Inspectoratul Școlar Județean a organizat în luna iulie un concurs pentru funcțiile de director și director adjunct la școlile care au fost conduse prin interimat. Asta deoarece în 2016 mai mulți candidați care au condus ani la rând anumite școli au picat prima parte a examenului, care conținea întrebări de logică. După câștigarea alegerilor de către PSD, regulamentele au fost schimbate și astfel s-a permis înscrirea la examenele de director și a celor care au picat anul trecut testele.
După susținerea examenelor de director și director adjunct din iulie, anumite instituții de învățământ au rămas fără manager, din diverse motive: cei înscriși au picat examenul sau pur și simplu NU s-a prezentat nimeni la concurs.
LISTA cu DIRECTORII care au promovat examenele din IULIE
Posturile vacante vor fi ocupate prin detașare în interesul învățământului! Singura probă: interviu de 20 de minute!
Cadrele didactice vor prezenta comisiei, în format tipărit, un exemplar al planului operațional pentru anul școlar 2017-2018.Interviul pentru funcția de director/director adjunct va avea loc în biblioteca Inspectoratului Școlar în 21-22 august. Cadrele didactice vor prezenta comisiei, în format tipărit, un exemplar al planului operațional pentru anul școlar 2017-2018.
Posturi de director VACANTE, numiți prin detașare!
Art. 27. – (1) „In functiile de director sau de director adjunct ramase vacante sau in cazul vacantarii unor functii de director sau de director adjunct din unitati de invatamant de stat, conducerea interimara este asigurata, pana la organizarea concursului, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar, de un cadru didactic titular, numit prin detasare in interesul invatamantului sau prin delegarea atributiilor specifice functiei, in conformitate cu legislatia in vigoare, prin decizia inspectorului scolar general, cu avizul consiliului de administrat” – conform ORDIN Nr.3969 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar.
Bătălie între 3 candidați pentru funcția de director la Palatul Copiilor! PSD-ista Mărioara Miheștean a luat cu 3 puncte mai mult decât contra-candidatul ei, în urma interviului!
Adrian – Constantin Podișor NU a luat concursul din vară și funcția de director la Palatul Copiillor a rămas vacantă. Mărioara Miheștean, consiliera locală a PSD ce stă de-a dreapta Cameliei Tabără la ședințele de la Primărie a luat la interviu 25.5 puncte, iar Dorel Nicoară 22.5 puncte. Cel de-al treilea candidat, Mihai Fiscutean a luat 21 de puncte. Mărioara Miheștean a participat în iulie la concursul pentru funcția de director-adjunct, dar Iuliana Pașca a luat notă mai mare și s-a fixat pe postul de director-adjunct la LPS, cu 133.75 puncte față de 112.5 puncte.
Bătălie strânsă pentru Colegiul din Teaca. Simona Molnar a promovat la proba orală, cu 0.5 puncte diferență!
Silvia Simona Molnar și Ioan Mihalci au candidat pentru funcția de director-adjunct, iar în urma interviului, Simona Molnar și-a adjudecat victoria la 0.5 puncte diferență. A luat 26 de puncte, iar contracandidatul ei a luat 25.5 puncte.
Costică Rus NU a vrut la Rebreanu dar s-a băgat de director la Centrul de Excelență, o instituție nou-înființată!
Constantin Rus a renunțat să participe la concurs pentru funcția de director al Colegiului Rebreanu dar a optat pentru funcție de director al Centrului de Excelență. A susținut să se va pensiona, dar în cele din urmă se vrea director la Centrul de Excelență, instituția nou-înființată, cu sediu pe Bulevard! Îl are contra-candidat pe Ștefan Sălăgean!
Consilier local din partea PSD, Constantin Rus va fi intervievat de comisie marți, de la ora 16.05 și după el va susține proba orală, Ștefan Sălăgean! În cadrul Centrului Județean de Excelență Bistrița- Năsăud se vor pregăti olimpicii județului, la diverse materii. Instituția se finanţează şi din venituri proprii ale consiliilor locale, precum şi din sponsorizări şi donaţii. “Chiria lunară pentru folosirea spațiului este în sumă de 6.536 lei/lună.
Pentru postul de director adjunct la Liviu Rebreanu s-a înscris un singur candidat: Violeta Griga, care a obținut la proba interviu 28.5 puncte din 30 posibile. Va face echipă cu Susana Gălățan!
Cine sunt ceilalți candidați pe funcțiile de conducere!
Roxana Baba Ioana a candidat pentru 3 funcții de director, dar a fost respinsă și după contestații. În primă fază a candidat de director-adjunct la George Coșbuc (Năsăud), Lucian Blaga (director) și Școala Specială Sfânta Maria (director adjunct). NU a promovat pentru nicio funcție, și acum, profesoara candidează pentru 2 funcții rămase vacante: cea de director adjunct la Lucian Blaga unde mai candidează Marinela Săsărman și Mihai Cosma și cea de director-adjunct la Colegiul Național George Coșbuc, post pe care s-a înscris și Onișor-Adrian Pavelea.
