Ceremonie militar-religioasă la Bistrița, de Ziua Unirii Principatelor Române

Pe 24 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, autoritățile din Bistrița-Năsăud organizează o ceremonie publică la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.

Ceremonia va începe la ora 12:00 și va cuprinde acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori și defilarea gărzii de onoare. Evenimentul se va încheia cu tradiționala Horă a Unirii.

Tot cu prilejul acestei zile, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud organizează, la data de 24 ianuarie, ora 18:30, la Centrul Cultural Dacia din municipiu, spectacolul omagial ”Uniți sub tricolor”, care va aduce în fața publicului Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc”, dirijor Horațiu Cigu, cu soliștii Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Cristina Retegan, Oana Matei-Coruți, Nicolae Cioancă și Ioachim Spân. Alături de aceștia, vor interpreta și Marisa Șuticău și Andreea Podișor. Coregrafia este asigurată de Adrian Pașcu, iar regia artistică de Matilda Pascal Cojocărița. Invitat special al spectacolului va fi Ioan Dordoi. Intrarea la spectacol va fi liberă.

De asemenea, marți, 23 ianuarie, de la ora 18:00, și Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” organizează un spectacol folcloric la Palatul Culturii prin care își propune să marcheze Ziua Unirii Principatelor Române. Spectacolul va fi susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cununa de pe Someș” și Asociația Folclorică ”Zestrea Ardealului”. Pe scenă va urca și interpreta Mariana Anghel. Intrarea va fi liberă.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, ”în fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern. Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”. Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii națiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene”.

One comment

  1. Nu ați specificat că eram sub aripa Imperiului rus și turc care au fost de acord în principiu dar fără să ne dezlipim de Ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *