Măsuri dure anunțate de ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloș. ”Nu mai merge așa! Trebuie să intrăm într-o stare de normalitate!”

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a vorbit joi, într-o conferinţă de presă susținută la Băile Figa, unde a participat la inaugurarea Centrului social de zi, despre pachetul de măsuri fiscale şi de reducere a cheltuielilor publice și despre rectificarea bugetară care va fi făcută după adoptarea acestui pachet.

În ceea ce privește pachetul de măsuri fiscale şi de reducere a cheltuielilor publice, potrivit ministrului, se pregătesc măsuri dure.

Măsurile acestea pe care acum le ia România, pentru ceea ce înseamnă măsurile fiscale şi cele de reducere a cheltuielilor publice au un obiectiv – acela de a evita riscul de suspendare a fondurilor europene. Domnul prim-ministru a spus că prima dată să discutăm cu Comisia Europeană, ca să nu luăm măsuri pe care ulterior Comisia le mai doreşte ajustate. Probabil că vor mai fi mici ajustări, dar planul, în întregul său, vizează trei mari categorii de măsuri. Primul este cel legat de reforma sistemului fiscal. (…) Al doilea lucru este cel legat de reducerea cheltuielilor, al treilea este cel de combatere a evaziunii fiscale. Să nu care cumva să creadă evazioniştii că mai au cale de scăpare. Vă spun de pe acum, cel puţin de zece ori va creşte nivelul amenzilor, cel puțin de două ori se va dubla cuantumul pedepselor pentru evaziunea fiscală. Veţi vedea un pachet de măsuri de combatere a evaziunii fiscale destul de robust. Un al patrulea lucru important este cel legat de exploatarea bogăţiilor solului şi subsolului, al patrimoniului României, a redevenţelor care vor fi reaşezate, fiind redevenţe care vor creşte şi de o mie de ori. E un lucru de bun simţ, sunt redevenţe rezultate din exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor. Nu este corect să aibă cifre de afaceri de ordinul miliardelor de lei cei care exploatează bogăţiile solului, profituri uriaşe şi redevenţele la bugetul de stat să fie infime, unele chiar batjocoritoare. Ca să nu spun de ceea ce înseamnă terenul statului român: de pe 300 de mii de hectare să încasezi la bugetul de stat 2,5 milioane lei. Este penibilul absurd. Nu! Vom avea parte de o reaşezare a redevenţelor, aşa cum este corect. Nu trebuie să exploatăm numai mediul de afaceri și mai ales micii întreprinzători. Noi suntem acum în al 12-lea ceas în România în care ne îndreptăm spre micii întreprinzători şi cei care ţopăie pe partea aceasta de bogăţii ale subsolului, au pieţe de monopol stau bine-mersi neclintiţi, unii dintre ei de-a dreptul obraznici, au pierderi fiscale la cifre de afaceri de peste 3 miliarde euro. La momentul potrivit voi face cunoscut opiniei publice ca să se înţeleagă că nu se mai poate continua aşa la nesfârşit”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor a adăugat și că ANAF-ul va intra într-un proces de reorganizare profundă. 

Ţineţi minte ce vă spun astăzi la Beclean. Dacă scap viu, atunci veţi vedea aceste lucruri întâmplându-se, pentru că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate în care accentul să-l punem pe investiţii şi pe ceea ce înseamnă adevărata dezvoltare a României. Dacă nu ajungem în starea de normalitate, este o chestiune de timp până intrăm în probleme mai mari decât cele din 2010”, a completat ministrul Marcel Boloș.

Întrebat de când ar urma să se aplice aceste măsuri, ministrul Finanțelor a menționat că ele vor fi adoptate, cel mai probabil, în luna septembrie.

Eu spun că luna în care trebuie să se adopte aceste măsuri este luna septembrie. Domnul prim-ministru a avut o ideea foarte bună, aceea de a ne consulta cu Comisia Europeană cu privire la pachetul integrat de măsuri. Până la urmă nu vreau să mă gândesc nicio clipă la scenariul în care România ar rămâne fără fonduri europene. (…) Nu vreau să mă gândesc la acest lucru și nu este drept. Trebuie să începem să avem o disciplină a banilor publici. Nu mai merge să avem 16.000 de şefi pe bani publici, nu este stat în lumea aceasta cu atâţia şefi pe banii oamenilor. Să lăsăm să decidă mai puţini şi mai cu chibzuinţă. În fiecare loc unde pui degetul este o instituţie a statului, cu zece şefi şi nu știu cât personal de execuţie. E un moment de răscruce în care trebuie să mergem mai mult pe chibzuinţă şi pe foarte, foarte mult pe investiţii. ”E un pachet integrat care duce spre 2% din PIB. (…) Acest pachet de măsuri integrat cred eu că ar trebui să fie acceptat de către Comisie. Dacă ar fi fost după mine, l-aş fi făcut mai dur, dar nu eu decid, Coaliţia este cea care are ultimul cuvânt. Eu rămân în aceeași direcție a susținerii investițiilor și a folosirii chibzuite a banilor. Nu este corect să fie directori de minister cu salariul mai mare decât ministrul Finanţelor, este o chestiune de bun simţ. E mai mult decât normal să avem și această ierarhizare financiară şi trebuie să ne aducem în matca normalităţii. Nu este corect să avem şefi de instituţii publice care au salarii dublu decât prim-ministrul țării. E o chestiune ce nu mai ţine de normalitate”, a completat Marcel Boloș.

Sursa citată a adăugat că, în opinia sa, această reformă anunţată în an pre-electoral reprezintă ”un act de curaj şi de patriotism la nivel naţional, care trebuie să aducă roadele cuvenite”.

În ceea ce privește rectificarea bugetară, ministrul Marcel Boloș afirmă că aceasta nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale şi de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atingă un deficit bugetar de 7%.

Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%. Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent. Orice zi de amânare nu face bine pentru sănătatea financiară a României”, a mai spus Boloş.

Potrivit ministrului Marcel Boloş, discuţiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă în 24 august, însă reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la muncă responsabilii cu partea financiară din CE.

Marcel Boloș s-a aflat joi la Băile Figa, unde a participat la inaugurarea Centrului social de zi, investiție realizată cu fonduri europene de circa 5 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *