Bistrița, NEXT level! Parc de industrie inteligentă în locul oborului de vite din Viișoara! Proiect de 3 MILIOANE de euro!

Primăria Bistrița realizează un studiu de fezabilitate pentru un parc de industrii inteligente. Locația: Viișoara, pe terenul unde cândva se organizau târguri de animale.

Proiect de 3 MILIOANE de euro, pentru industrii smart! Se pun la dispoziție parcele de 3 ari pentru firme!

Proiectul implică realizarea unui centru integrat de servicii inteligente, cu finanțare nerambursabilă 50%.

Dezvoltarea unui minim incubator de afaceri va veni în ajutorul creșterii inovării și dezvoltării în regiune prin sprijirea Startup urilor.

Specializarea inteligentă se referă la concentrarea resurselor și competențelor în domenii specifice în care regiunea sau zona are un potențial competitiv și poate obține avantaje economice și inovatoare semnificative.

Investiția se va realiza terenul aflat în intravilanul Bistriței pe o suprafață de 40.142 m². Această parcelă se găsește în Viișoara, în vecinătatea blocurilor sociale. Există infrastructură necesară pentru racordarea acestui parc la rețelele edilitare .

Domenii: sănătate, cosmetice și suplimente alimentare, agroalimentar, materiale noi tehnologii de producție avansate și Tehnologia Informației și comunicațiile .

Prin proiect se vor realiza următoarele funcții principale:

  •  clădire pentru incubare incubator de afaceri pe 500 m²
  •   amenajare de teren de 400 m².
  •   mini parc voltaic pentru producerea de energie electrică
  • drumul de acces
  • trotuare piste de bicicliști
  • sistem de iluminat inteligent .
  • parcelarea terenului cu suprafețe între 250 și 350 m².

Industriile smart reprezintă un domeniu-cheie pentru dezvoltarea economică a Bistriței!

arcurile de specializare inteligentă sunt considerate operațiune strategică în contextul specializării inteligente, deoarece acestea reprezintă o modalitate concretă de a promova și dezvolta sectoarele cheie și domeniile de specializare inteligentă ale regiunii în nord vest.

Prin aceasta abordare integrată Bistrița își propune să devină un centru de inovare multii disciplinar care să susțină dezvoltarea de soluții tehnologice avansate în multiple domenii. Acestea ar putea atrage o varietate de companii și instituții de cercetare.

Cu 40.000 de euro se realizează SF-ul! Urmează accesarea finanțării!

 Primăria Bistrița a scos la licitație realizarea Studiului de fezabilitate! Valoarea estimată achiziției 194.451 RON fără TVA . Practic, se va realiza o o prezentare, propunerea financiară, studiul tehnic, studiul topo, studiul geo și obținerea avizelor necesare.

Valoarea maximă a finanțării pentru realizarea parcului de inteligenț este de 3 milioane de euro fără TVA din care 1,5 milioane din fonduri europene, 1,5 milioane din bugetul local și 130.000 din fonduri atrase.

One comment

  1. Toate bune si frumoase, mai putin lipsa de consecvență a politicienilor care nu își mai respectă promisiunile.
    Incă din anul 2018 Ioan Turc și-a lansat programul de guvernare locală pentru Bistrița în care promitea printre altele redimensionarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafață și utilități, racordarea acestuia la rețeaua de cale ferată și încurajarea localizării în parc a afacerilor inovative. După cum se stie, în anul 2015 imediat după inaugurarea Parcului Industrial (Business Park Bistriţa Sud SRL) , s-a discutat mult despre posibilitatea realizării unui “Incubator de afaceri” pe o suprafaţă de 1.400 mp.De asemenea, pe lânga incubatorul de afaceri se vorbea şi de o mică hală de producţie pentru prototipuri sau microproductie de serie mică, aceasta urmând a fi utilată cu banii incubatorului de afaceri. Intre timp, Parcul Industrial Bistrița Sud a devenit primul membru din România al rețelei internaționale de ateliere FabLab, de pe langă de cea mai importantă școală de tehnologie din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA.
    (Vezi: https://timponline.ro/primul-atelier-fablab-din-romania-in-parcul-industrial-cine-sunt-primii-rezidenti/)
    Astfel, un atelier FabLab trebuia să fie construit în viitorul incubator de afaceri din incinta Parcului Industrial, urmând ca acesta să fie acreditat de MIT. Din păcate, nu s-a realizat nimic din toate acestea.
    Abia acum se discută despre scoaterea la licitație a proiectării pentru parcul inteligent ”Bistrița IndustriaNova Hub”. Să fie într-un ceas bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!