FOTO: Complex sportiv și stadion de fotbal cu 10.000 de locuri, în Wonderland. ”Sunt convins că în doi-trei ani putem să mutăm activitatea sportivă de bază în Wonderland!”

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a vorbit, într-o conferință de presă, despre posibilitatea ca instituția pe care o conduce să preia un proiect al Primăriei Bistrița în vederea implementării. Este vorba despre proiectul privind dezvoltarea unui complex sportiv în Wonderland, Unirea.

”Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a decis, deocamdată de oportunitate, și va merge joi în plen cu câteva lucruri concrete în ceea ce privește dezvoltarea unui nou și mare complex sportiv în zona cunoscută Wonderland, investiții care vor fi preluate de CJ în integralitate” a declarat Emil Radu Moldovan.

Complex sportiv cu sală polivalentă de 2.600 de locuri și terenuri de sport

Potrivit viceprimarului Cristian Niculae, prezent și el la conferința de presă, Primăria Bistrița a transferat deja o suprafață de circa 3 hectare de teren Consiliului Județean, suprafață pe care ar urma să se realizeze investiția, care va cuprinde o sală polivalentă de 2.600 de locuri, un teren de handbal exterior, teren de baschet exterior, pistă de alergare pentru sprint și amenajări aferente probelor de atletism.

Am încercat de 5 sau de 6 ani să preiau Sala Polivalentă existentă, i-am rugat și pe cei de acolo, nu au documente de proprietate, nu au proces verbal de recepție, multe nu au. Așa că am renunțat la acest subiect, țințând cont că e și în oraș și nu ai unde să amenajezi parcări, să extinzi activitățile sportive. Am purtat discuții cu managementul Primăriei Bistrița. În decembrie am primit 3 hectare de teren, am bugetat anul trecut studiul de fezabilitate. În momentul de față există un plan de situație cu viitoarea sală polivalentă și cele aferente acesteia. Am denumit proiectul Complex Sportiv, așa este trecut și în hotărârea de Guvern de la Compania Națională de Investiții, unde se finanțează astfel de investiții (…) Ne dorim să avem o sală polivalentă care să îndeplineacă toate cerințele, să ofere facilități multiple, astfel că au fost consultaţi specialiştii de la Federaţia Română de Handbal, Federaţia Română de Volei, Federaţia Română de Baschet şi Federaţia Română de Tenis de Câmp” a declarat Emil Radu Moldovan, care a mai completat că toate aceste facilități ar urma să fie omologate.

În plus a fost gândită și amenajarea unui teren de dimensiuni oficiale unde să se poată pregăti echipele de handbal, volei sau baschet și va exista și un perete mobil, care se va putea retrage integral, astfel încât terenul de pregătire să poată fi folosit și pentru montarea unor scene pentru concerte.

De asemenea, ”pe suprafaţa terenului, care va avea și o suprafață specială privind protejarea suprafeței de joc se pot pune scaune şi vom avea 5.000 locuri pentru concerte şi alte activităţi care necesită scenă. Cele două terenuri pot fi unite și pentru alte tipuri de activităţi economice, precum expoziții” a mai spus preşedintele Emil Radu Moldovan, potrivit căruia se va construi și un hotel cu 27 de camere pentru sportivi.

Se are în vedere și construirea unui nou stadion cu 10.000 de locuri

De asemenea, viceprimarul Cristian Niculae mai susține că ”astăzi a fost depusă la Primăria Bistrița o cerere de transfer a încă 12 hectare de teren pe același amplasament pentru construirea noului Stadion Jean Pădureanu în Complexul de Agrement din Unirea, cu o capacitate de 10.000 de locuri, la standarde UEFA. În parteneriat cu Asociația Județeană de Fotbal și Federația Română de Fotbal, pe același amplasament va fi realizat un teren sintetic de dimensiuni oficiale, care va avea și o pistă de atletism, ce va fi omologată pentru competiții interne și internaționale. Cred că acest proiect este vital pentru viitorul orașului nostru și pentru bunăstarea cetățenilor care locuiesc în Bistrița”.

În legătură cu acest subiect, președintele Moldovan a precizat că „noi ne-am gândit la un stadion de 10.000 locuri, să fie un stadion dedicat exclusiv fotbalului, cu tribunele lângă teren. Pentru a nu neglija alte tipuri de sport, am discutat cu domnul Jiga care mi-a spus că Federația Română de Fotbal are o anumită sumă de la UEFA pentru construcţia unor terenuri sintetice la dimensiuni oficiale. Sigur, ei pun doar suprafaţa profesională, dar vom propune Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud ca noi să facem utilităţile, să viabilizăm terenul, să facem suportul, vestiare şi o tribună de 500 de locuri. Vom aveam un teren sintetic la dimensiuni oficiale de 106/68 m care poate fi împărţit în trei terenuri de minifotbal, cu nocturnă, cu vestiare, cu tribună unde se pot organiza competițiile de minifotbal. De asemenea, aici vom face o pistă profesională, la standarde europene, de atletism, care să poată să fie omologată pentru organizarea de competiții de atletism. Ştim că atletismul nu atrage foarte multă lume la stadion, 500 – 700 de locuri în tribună cred că vor fi de ajuns”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Președintele Emil Radu Moldovan a adăugat că speră ca investiția de la complexul sportiv, care e în stare avansată cu documentele depuse la Compania Națională de Investiții, să fie aprobată de ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu. ”Sper ca domnul ministru Suciu să aprobe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții și cu complexul sportiv. Prin ordinul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se aprobă lista sinteză a CNI. Avem acordul CNI de anul trecut, am depus solicitările, am depus toate documentele. Ei ne-au spus că pot să facă studiul de fezabilitate sau să îl facem noi. Știind cât durează lucrurile în București, am luat decizia să îl facem noi, și e gata din decembrie. În lista sinteză vom regăsi complexul sportiv. Sperăm să dea drumul rapid CNI la licitație pentru proiectare și construcție” a completat Moldovan.

De asemenea, președintele CJ B-N a precizat că din excedentul bugetar de anul trecut vor fi alocaţi bani și pentru studiile de fezabilitate pentru stadion, dar şi pentru construirea terenurilor de sport.

”Sunt optimist că în 2-3 ani putem să inaugurăm acest complex, inclusiv stadionul, văzând că sunt companii care construiesc un stadion într-un an de zile” a încheiat Moldovan.

One comment

  1. Tara arde si baba se piaptana. Astia nu-s intregi la minte. Bistrita nu mai are fotbal si ei vor sa mute stadionul, ca sa extinda parcul. Stadionul din Bistrita are o anumita istorie din perioada de GLORIE a fotbalului bistritean si el trebuie sa ramana acolo unde este in prezent. Cu atat mai mult cu cat gruparea sportivă GLORIA s-a întemeiat la Bistrița în anul 1922, peste 3 ani serbeaza centenarul. Si apoi de ce sa faci un stadion nou cu 10.000 de locuri cand actualul stadion care are acum 7000 de locuri, poate fi extins daca e necesar prin construirea unei peluza pe latura vestica (in spatele tabelei de marcaj).
    Pe de alta parte, mutarea stadionului pentru extinderea parcului este o idee tampita atata vreme cat parcul se poate extinde prin amenajarea padurii Codrisor. In acest sens exista inca din 2015 o hotarare a Consiliului Local. De fapt ideea a fost lansata de un PSD-ist despre care sa spunea ca e altfel decat Cretu, ceea ce nu s-a demonstrat.
    Vezi:https://www.timponline.ro/ce-sanse-sunt-sa-apara-blocuri-in-locul-stadionului-jean-padurean/