FOTO: Expertul Cătălin Țone, la conferința ”Bistrița FĂRĂ droguri”: Un milion şi jumătate de români au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri

La Palatul Culturii din Bistrița a avut loc marți conferința ”Bistrița FĂRĂ droguri”, eveniment care l-a avut ca invitat special pe prof. univ. dr. Cătălin Țone, expert și analist antidrog.

La conferință au participat elevi și profesori de la 17 unităţi de învăţământ din municipiu.

Trebuie să discutăm și despre subiecte care par cumva tabu, deși nu sunt. Trebuie să fim cât se poate de corecţi cu noi înşine, să recunoaştem deschis că există o problemă la nivel naţional, la nivel internaţional şi la nivel local legată de consumul de droguri. Astăzi este sărbătoare mare, este Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă, şi eu cred că fiecare dintre noi putem să fim purtători de biruinţă şi permiteţi-mi să citez din Sfântul Apostol Pavel, care spune foarte frumos ceva la care vă invit să medităm: Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. Acest lucru vi-l doresc fiecăruia în parte”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc, în deschiderea conferinței.

Edilul Bistriței a menționat că l-a invitat la acest eveniment pe prof. univ. dr Cătălin Țone întrucât acesta este un ”profesionist desăvâșit, un expert și analist antidrog care a condus vreme de 20 de ani Brigada Antidrog de la nivelul municipiului București”.

Primarul Bistriţei a adăugat că acest eveniment nu a fost gândit ca unul singular, urmând să fie continuat în toamnă, odată cu începerea noului an şcolar.

Acest eveniment nu a fost gândit ca eveniment singular, ci ca un start pentru un drum pe care îmi doresc să mergem alături în așa fel încât fiecare dintre noi să avem dreptul la viață, la carieră, la desăvârșire personală pentru că odată intrat în mreaja drogurilor, prezentul, momentul poate fi interesant, dar nu mai avem viitor sau viitorul se îndepărtează de noi. (…) Îmi exprim nădejdea că dăm astăzi startul unui proiect valabil pentru Bistrița următorului deceniu. Dezideratul nostru este Bistrița fără droguri“, a adăugat Ioan Turc.

Expertul antidrog Cătălin Țone a explicat că întreaga societate trebuie să conștientizeze că acest fenomen al consumului de droguri există și că el produce adevărate drame. Potrivit acestuia, un milion şi jumătate de români au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, iar în tară este necesară înființarea unor centre de tratare a dependenței de droguri.

Trebuie să existe un efort colectiv și să înțelegem cu toții, de la cel mai mic și până la cel mai mare, că e o problemă reală și din păcate această problemă ucide. Sunt foarte mulți adolescenți, tineri care au murit și credeți-mă că dramele sunt deosebite și creează foarte multă emoție publică. Să știți că lucrurile în România se mişcă. Eu spun că anul 2023 a fost anul conştientizării şi al deşteptării. Nu sunt lăudăros de felul meu, chiar uneori sunt limbă ascuţită, dar România are cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european. Sunt nu mai puţin de şase proiecte de lege, susţinute de către parlamentari, multe dintre ele au intrat deja în vigoare, au fost promulgate, cum sunt și Registrul traficanţilor sau Legea 2 Mai, care creează instrumente extraordinare pentru cei care aplică legea, atât în combatere, cât şi în prevenire. Mai mult decât atât, există un proiect de lege, care va fi şi el cu siguranţă promulgat, sper să găsim şi banii, pentru înfiinţarea a opt centre regionale de tratare a dependenţei de droguri, ceea ce la ora actuală nu există la stat, decât la Câmpina, undeva, o secţie la un spital de psihiatrie, care de curând s-a deschis. Este nevoie de aceste spitale pentru că Ministerul Afacerilor Interne a spus în anul 2023, la ultimul raport privind situaţia drogurilor în România, că cel puţin un milion de români au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri. Nu toţi sunt dependenţi, dar un milion au consumat şi eu vă spun că cifrele pe 2024 se duc undeva către un milion şi jumătate”, a precizat Cătălin Ţone.

La conferinţa ”Bistriţa FĂRĂ droguri” a fost prezent şi Sebastian, un tânăr de 23 de ani din Dej (judeţul Cluj), care a căzut în patima drogurilor încă de la vârsta de 14 ani, dar care a reușit să scape de această dependență.

Conferința a fost organizată de Primăria municipiului Bistrița, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, TVR și Radio România Actualități și a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a primarului Ioan Turc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *