De îndată ce vremea va permite, lucrările pe șantierele din Bistrița vor demara în forță, spune primarul Ioan Turc

De îndată ce vremea va permite, lucrările pe șantierele deschise în municipiul Bistrița vor demara în forță, spune primarul Ioan Turc. Potrivit edilului, la finalul acestora, Bistrița va arăta cu totul diferit. 

”E o perioadă destul de complicată, de solicitantă. Nivelul investițiilor este unul fără precedent. Din perioada în care a fost construit orașul, în urmă cu 40 – 50 de ani, nu a mai existat un asemenea volum de investiții. Așa cum se vede, peste tot în Bistrița se lucrează. Aceste lucrări creează și un disconfort pentru locuitori. Știu că există o stare de iritare în oraș legată de problemele pe care oamenii le au atunci când merg pe trotuare, când stau foarte mult cu mașina în trafic, dar, pentru faptul că se lucrează peste tot în oraş, asta înseamnă că peste tot în oraş se întâmplă ceva şi asta mai înseamnă că, la finalul lucrărilor, oraşul va arăta cu totul şi cu totul diferit, adică este clar semnul că, fiind un şantier întreg oraşul, tot întreg oraşul se va înnoi”, a spus primarul Ioan Turc într-o emisiune la AS-TV.

Potrivit edilului, de îndată ce se va face vreme bună, lucrările vor demara în forță.

”Imediat ce vremea ne va permite, lucrările vor demara în forță, cu atât mai mult cu cât și o serie de proceduri pe care suntem obligaţi să le facem – cum ar fi, de exemplu, licitaţia pentru piatră naturală şi pentru noul tip de pavaj pentru Linia Verde, licitaţie care aşteptăm să fie închisă cu succes – vor crea un nou front de lucru pe şantierele din municipiu”, a mai spus primarul.

Întrebat care este stadiul actual al lucrărilor de pe cele două mari proiecte pe care municipalitatea le implementează – Linia Verde și pe Axa Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului -, Ioan Turc a afirmat că în prezent se execută mai multe tipuri de lucrări.

Atât pe Linia Verde, și pe Axă se desfășoară lucrări care țin de realizarea unui sistem pentru captarea apelor pluviale. Pentru anumite tronsoane, înlocuim anumite segmente de conducte pentru alimentare cu apă. Discutăm de lucrări de devieri de reţele de gaz, de energie electrică. Vorbim şi despre realizarea unei infrastructuri pentru îngroparea reţelelor de telefonie, de internet, a celor electrice pentru anumite tronsoane. Discutăm despre refacerea integrală a trotuarelor, despre lucrări de consolidare a patului drumului şi de realizare a unui covor asfaltic de foarte bună calitate, lucrări de ridicare la cotă a gurilor de canal, a căminelor de canal şi vom face acest lucru într-o manieră care îi va surprinde plăcut pe participanţii la trafic pentru că vom folosi elemente, chiar dacă sunt mai scumpe, de ultimă tehnologie. Mă refer la cămine care presupun şi existenţa unui sistem de amortizare. În primul rând, aceste cămine vor fi aduse perfect la cotă. În al doilea rând, vor conține acest sistem de amortizarea care va crea un confort suplimentar pentru participanţii la trafic. (…) Discutăm despre schimbarea soluţiilor pentru iluminatul public. Îi asigur pe toți bistrițenii că toate aceste lucrări, împreună, vor da orașului o altă faţă. Imaginaţi-vă că doar prin schimbarea soluţiei prin extinderea suprafeţelor cu piatră naturală sau prin aplicarea unui pavaj de foarte bună calitate, frumos şi cât se poate de prietenos cu pietonii, oraşul va câştiga enorm. Discut despre soluțiile de modificare, despre revizuirile pe care le-am făcut proiectului iniţial. Prin îngroparea firelor de telefonie și internet care acum spânzură peste stâlpi, peste străzi, peste fațadele caselor, oraşul se va lumina”, a mai completat Ioan Turc.

Primarul a admis că nu este deloc simplu acest proces, dar s-a arătat convins că, la finalul lucrărilor, ”Bistrița va deveni unul dintre cele mai frumoase orașe din Transilvania și unul dintre cele mai frumoase orașe din România”.