FOTO: Început de an universitar, în prezența ministrului Bogdan Ivan, la Extensia Bistrița a Universității ”Babeș-Bolyai”

Un nou an universitar a fost deschis luni, 2 octombrie, la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023 – 2024 a avut loc în Aula Extensiei Bistrița, în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a prefectului județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, a viceprimarului municipiului Bistrița, Sorin Hangan, a conducerii extensiei, a cadrelor universitare și a studenților.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Național al României și a Imnului ”Gaudeamus Igitiur”, după care cei prezenți s-au adresat tinerilor.

Dragi studenți, sunt emoționat pentru că în primul rând sunt acasă, la Bistrița, dar mai emoționat sunt pentru că aici, în Aula UBB, am trăit unele dintre cele mai mari emoții ale vieții mele. Acum 15 ani, împreună cu Adi Solcan și alți colegi, pășeam pe treptele acestei Aule. Aici am întâlnit pe unii dintre oamenii care mi-au rămas nu doar în minte, ci și în suflet pentru ceea ce au reușit să îmi implanteze acolo. Acești oameni mi-au rămas în minte și în suflet și pentru faptul că ne-au arătat că, indiferent de unde vii în viața asta, fie că vii dintr-un sătuc amărât, fie din centrul Bistriței sau al Clujului, cel mai important este unde vrei să ajungi și ce ești dispus să faci ca să ajungi acolo. Fie că place, fie că nu, altă cale decât cea de a învăța și de a munci nu există. Nu am întâlnit până acum un profesor universitar, un om de afaceri de succes sau un om de stat important care să nu fi trecut prin filtrele și băncile unei universități din România sau din afara țării. Da, e adevărat, se spune că Bill Gates sau Steve Jobs au renunțat la universitate, dar ei au renunțat la Harvard, iar ca să ajungi să renunți la Harvard trebuie să ai deja un spate foarte puternic și să fii undeva destul de sus. Dragii mei, pentru că am fost în băncile în care sunteți voi astăzi, știu că vă gândiți fiecare dintre voi ce o să faceți cu viața voastră, ce o sa faceți cu facultatea aceasta, o să o terminați, nu o să o terminați, o să fiți printre primii, o să fiți la coadă? Și eu m-am gândit la aceleași lucruri. Sunt convins că vă întrebați cum o să vă descurcați cu banii pentru că mereu nu ajung. E o întrebare firească, pe care ne-am pus-o fiecare dintre noi, dar vă spune unul care a trăit sentimentele acestea că singura variantă e să învățați și să fiți prezenți, să nu vă lăsați conduși de vicii, să nu vă lăsați duși după iluzii, să stabiliți foarte clar ce vreți să faceți voi cu viața aceasta. Aveți șansa unică de a avea unii dintre cei mai buni dascăli pe care România astăzi îi are și puteți, chiar și din Bistrița, să reușiți. (…) La final, succesul individual al fiecăruia dintre voi va fi și succesul nostru, ca generație și ca națiune. Țineți minte: indiferent unde veți reuși să mergeți în lumea aceasta, să nu uitați că tot aici, la Bistrița, în România, e acasă. Aici sunt părinții, aici sunt cei dragi. Așa că haideți să punem împreună umărul la construcția unei Românii pe care cu toții o visăm, a unei Românii în care copiii noștri ar trebui să se dezvolte, la România viselor noastre”, le-a spus ministrul Bogdan Ivan, absolvent al Facultății de Administrație Publică din cadrul Extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai și șef de promoție al generației sale, studenților prezenți la ceremonia de deschidere a anului universitar 2023 – 2024.

Ministrul le-a mai spus tinerilor să profite de faptul că au acces la mult mai multă informație decât aveau generațiile anterioare și să nu uite că tehnologia a evoluat mult și le vine în ajutor.

”Noile tehnologii fac lumea să fie din ce în ce mai mică. Eu sunt onorat să fiu cel mai tânăr ministru din Guvernul României la unul dintre cele mai de viitor ministere, la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, acolo unde, în doar trei luni, am reușit să deblocăm 520 de milioane de euro pentru digitalizarea serviciilor publice. Din primăvara anului viitor, vom avea primele livrabile. Și mai am o veste importantă și pentru Universitatea Babeș-Bolyai și pentru celelalte universități din România: am reușit să mai deblocăm 320 de milioane de euro pentru centre de excelență în cercetare”, a mai spus Bogdan Ivan.

Ministrul i-a îndemnat pe tineri să se și distreze și să profite de această perioadă, dar i-a sfătuit să stea departe de droguri și să aibă grijă să nu depășească linia roșie.

Mi-aș dori să mai am și eu 19 – 20 de ani. Am trăit intens acea perioadă, dar parcă ar mai fi mers puțin. Bucurați-vă de această perioadă, dar construiți-vă viitorul la modul serios!”, a mai adăugat Bogdan Ivan.

”Urez bun venit noilor studenți și vă doresc un an universitar plin de succese”, le-a transmis studenților și dr. Barta Andras-Istvan, directorul Extensiei Universitare Bistrița, care a menționat că noul an universitar este și unul aniversar pentru că unele specializări împlinesc anul acesta 25 de ani de existență.

De asemenea, prof. univ. dr. Cornelia Macarie, de la departamentul de Administrație Publică, i-a felicitat pe studenți pentru alegerea lor și le-a urat succes.

La rândul lor, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, și viceprimarul municipiului Bistrița, Sorin Hangan, le-au urat succes studenților în noul an universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *