Jandarmeria Bistrița-Năsăud, la ora bilanțului. Aproape 8.000 de misiuni executate anul trecut

Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud a prezentat, joi, un bilanț al activității pe anul trecut, fiind făcută referire atât la activitatea desfășurată pe parcursul anului 2022 și la rezultatele obținute, cât și la planurile pentru noul an. 

Potrivit raportului de activitate prezentat de șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, colonel Florin Furnea, jandarmii au executat anul trecut aproape 8.000 de misiuni de ordine publică, fiind înregistrată și o creștere a numărului de misiuni față de anii anteriori.

Ca instituție care își desfășoară activitatea în slujba cetățenilor, Jandarmeria Bistrița-Năsăud a fost prezentă în anul 2022 la 7.915 misiuni în domeniul ordinii publice. (…) Revenirea manifestărilor din spațiul public la valorile pre-pandemie a generat și creșterea numărului de misiuni pentru protecția participanților, a infrastructurii și prevenirea tulburării ordinii și siguranței publice”, se arată în raportul Jandarmeriei Bistrița-Năsăud.

Din cele 7.915 misiuni executate pe parcursul anului 2022, 3.405 au fost misiuni executate în sistem integrat, 428 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice și alte 882 au fost acţiuni în comun cu alte structuri cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate.

În cursul anului 2022, jandarmii au reușit să oprească activitățile infracționale în 331 de cazuri și au fost constatate 2.944 de contravenții.

O atenție deosebită a fost acordată consolidării Jandarmeriei Montane, prezența jandarmilor în zonele turistice ale județului oferind un grad sporit de siguranță. Anul trecut, jandarmii montani de la posturile montane Rodna, Piatra Fântânele și Colibița au derulat 12 misiuni pentru ajutorarea unor persoane aflate în dificultate în zona montană.

Trebuie să evidențiem că toate au fost gestionate și rezolvate înainte de a se înregistra victime. De asemenea, sute de turiști aflați pe trasee au fost îndrumați pentru evitarea unor potențiale situații de risc. Stagiile de pregătire multi-disciplinară ale colegilor noștri desfășurate în cadrul Centrului Montan Sinaia ne-au permis să oferim turiștilor asistență in cele mai grele condiții de mediu”, se mai arată în bilanțul Jandarmeriei.

De asemenea, jandarmii au organizat și acțiuni pentru creșterea siguranței în școli și pentru reducerea fenomenului delicvenței juvenile și al victimizării minorilor. În plus, în contextul problematicii consumului de droguri, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, a participat, alături de efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean și din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, la activități în care au fost abordate teme referitoare la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive.

În activitatea desfășurată pe linia pazei și protecției instituționale, eforturile principale ale jandarmilor au fost orientate către optimizarea, perfecționarea și dinamizarea dispozitivelor în funcție de situația operativă existentă.