Daniel Suciu (PSD), reacție după decizia Austriei de a se opune aderării României la Schengen: ”Noi tot vom ajunge în Schengen, dar umilința asta nu trebuie uitată!”

ddaniel suciu ziar de bistrita

Deputatul PSD Daniel Suciu consideră că decizia Austriei de a refuza aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă o ”umilință” pentru țara noastră. Cu toate acestea, parlamentarul bistrițean este convins că, mai devreme sau mai târziu, România tot va face parte din  Schengen.

Fiind ardelean, învățam despre mitul bunului împărat de la Viena, ca o expresie a milei revărsate de imperiali asupra românilor calici din Transilvania. S-au dus vremurile în care chiar și Avram Iancu a luat țeapă de la bunul împărat și le-am prins iar noi, când suntem păcăliți și umiliți. Ne sunt bune conturile la băncile împăratului, ne sunt bune mașinile ce alimentează benzinăriile lor, ne sunt bune pădurile, ne sunt buni turiștii ce le mănâncă șnițelul vienez dar nu suntem buni să fim egalii lor. Oare până la urmă ce mai vor de la noi, că poveștile cu imigrația e o poveste de fentă pentru proști. Noi tot vom ajunge în Schengen, dar umilința asta nu trebuie uitată, nici întors obrazul. Răule împărat, mai devreme sau târziu, ca-n istorie, roata se va învârti!”, a transmis Daniel Suciu, pe Facebook.

Reacția deputatului PSD a venit după decizia Austriei de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, anunțată de cancelarului austriac Karl Nehammer.

Acordul Schengen, semnat la 14 iunie 1985, reprezintă un tratat care a făcut ca o mare parte a ţărilor europene să renunţe la graniţele naţionale pentru a crea o Europă fără frontiere, cunoscută drept ”Spaţiul Schengen”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în prezent, Spaţiul Schengen include 26 de ţări (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Elveţia), ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein, la 19 decembrie 2011.