Primăria Bistrița solicită finanțare prin PNRR pentru construirea unei creșe pe strada Andrei Mureșanu

Primăria Bistrița intenționează să solicite finanțare prin PNRR pentru construirea unei creșe pe strada Andrei Mureșanu din oraș, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea depunerii unei astfel de cereri urmând să fie analizat în ședința ordinară de luna aceasta a Consiliului Local Bistrița.

”Primăria municipiului Bistrița intenționează să depună proiectul „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie antepreșcolară prin construirea, echiparea și operaționalizarea unei creșe în municipiul Bistrița, strada Andrei Mureșanu nr.44A”. Prin realizarea proiectului se dorește construirea unei clădiri în regim de înălțime P+E, cu o suprafață desfășurată de 739,89 mp având destinația de creșă pentru copii. Număr de copii care vor beneficia în urma acestei investiții este de 40”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi dezbătut în Consiliul Local.

La nivelul municipiului Bistrița, infrastructura de educație este formată din 51 de instituții publice (cu personalitate juridică și arondate) și private, care asigură școlarizarea elevilor pentru toate nivelurile de învățământ, după cum urmează:

  • 6 instituții care școlarizează copii în ciclul antepreșcolar;
  • 29 de instituții cu clase pentru învățământ preșcolar;
  • 17 instituții care asigură școlarizarea în învățământul primar;
  •  16 instituții dedicare școlarizării în ciclul de studii gimnazial;
  • 12 instituții de învățământ liceal;
  • 5 instituții pentru învățământ profesional;
  • 4 instituții cu ofertă de învățământ postliceal.

Infrastructura de învățământ din Bistrița nu deservește doar nevoia de școlarizare a copiilor și tinerilor din municipiul reședință de județ, ci și a unei cote parte dintre persoanele din localitățile învecinate. Acest fenomen crește presiunea asupra infrastructurii școlare existând tendința de aglomerare în clase. Conform structurii sistemului de învățământ actual, în creșe sunt înscriși copiii cu vârsta de până la 3 ani, moment în care se realizează tranziția acestora către nivelul preșcolar. Din această perspectivă, conform datelor INS, la nivelul anului 2021 în municipiul Bistrița se regăseau 1965 de copii cu vârsta de 1-2 ani – copii în vârsta specifică școlarizării în creșe (pentru copii nou-născuți – categoria 0 ani în datele INS – fiind necesară prezența mamei în vederea creșterii copiilor). Raportând numărul de locuri disponibile actual la numărul de copii cu vârsta de 1-2 ani reiese că gradul de înscriere în creșe al copiilor (ante-preșcolari) este de doar 15,3% la nivel municipal, sub valoarea europeană de aproximativ 33% a gradului de înrolare a copiilor în creșe”, mai arată municipalitatea.

Totodată, necesitatea construirii unei creșe este dată și de numărul mare de cereri depuse de părinți.

”La nivelul anului 2022, prin procesul verbal încheiat cu ocazia finalizării evaluării cererilor de înscriere a copiilor la creșă, de către Direcția Municipală de Sănătate Bistrița, se evidențiază existența unui număr de 337 de cereri de înscriere a copiilor la creșele din municipiul Bistrița din care 173 de cereri au rămas nesoluționate. Analizând cererile depuse și nesoluționate prin prisma domiciliului părinților pe raza de 2-3km de la locația propusă pentru construirea unei creșe mici- Andrei Mureșanu nr.44A (repartiția se face la creșa de circumscripție din proximitatea locuinței de domiciliu a părinților) constatăm existența unui nr de 89 de solicitări de înscriere în creșe, nesoluționate”, se mai arată în proiect.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie antepreșcolară prin construirea, echiparea și operaționalizarea unei creșe în municipiul Bistrița, strada Andrei Mureșanu nr. 44A” este de 9.988.916,57 lei la care se adaugă TVA. Sumele care depășesc pragul menționat vor fi suportate de beneficiar, fiind considerate neeligibile.