Pentru funcţia de director adjunct la Liceul Tehnologic Feldru susțin interviul Iacob Gavriloaie şi Narcisa Boar , iar Andrei Cârcu şi Domnica Cîrcu, pentru director adjunct la Rebrişoara. Iulia Fetti şi Onişor Pavelea candidează pentru director la Școala din Salva, Vasile Selejan – director Galaţii Bistriţei, Gabriela Soroiu – director Budacu de Jos, Floarea Urs – director Zagra, Viorel Feldrihan – director adjunct Zagra, Lucia Cozma – pentru director la Spermezeu, Dănuţa Suciu – director Ciceu Mihăieşti, Maria Puşcaş – director Şieu Odorhei, Adriana Bățan – Școala Generală din Corvinești.
Durata interviului este de maximum 20 de minute, punctajul maxim este de 30 de puncte, iar cel minim de promovare este de 21 de puncte, ţinându-se cont de o grilă de evaluare.
Cum se punctează la proba interviu:
– proiectează programe de dezvoltare /acțiuni structurate în funcție de cele patru domenii funcționale de grupuri-țintă
– formulează în concordanță cu strategia din Plan de Dezvoltare Instituțională / Plan de Acțiune al Școlii PAS, obiectivele specifice
– alege corect activități de atingere a obiectivelor
– stabilește corect modalități de monitorizare/evaluare a țintelor strategice
– propune termene realiste de finalizare a activităților
– identifică în mod corect resursele necesare (umane, materiale, financiare)
– stabilește în mod realist indicatori de performanță
– asigură monitorizarea și evaluarea planului operațional
– verificarea cunoștințelor privind legislația școlară, raportată strict la specificul unității de învățământ, prin adresarea a 3 întrebări candidatului.
Comisia de concurs:
La organizarea si desfasurarea concursului nu pot participa candidatii sau persoanele care au in randul candidatilor sot, sotie, rude sau afini pana la gradul IV inclusiv. Art. 12. – (1) Comisia de concurs pentru ocuparea functiei de director din unitatile de invatamant prescolar de stat se constituie, prin decizie a inspectorului scolar general, in conformitate cu hotararea consiliului de administratie, in urmatoarea componenta: a) presedinte – inspector scolar general/inspector scolar general adjunct/inspector scolar; b) membri – doi inspectori scolari, dintre care cel putin unul poate fi cel care coordoneaza activitatea invatamantului prescolar sau primar si doi directori de la unitati de invatamant prescolar de stat; c) secretar – inspector scolar/cadru didactic desemnat de inspectoratul scolar.
Directorii NU pot avea funcții de conducere în partid, dar pot fi membri de partid!
Directorul si directorul adjunct din unitatile de invatamant de stat si particular/Palatul National al Copiilor nu pot avea, pe perioada exercitarii mandatului, functia de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national. Cadrele didactice numite in functiile de director si director adjunct, care beneficiaza de degrevare partiala, au drept de rezervare a catedrei pe perioada in care indeplinesc aceste functii.
Directorii vor fi verificați ANUAL și pot fi demiși dacă obțin calificativul nesatisfăcător !
Directorul/Directorul adjunct al unitatii de invatamant de stat/Palatului National al Copiilor, numit in functie ca urmare a promovarii concursului, poate fi eliberat din functie, daca pe perioada mandatului a obtinut calificativul „nesatisfacator“ in urma evaluarii anuale, in urma unei inspectii de evaluare institutionala sau a unei inspectii care vizeaza aspecte de management.
Art. 31. – Dosarele de inscriere la concurs ale candidatilor, borderourile de notare ale membrilor comisiei de concurs, grilele de evaluare a curriculum-urilor vitae, ofertele manageriale/ proiectele planurilor de dezvoltare institutionala propuse de candidati, lucrarile scrise ale candidatilor si DVD-urile cu inregistrarile audio-video ale probelor de concurs si toata documentatia in baza careia s-a organizat si s-a desfasurat concursul se arhiveaza si se pastreaza timp de 5 ani in inspectoratul scolar/Ministerul Educatiei Nationale/unitatea de invatamant, dupa caz.
Faptul că examenul s-a susținut oral poate lăsa lor de interpretări, dar candidații nemulțumiți pot depune contestație! Dacă în urma acestui interviu vor rămâne școli fără directori, Inspectoratul Școlar Județean va numi la conducere cadre didactice înscrise, în urma unei selecții care are la bază criterii legate de examinări anterioare.
Citiți și: