit țarina) și prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, 19 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Petriș, comuna Cetate, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la casa parohială și a sfințirii capelei mortuare din localitate.
De la ora 10:00, în biserica parohială, monument istoric ce datează din secolele XIII-XV, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Paul-Mihai Drența, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Cumpătarea”, în care a explicat că, în societatea de astăzi, de cele mai multe ori, oamenii se gândesc doar să adune, dar își neglijează sufletul.
”Trebuie să ne adunăm comori în ceruri, Dar ne putem întreba: n-avem și noi nevoile noastre pe pământ? Ba da, avem și noi nevoile noastre pe pământ. Însă, preocupându-ne de cele necesare pe pământ, trebuie să fim cumpătați, să nu fim lacomi, să nu ne robească averea noastră”, a spus Mitropolitul Clujului.
De asemenea, ierarhul le-a prezentat credincioșilor și conținutul Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2023, în care se pune accent pe faptele milosteniei creștine. La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să organizeze la parohii, mănăstiri, protopopiate şi la centrele eparhiale, colecte de alimente, haine şi medicamente. Acestea vor fi distribuite celor aflaţi în suferinţă şi în lipsuri, familiilor defavorizate sau cu mulţi copii, bătrânilor şi persoanelor singure, fără copii sau rude. Pastorala poate fi citită, integral, AICI.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Arhanghelos” din Baia Mare.
La finalul slujbei, preotul paroh Paul-Mihai Drența a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Paul-Mihai Drența, iar primarului comunei Cetate, Lucian Dumitru Tarniță, i-a acordat Ordinul „Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului Parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
Binecuvântarea casei parohiale și a capelei mortuare
După oficierea Liturghiei, IPS Părinte Andrei a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la casa parohială. Cu acest prilej, la finalul slujbei de binecuvântare a casei, ierarhul a dăruit doamnei preotese, prof. Ionela Maria Drența, o icoană cu Maica Domnului. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a sfințit capela mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată cu sprijinul Primăriei Comunei Cetate, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Petriș.
La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan și prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – prof. Camelia Tabără.
Scurt istoric
Localitatea Petriş aparţine de comuna Cetate, împreună cu localitatea Satu Nou, şi se află situată pe valea Budacului, la o distanţă de 12 km de oraşul Bistriţa. Prima menţiune documentară este din anul 1311. În acest document se arată că existau români pe aceste meleaguri, încă din anul 1260, iar localitatea se numea „Sfântul Petru”.
Biserica actuală, monument istoric, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost edificată între secolele XIII-XV, în stil gotic, ca biserică sală, fără clopotniţă. Între anii 1820-1822, s-a construit nava şi bolta actuală, în stil baroc, precum şi turnul cu clopote. De-a lungul timpului, lăcașul a trecut prin mai multe etape de restaurare, rezistând vitregiilor vremii. A servit ca biserică evanghelică până în anul 1979. Din anul 1982, lăcașul a fost renovat și adaptat exigențelor liturgice ortodoxe, fiind sfințit în anul 1993.
În anul 1982, biserica din Petriș, casa parohială şi biserica din filiala Satu Nou au fost achiziționate de la cultul evanghelic luteran, de credincioșii ortodocși din Parohia Petriș și Filia Satu Nou.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului