FOTO/VIDEO: Bistrițenii au înfruntat ploaia și au asistat la parada militară de Ziua Națională a României

Bistrițeni de toate vârstele, de la copii până la seniori, au participat, vineri, la parada organizată în municipiu cu ocazia Zilei Naţionale a României, oamenii înfruntând ploaia pentru a fi alături de militari.

Manifestările dedicate Zilei Naționale au debutat cu o ceremonie militară și religioasă care s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș și la care au luat parte și oficialități centrale și locale și directori ai instituțiilor publice din județ.

Ceremonia a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni și depunerea unor coroane de flori.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și primarul Bistriței, Ioan Turc, s-au adresat celor prezenți la manifestări și au transmis mesaje cu prilejul acestei zile.

În discursul său, ministrul Bogdan Ivan a vorbit despre două dintre dezideratele sale: şanse egale pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care provin, şi transformarea României în unul dintre liderii mondiali în câteva domenii cheie, cu ajutorul tehnologiei.

Noi, românii, avem ceva ce nu se mai întâlnește în istoria universală. Ocupați de nenumărate imperii străine, obligați să plătim, timp de sute de ani, taxe și tributuri mai mari chiar și de 20 de ori decât orice altă națiune din Europa, noi nu am renunțat niciodată la valorile noastre, la limba română, la credința în Dumnezeu și la idealul că poate, peste zeci sau sute de ani, românii pot să fie liberi și stăpâni în țara lor. Străbunii noștri, ai tuturor, au fost sute de ani robi și slugi, au răbdat umilințe sau chiar au murit pentru ca pământul sfințit de sângele lor și pe care noi astăzi călcăm să nu fie înstrăinat. A denigra națiunea noastră, a vorbi urât despre România și despre români, a ne urî între noi, este ca și cum ne-am înjura în oglindă în fiecare zi. (…) Avem de făcut un singur lucru: să iubim România din toată ființa noastră, nu doar la 1 Decembrie, nu o dată în an, ci clipă de clipă. Atunci când iubești, nu poți fi rău și nu poți denigra, nu te poți rușina cu cineva pe care îl iubești, ci poți doar să îl ajuți să devină mai frumos și mai bun pe zi ce trece. România poate deveni mai frumoasă! Poate deveni un stat occidental prin oamenii corecți, educați și harnici care locuiesc aici. (…) Ei sunt cea mai importantă resursă a țării noastre. (…) Eu, ca tânăr care îmi iubesc ţara, care am şi onoarea să fiu cel mai tânăr membru al Guvernului României, la doar 32 de ani, am câteva vise pentru următorii 10, 50 sau 100 de ani şi primul şi cel mai important este ca orice copil din ţara noastră, indiferent că vine din cel mai îndepărtat sătuc al judeţului nostru sau al României, să aibă aceeaşi şansă ca şi un copil născut în centrul Bistriţei sau al Bucureştiului, să devină ceea ce visează încă de mic. (…) Visul meu este ca România să fie liderul regiunii noastre şi una din top 10 ţări la nivel mondial în câteva domenii cheie, prin tehnologiile viitorului. Şi, aşa, orice român va putea să stea drept şi cu capul sus în faţa oricui. Aşa cum adevăraţii bărbaţi de stat au făcut Marea Unirea, acum 105 ani, tot bărbaţii de stat autentici vor moderniza România. Problemele unei ţări nu se rezolvă de unii care stau şi fac live-uri pe Facebook şi pe TikTok. Bărbaţii de stat sunt cei care vin să salveze ceea ce se mai poate salva dintr-o ţară. Și ei au treabă, nu au timp să se certe toată ziua pe rețelele de socializare”, a spus Bogdan Ivan, care a transmis un gând și pentru românii plecați la muncă peste hotare.

Iubiți România, de acolo de unde sunteți, pentru că iubirea nu cunoaște granițe și nici distanțe. Credeți în viitorul țării noastre și, atunci când veți simți că e momentul, veniți înapoi acasă, cu toate cunoștințele voastre, și ajutați să creștem România împreună”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan.

La rândul său, primarul Ioan Turc a punctat că, în opinia sa, România are șansa de a deveni mai puternică decât oricând și consideră că este pe drumul cel bun.

