Proiectul Grădina Urbană Transilvania, prezentat de primarul Nicolae Moldovan, la Bruxelles

Ambițiosul proiect de la Beclean, care prevede o investiție ,,verde” de 25 milioane euro, pe 10 ha, a fost prezentat, la cererea Comisiei Europene, în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (ERW).

,,Grădina Urbană Transilvania transformă un teren viran într-un impresionant parc forestier multifuncțional, care combină facilități recreative, comerciale, sociale și educaționale, toate în beneficiul comunității. Acesta va găzdui zone de robotică, turism și tineret și va putea fi reprodus peste tot în UE, așa cum a fost deja promovat de Comisia Europeană după validarea de către Premiile NEB datorită angajamentului său față de sustenabilitate și gândire de viitor” au rezumat organizatorii ERW.

Primarul Nicolae Moldovan a declarat că prima fază a Grădinii Urbane Transilvania, cea cu parcul botanic, poate demara, având la dispoziție documentația necesară și o finanțare de 5 milioane de euro. ,,Formularul de vizitare la fața locului, din ziua de 12 octombrie, o coincidență fericită, arată că investiția în parcul botanic se va realiza pe o suprafață de teren de 41.321 mp, concluziile verificării în teren fiind că locația proiectului corespunde celei din cererea de finanțare”.

De la Bruxelles, a lansat un apel către investitorii interesați, fiind vizate inclusiv patru hoteluri în zona Grădinii Urbane Transilvania. ,,Nu întotdeauna un om de administrație este pregătit într-un domeniu de specialitate; de aceea trebuie să găsim oamenii potriviți pentru cele mai bune proiecte. Acum 15 ani puțini credeau că se poate face așa ceva ca Băile Figa, ultimul proiect realizat pe fonduri europene PHARE în România. S-a văzut, de atunci încoace, că și orașele mici pot iniția zeci de proiecte europene, așa cum facem noi. Îi invit pe cei sceptici față de administrațiile locale să vadă că s-a putut realiza un asemenea proiect pe un deal aflat la 5 km de Beclean, pe atunci fără nicio utilitate publică. Iată că acum am ajuns în topul primelor 10 stațiuni din România, având câte 200.000 turiști anual în zonă. Investițiile private în zona Figa se ridică la 10 milioane de euro similar cu cele publice, vizibile mai ales în structuri de cazare. De altfel, privații pot veni să investească și în zona Grădinii Urbane Transilvania, acest proiect nou pentru România. Începem prima fază a proiectului prin investiția publică în parcul botanic. De asemenea, lucrăm la un protocol de colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai pentru campusul de robotică, pentru că vom avea și această componentă la Grădina Urbană Transilvania”.

1,5 milioane de turiști la Figa

,,Grădina Urbană Transilvania este parte integrantă a proiectului Campus Transilvania, fiind realizat în orașul Beclean, la 77 km de Cluj, ca o consecință a dezvoltării Băilor Figa. Grădina Urbană Transilvania va fi inima și sufletul acestui proiect, după ce la Figa a fost dat în funcțiune Legacy, al doilea spa ca mărime din România. Acst proiect de mare anvergură va însemna sănătate, wellness, divertisment. Vom transforma un câmp în plămânul verde al Becleanului, după ce Băile Figa au adus, în primii 10 ani de la înființare, un aflux de 1,5 milioane de turiști. Mizăm și pe infrastructura de transport, prin proximitatea Aeroportului din Cluj-Napoca, aflat în plină extindere. Componenta de robotică din proiect, Robotix Campus, va aduce conceptul naturii aproape de clădiri. Va fi amenajat și un lac artificial, aproape de zona de cabane.  Grădina Urbană Transilvania va avea insule de vegetație, zone de cățărare, deoarece vrem să fie și activitate, și educație. Biodiversitatea va fi un alt element: unele plante vor fi active primăvara, altele, toamna, deci un parc viu, cu 365 de fețe într-un an. Locurile de joacă vor fi dotate cu aparate din materiale naturale, vom avea trambulină, zonă de grătar, spa, pentru ca familiile tinere să vină aici, mai ales că ne confruntăm cu descreșterea populației în țară”, susține Hildegard Brandl, CEO al biroului de proiectare UNITH2B Architects.

,,Becleanul este unul dintre orașele României care au crescut demografic cu peste 20% în ultimii 10 ani. Proiectul propus este legat de viitorul dezvoltării urbane în contextul luptei pentru combaterea schimbărilor climatice. Nu putem opri dezvoltarea orașelor, dar trebuie ca oamenii să primească o perspectivă optimistă de dezvoltare care să ajute la combaterea schimbărilor climatice. Putem trăi mai bine într-o armonie cu mediu. Proiectul românesc aduce o frumoasă perspectiva în acest sens. Grădina Urbană Transilvania este un proiect inovativ, înseamnă și inovație”, a spus Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

Orașe mici cu proiecte mari

Europarlamentarul Corina Crețu se consideră un ambasador al proiectului. ,,Când eram comisar european pentru politică regională, ERW a fost pentru mine cea mai grea perioadă a anului; acum sunt fericită să vin și să susțin Becleanul. Familia mea este din Sălaj, satul Traniș; țin minte cum ne ducea bunica, din Năpradea, cu trenul de la Jibou, să vizităm Becleanul. Ideea primarului vine tot din acele vremuri, pe când mergeau bunicii lui să se trateze cu nămol. Acum ardelenii nu prea au loc de moldoveni la Figa, tocmai de aceea e nevoie de extindere.

