FOTO/VIDEO: Centrul social de zi de la Băile Figa, inaugurat în prezența ministrului Finanțelor

Centrul social de zi de la Băile Figa, investiție în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, a fost inaugurat, joi, în prezența ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a oficialităților județene și locale și a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Centrul social de zi a fost realizat cu fonduri europene și oferă servicii socio-medicale complexe, cu terapii de recuperare fizică și psihică prin intermediul aparaturilor de ultimă generație, acestea contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru toate tipurile de persoane, inclusiv a celor care provin din categorii vulnerabile.

În apropierea centrului au mai fost amenajate o pistă de biciclete și o zonă pietonală de circa un kilometru, un spațiu de joacă exterior de un hectar, precum și un amfiteatru verde în aer liber unde se vor organiza periodic spectacole și vizionări de film.

Avem aparatură de ultimă generaţie – sigur, asta presupune şi nişte condiţii aparte şi un personal aparte. Aţi văzut astăzi o parte din personalul pe care am reuşit să-l angajăm. O parte din personal şi-a început ieri munca aici. Vom căuta și medici de specialitate. (…) În proporție de 90 la sută, centrul se adresează beneficiarilor cu titlu gratuit, de data aceasta numai beclenarilor pentru că nu mai face parte din GAL Ţinutul Haiducilor. Avem deja aproape 1.000 de beneficiari pe care i-am selectat prin şedinţele de Consiliu Local, care vor putea, gratis, să vină să se înregistreze şi să facă o procedură în funcţie de necesităţile şi problemele punctuale pe care le au“, a declarat primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

La evenimentul de inaugurare au mai participat, alături de primarul Nicolae Moldovan, și parlamentarii Ioan Deneș și Daniel Suciu, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prefectul și cei doi subprefecți ai județului, Teofil Cioarbă, respectiv Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, precum și șefi de instituții și primari ai comunelor învecinate.

Nicolae Moldovan a devenit un brand de bune practici, nu numai la nivelul judeţului nostru, ci la nivel european. E o dovadă vie că atunci când îţi iubeşti comunitatea, când doreşti să faci ceva pentru semenii tăi, nu poţi avea niciun fel de piedică. (…) E dovada vie că se poate face ceva din nimic. Pe toţi oamenii de bună credinţă i-aş ruga să facă un exerciţiu de memorie şi să se gândească cum arăta Becleanul acum 20 de ani sau acum 15 ani şi cum arată astăzi. Vă spun cu mare regret că îmi pare rău că în municipiul reşedinţă de judeţ, unde funcţionează şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, oamenii nu au astfel de beneficii pentru recuperare. În schimb, mă bucur foarte mult că un procent foarte mare, mai mult de două treimi, din punct de vedere al persoanelor vârstnice, cu probleme şi cu dizabilităţi, activitatea DGASPC este în proporţie covârşitoare în Beclean şi, odată cu inaugurarea şi a acestui centru, mulţi dintre beneficiarii serviciilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, într-un parteneriat cu Primăria Beclean, proprietarul acestui centru, vor putea beneficia de aceste servicii. Mă bucur foarte mult că se întâmplă astfel de lucruri”, a precizat preşedintele Consiliului Județean Bistria-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

De asemenea, subprefectul Ioan Zăgrean l-a felicitat pe primarul Nicolae Moldovan pentru tot ce a realizat pentru orașul Beclean.

Îl ştiu pe Nicu Moldovan ca fiind un om ambiţios, care atunci când îşi pune ceva în cap duce la bun sfârşit. Te felicit pentru acest lucru şi îţi doresc, domnule primar, ca tot ceea ce ţi-ai propus, atât pe plan administrativ, cât şi politic să se împlinească. Ești un model de primar nu numai pentru Bistriţa-Năsăud, aş spune chiar pentru ţară. Becleanul a atras cele mai multe fonduri europene şi sunt mândru că fac parte din această comunitate”, a spus subprefectul Ioan Zăgrean.

Totodată, la inaugurarea Centrului social de zi a luat cuvântul și ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş.

Este un prilej de bucurie pentru mine să mă aflu astăzi aici. (…) Becleanul este un simbol naţional. Să știți că dacă vă uitaţi la TVR Internaţional – Investiţii pentru România, se vede Becleanul de departe, dacă vă uitaţi pe Pro TV, pe ştiri naţionale, veţi vedea Becleanul ca exemplu de bune practici. Eu, de câte ori am avut posibilitatea, am fost un ambasador al modelului de dezvoltare pe care l-am găsit la Beclean, întotdeauna indicându-l ca şi exemplu de proiecte care se pot face pentru oameni, fie că discutăm despre proiectele care țin de dezvoltare, de proiectele de mobilitate urbană, de cele care ţin de regenerare urbană, tot ce a însemnat accesarea de fonduri europene aici le regăsiţi şi, dacă domnii primari din ţară doresc să vadă ce se poate face pentru oameni, îi invit cu mare drag aici, la Beclean, să vadă cu adevărat că se pot face minuni cu fonduri europene. (…) Becleanul şi brandul Becleanului se duce deja departe, dincolo de limitele judeţului şi, uşor-uşor, ajungeţi un punct de reper pe harta naţională, la nivel naţional. Punând aceste proiecte în operă, dezvoltându-le şi implementându-le, deja aveţi locul potrivit pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea la nivel naţional. Fondurile europene sunt cheia pentru dezvoltarea corectă a României, iar Guvernul face acum eforturi pentru ca să evităm acest risc care planează asupra noastră de suspendare a fondurilor europene pentru că ele România ar fi într-o derivă totală. Nu vreau să mă gândesc ce ar însemna România fără fonduri europene”, a spus ministrul Boloş.

Ministrul Marcel Boloș a adăugat că județul Bistrița-Năsăud este un “județ bijuterie” pentru România și a felicitat autoritățile locale pentru că fac în continuare demersuri pentru dezvoltare.

Investiția în realizarea Centrului social de zi s-a ridicat la circa 5 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!