1 Decembrie are o rezonanță puternică în sufletul nostru. Și copiii românilor știu că 1 Decembrie înseamnă Marea Unire. (…) La 105 ani de la Marea Unire, cu toate că au trecut atât de multe peste noi, România este încă în picioare și va rămâne în picioare. Noi, românii, suntem un popor vechi, un popor nobil, un popor mare, chiar dacă suntem o națiune mai tânără. Cred cu putere în șansa noastră, cred cu putere că știm exact ce avem de făcut, cred că suntem pe drumul cel bun și cred că trebuie să spunem astăzi, de Ziua Națională, câteva adevăruri. Dacă nu am fi luptat, noi, românii, de-a lungul timpului, astăzi Europa nu ar fi ceea ce este. Dacă nu ar fi fost Mihai Eminescu, Brâncuși, George Enescu, savantul George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel, dacă nu ar fi fost zecele absolut al Nadiei Comăneci, lumea, cu siguranță, ar fi fost mai săracă. (…) Țara este oglinda modului în care o generație, la un moment dat, se exprimă din punct de vedere cultural, economic, al științei, al sportului, administrativ sau politic. Această generație a noastră, în sens larg, este marcată sau remarcată prin tranziția la o societate democratică, liberă. Este marcată de evoluția științifică, dar, înainte de toate, este marcată de exodul a milioane și milioane de români peste hotare. Cu toate acestea, cred cu tărie că tot această generație, în sens larg, va putea să facă din România cea mai bună versiune a ei. Cred că România are șansa de a deveni mai puternică decât niciodată pentru că suntem țară membră NATO, membră a UE, pentru că suntem profund atașați de valorile lumii libere, dar, în același timp, avem și acel instinct al popoarelor vechi, culte, de a împărtăși valori fundamentale: familie, credință, biserică, patrie. Este 1 Decembrie și este Ziua Națională, un gând bun fraților noștri de aici, din Bistrița, celor care trăiesc în Soroca, în Ungheni, tuturor românilor de peste Prut, un gând bun de aducere aminte și de luare aminte tuturor românilor care au plecat peste hotare, zecilor de mii de bistrițeni și milioanelor de români răspândiți pretutindeni pe pământ. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România și poporul român! La mulți ani!”, a spus Ioan Turc.

Alocuțiunile au fost urmate de tradiționala paradă militară la care au participat circa 300 de militari și peste 40 de mijloace tehnice și care s-a desfășurat anul acesta pe Bulevardul Republicii.

Au participat la paradă, cu personal și tehnica de luptă și de intervenție din dotare, detașamente de la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița, Inspectoratul de Poliţie Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă și Penitenciarul Bistriţa.

Publicul care a înfruntat ploaia, unul numeros, a putut vedea, printre altele, transportorul blindat Piranha 5, recent intrat în dotarea Brigăzii 81 Mecanizată, sistemul antiaerian Gepard, unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană, precum și transportoare amfibii blindate, autospecialele de intervenție ale Poliţiei, Jandarmeriei, ISU și nu numai.

Activitățile dedicate Zilei Naționale a României au continuat la Bistrița cu o retragere cu torțe a militarilor. Ceremonia de retragere cu torțe a început în curtea Protopopiatului Ortodox Bistrița, acolo unde a avut loc aprinderea torțelor. Ulterior, militarii au pornit în marș pe străzile orașului. La marșul desfășurat pe străzile orașului au participat și bistrițeni, iar pe tot parcursul manifestării s-au cântat cântece patriotice.

Anul acesta s-au împlinit 105 ani de la Marea Unire din 1918.

One comment

  1. Motto: „Îi plâng pe proşti şi proştii mă înving, Surâzători sub steaua mea sterilă.” ( Ana Blandiana- Eclipsă) Ideia primarului Ioan Turc de a organiza la Bistrița in acest an parada militară prilejuită de Ziua Națională a României pe Bulevardul Republicii este de apreciat la prima vedere. Numai că lucrurile au fost prost gândite de la inceput, prin aparitia coloanei de defilare in Piata Petru Rares de după colț, din strada 1 Decembrie,dând un aspect de improvizatie. In mod firesc , traseul coloanei oficiale trebuia să pornească dinspre Piata Mihai Eminescu pe Bulevardul Republicii, până in Piata Petru Rares, continuând pe strada 1 Decembrie până la intersectia cu Petre Ispirescu. Astfel, tribuna oficială fi trebuit amenajată pe latura de lânga Prefectura, ceea ce conferă o rază mai mare de vizibilitate asupra paradei. Astfel platoul de la monumentul eroilor putea fi rezervat pentru fanfara militară care asigură fondul muzical din timpul defilării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *