Municipalitatea vrea să amenajeze o nouă ”oază de verdeață” în Bistrița

O nouă “oază de verdeață” va fi amenajată în Bistrița, potrivit unui proiect pentru care municipalitatea a solicitat emiterea acordului de mediu în vederea implementării. Este vorba despre un proiect care prevede amenajarea unui coridor ecologic pe Valea Căstăilor.

Valea Căstăilor va deveni din ce este acum – o zonă parcă decupată dintr-un spațiu industrial din secolul XIX – o oază de verdeață, cu poduri care vor facilita accesul de pe un mal pe celălalt, cu mobilier, cu jocuri de apă. Sunt absolut convins că valoarea zonei va crește foarte mult”, a spus primarul Ioan Turc într-o emisiune la AS-TV.

Potrivit memoriului de prezentare depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, prin proiect se propun lucrări de amenajare a unor spații verzi, alei pietonale, piste de biciclete, zone de recreere pe malul apei, corelate cu măsuri de reabilitare, conservare și întreținere a florei și a faunei existente.

Coridorul ecologic propus va urmări traseele cursurilor de apă Valea Căstăilor (curs de apă necadastrat, afluent al cursului de apă Tărpiu) și Tărpiu (curs de apă cadastrat), până la vărsarea în râul Bistrița.

Albiile cursurilor de apă Tărpiu și Valea Căstăilor sunt colmatate, cu o pronunțată dezvoltare a vegetației reprezentate de ierburi și stuf. Dezvoltarea vegetației în albia minoră este favorizată și de faptul că pe cele două cursuri de apă regimul hidrologic este fluctuant, caracterizat în anumite perioade de lipsa debitelor. (…) Malurile cursurilor de apă Tărpiu și Valea Căstăilor vor fi stabilizate cu ajutorul unor plase de tip fagure ancorate în teren prin intermediul unor tije metalice. Plasa de tip fagure va fi umplută cu substrat pentru creșterea plantelor. Lucrările de stabilizare se vor realiza pe o lungime totală de 2.776 m (Tărpiu – 2.330 m, Valea Căstăilor – 446 m)”, se arată în documentația depusă de Primăria Bistrița la APM Bistrița-Năsăud.

De asemenea, proiectul prevede și realizarea unor poduri pietonale și a unor terase belvedere.

”Terasele vor fi de tip estacade din lemn, realizate din module cu pardoseală din lemn, montate pe picioare din lemn fixate pe elemente prefabricate tip dală. Acestea vor fi amplasate pe zona căilor de circulație pietonale existente, fără a afecta categoria de folosință actuală a terenului de amplasament. Accesul pe terasele belvedere se va realiza din căile de circulație pietonale existente prin elementele de racordare dalate cu piatră naturală”, se mai arată în proiect.

Proiectul prevede plantarea a 500 de arbori și a peste 1.500 de arbuști, precum și montarea unui număr de 75 bănci și coșuri de gunoi, dispuse pe întreaga zonă studiată, cu precădere în zonele de interes nou create.

Investiția este estimată la circa 17 milioane de lei cu tot cu TVA, perioada de implementare fiind de 24 de luni.