ERW oferă posibilitatea orașelor și regiunilor din Europa să arate cele mai interesante proiecte. Fondurile structurale, împreună cu Planurile de Redresare și Reziliență (PNRR), oferă o oportunitate incredibilă de a depăși aceste provocări prin investiții și reforme. Astfel autoritățile locale și regionale au un rol crucial în faza de implementare a proiectelor. Nu există localitate din țară să nu beneficieze de aceste finanțări.

E drept că încă nu suntem în Spațiul Schengen, o mare frustrare pentru români. Am fost însă la o întâlnire la Comisia Europeană (CE), unde ni s-a spus că, fără banii europeni din PNRR, România era deja în colaps. Din păcate, mulți dintre cei călătoresc cu tramvaiul la Cluj-Napoca nu știu ca două treimi din proiectul de modernizate le reprezintă bani de la UE.

Să nu uităm că românii sunt net beneficiari ai acestor fonduri UE, primesc de 15 ori mai mulți bani față de perioada de preaderare. Este doar vina noastră ca nu avem mai multe proiecte mature, dar și a funcționarilor publici că măresc birocrația în loc să o reducă, numai pentru a fi acoperiți cu hârtii. Oradea a salvat România să nu piardă bani europeni pentru că avea foarte multe proiecte. Mi-am propus atunci să aduc mai multe finanțări în orașele mai mici. Iată că Becleanul a ajuns în finala New European Bauhaus cu Centrul Recreativ Legacy, a “spart piața” în România! S-au schimbat în bine Oradea, Alba Iulia, pe vremea mea s-a făcut Autostrada Sebeș – Turda, e aproape gata ocolitoarea Beclean. Guvernele trebuie să cheltuiască în primul rând granturile, adică fondurile nerambursabile de la UE”.

Hub de creștere turistică pentru Ardeal

,,Politica de coeziune, principalul instrument al politicii de investiții a UE, oferă beneficii pentru toate regiunile și orașele din UE și sprijină creșterea economică, înființarea de locuri de muncă, dar și competitivitatea întreprinderilor, dezvoltarea durabilă, protecția mediului. O proporție semnificativă din finanțări merg spre zonele rurale sau afectate de tranziție industrială, regiunile care suferă de pe urma unor dezavantaje naturale sau demografice severe și permanente.

Un exemplu remarcabil al modului în care un oraș poate crește prosper și a reușit să acceseze fonduri europene, depășind obstacolele și birocrația, și a schimbat viața locuitorilor săi este Becleanul. Orașul cu 13.000 de locuitori a ajuns până acum la investiții 60 de milioane de euro din fonduri europene. În prezent, există 12 proiecte care se derulează concomitent. Proiectul prezentat, Grădina Urbană Transilvania, de 25 de milioane de euro, va reprezenta hub-ul care va atrage multe investiții private și oportunități de dezvoltare pe mai multe paliere.

Orașul Beclean poate fi folosit ca exemplu pozitiv de atragere a fondurilor europene pentru toate primăriile orașelor mici și mijlocii din România. Vedem cum un primar vizionar și gospodar, bineînțeles împreună cu echipa sa, poate dezvolta proiecte mari care pot schimba în bine fața localității, dar și viața locuitorilor orașului și a întregii regiuni”, a detaliat Corina Crețu.

Atragerea investitorilor privați în turism

Grădina Urbană Transilvania este un proiect programat pe fonduri UE, care să completeze oferta turistică a Ardealului, fiind considerat ca unul de importanță regională pentru Transilvania, dar și unul complex, care să atragă investiții private în turism. Investiţia urmează să se întindă pe 10 ha. Acesta va cuprinde o seră cu plante exotice; un parc cu plante anuale sau perene; alei pietonale terestre sau suspendate care să permită accesul vizitatorilor în Grădinia Urbană Transilvania, cu intrare directă către Băile Figa; cascade cu jocuri de apă și lac artificial (patinoar pe timp de iarnă).

Din Grădina Urbană Transilvania vor mai face parte zona de vegetație înaltă, prin care se va integra pârâul existent; zonă cu locuri de joacă și de relaxare; parc tematic pentru robotică; pavilion pentru prezentări pe teme educaționale; zonă de legătură cu servicii publice; amenajare acces auto și velo și pietonale propuse. Proiectul este unul conceput în mai multe etape.

Ce va cuprinde Grădina Urbană Transilvania:

  • Parc botanic 68.000 mp
  • Grădină botanică 66.000 mp
  • Școală de agricultură 31.500 mp
  • Orășelul copiilor 19.000 mp
  • Shopping mall 16.700 mp
  • Robotix Campus & Center
  • Școală 14.700 mp
  • Grădiniță 8.000 mp
  • Zonă de primăvară – toamnă 3.770 mp
  • Zonă de toamnă 3.084 mp
  • Zonă de picnic 956 mp
  • Parc de joacă 636 mp
  • Teren de volei pe plajă 200 mp
  • Turnul mai aproape de Lună
  • Drum expres 51.584 mp
  • Alei 2.800 mp.

Text preluat din revista Transilvania Business:

https://www.transilvaniabusiness.ro/2023/10/12/superproiectul-gradina-urbana-transilvania-dezvaluit-europei-la-bruxelles/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *