Ministrul Bogdan Ivan: Am reușit să deblocăm 320 de milioane de euro pentru centre de excelență în cercetare

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat, luni, în cadrul festivității de deschidere a anului academic la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, că ministerul pe care îl conduce a deblocat o finanțare de 320 de milioane de euro pentru înființarea unor centre de excelență în cercetare.

Până în 1 noiembrie, avem lansat un apel prin care 16 centre de cercetare din România vor putea să aplice pentru granturi de până la 20 milioane de euro pentru centre de excelență în cercetare, în domenii de la securitate cibernetică și noi tehnologii, securitate națională, până la bioeconomie, industrie alimentară, agricultură și așa mai departe. Este un spectru foarte larg, reprezintă o finanțare uriașă care este derulată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), finanțată evident din PNRR”, a spus Bogdan Ivan.

Potrivit ministrului, în vederea înființării acestor centre de excelență în cercetare, universitățile din România sunt încurajate să colaboreze între ele, dar și cu mediul de afaceri și institutele de cercetare publice și private din țară.

Ne aliniem și noi la ceea ce face Occidentul și statele mult dezvoltate – SUA, Israel, statele din Vest. Acesta este un model foarte bun în ceea ce înseamnă transfer tehnologic și aceasta este ținta pe care o am la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – să creștem foarte mult modul în care inovația produsă în instituțiile din România, în centrele de cercetare ale Ministerului Cercetării, să poată să treacă ușa institutului, să ajungă pe piață, să aducă plus valoare și automat să aducă și venituri pentru buget, institute și universități”, a mai adăugat Bogdan Ivan.

Întrebat ce planuri are ministerul pe care îl coordonează pentru a îi determina pe cercetătorii români plecați peste hotare să se întoarcă acasă, Bogdan Ivan a răspuns: ”Avem acest program de 320 de milioane de euro. Urmează să lansăm din nou bursele Marie Curie pentru tinerii cercetători, mai avem foarte multe finanțări și pentru cercetătorii aflați în afara țării și care pot să vină înapoi în România prin Investiția 8 din PNRR. Și mai dau încă o veste bună: lucrăm la statutul cercetătorului, modul în care vom putea să profilăm și să creăm un context în care cercetătorii din institutele noastre și din universități să poată să câștige mai mulți bani, să aibă o flexibilitatea mult mai deschisă a funcției de cercetător și oportunitatea de a fi parte din proiecte care, odată ajunse pe piață, să aibă și ei o parte din ownership, proprietatea intelectuală a acelui proiect, pe modelul din Statele Unite ale Americii. Aici am lucrat cu tineri cercetători români care au fost în SUA, care au făcut astfeld e proiecte, care astăzi sunt parteneri și proprietari ai unor proiecte foarte mari de tehnologie și care au revenit în România. De asemenea, în această iarnă o să organizăm Gala Cercetătorului și lucrăm la o platformă prin care vom pune oferta de inovație pe care o au institutele ministerului și universitățile, dar și oferta din mediul privat și cea a freelancerilor față în față cu investitorii. E o platformă la care am început deja să lucrăm, urmează să fie gata în cursul acestei ierni, cel târziu la începutul anului viitor și va fi una dintre cele mai inovative din toată Uniunea Europeană”.

În altă ordine de idei, ministrul a menționat că la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării există finanțare și pentru internet de mare viteză în localitățile care nu au acoperire din acest punct de vedere.

La nivel național, România are astăzi aproximativ 1.400 de localități care nu au internet la punct fix. Printr-o finanțare de 96 de milioane de euro, vom finanța internet la punct fix în 950 de localități din țară. În momentul de față e un apel pe care l-am lansat și urmează să vină și cei care o să aplice pentru el. Doresc ca acest proiect să fie închis până la finalul anului 2026 și România să poată să ajungă la o rată de acoperire a internetului în zona locuită, în intravilan, de peste 98 la sută”, a mai spus Bogdan Ivan.

Întrebat dacă ar putea beneficia de astfel de finanțare și localități din Bistrița-Năsăud, ministrul a menționat: ”Da, se califică localitățile unde în momentul de față nu este internet la punct fix. Itemii după care se vor ierarhiza aceste finanțări țin cont de școli, dacă sunt localități în care la școli nu avem internet la punct fix, de tot ceea ce ține de servicii publice, dacă sunt primării la care nu avem internet la punct fix, dar și de numărul de beneficiari. Aceste finanțări vor fi alocate automat în funcție de acești itemi”.

Companiile de telecomunicații sunt cele care vor putea să aplice pentru astfel de finanțări.

Ministrul Bogdan Ivan a participat, luni, la festivitatea de deschidere a anului academic la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *