Proiectul ”meteorologului de serviciu” Mihai Bălan se dezvoltă cu ajutorul donațiilor; mai multe stații meteo vor fi amplasate în puncte strategice ale județului

După ce Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a făcut cunoscută povestea bistrițeanului Mihai Bălan, inițiatorul proiectului Meteo.NORD.ro, mai multe persoane și chiar instituții s-au arătat interesate să îi susțină activitatea și să îl ajute să dezvolte acest proiect. Așa se face că Mihai Bălan a reușit să intre în posesia unor noi stații meteo automatizate pe care le va amplasa în ”punctele strategice” ale județului.

Una dintre stațiile meteo care au ajuns la Mihai Bălan a fost donată chiar de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

”Am reușit ca instituție să venim cu o donație pentru Mihai, cu o astfel de stație. Am înțeles că nu suntem singurii, mai are o donație din partea doamnei deputat Diana Morar. Eu mă bucur că lucrurile încep să se miște și pe acest palier. Eu îi îndemn și pe ceilalți parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud și chiar și instituțiile publice din județul Bistrița-Năsăud să facă astfel de gesturi pentru că astăzi salarizarea în domeniul public nu e deloc mică și cred cu tărie că le-am cerut destul celor din mediul privat să facă acte de sponsorizare. De aceea cred că e și rândul nostru, al celor din instituțiile publice, să facem astfel de gesturi”, a spus prefectul județului, Stelian Dolha, într-o ședință a Colegiului Prefectural în care i-a fost înmânată o astfel de stație meteo bistrițeanului.

Cu ajutorul noilor stații meteo automatizate, Mihai Bălan spune că poate să își dezvolte proiectul.

Avem nevoie de o dezvoltare a proiectului din punct de vedere al infrastructurii pentru că datele pe care eu le obțin sunt absolut esențiale. (…) Cu ajutorul noilor stații, deja pot dezvolta proiectul mai mult decât m-am gândit la început (…). Noile stații le voi pune în puncte strategice. Una am căutat să o așez în Tiha Bârgăului, mai bine spus în Pasul Tihuța, pentru că ne va ajuta foarte mult în timpul iernii, mai ales din punct de vedere al traficului. În prezent nu avem date meteorologice de acolo. Nu știm când apare poleiul, nu știm când apare înghețul sau viscolul sau cu ce viteză vine vântul acela. Va fi esențială această stație care e instalată deja și care merge. Datele vin online. Mai pun una la Lunca Ilvei pentru că e o zonă de depresiune, avem niște inversiuni foarte mari acolo, cu temperaturi foarte mari care pot deveni chiar periculoase. Mai pun una în vestul județului, la Ciceu Mihăiești sau Petru Rareș pentru că suntem în calea fronturilor din vest și ne va ajuta foarte mult să vedem când, cum vine ploaia dinspre vest și ce fel de fenomene se intensifică în partea aceea și mai pun una în sudul județului pentru că zona Țagu este cea mai caldă din județ. Spre exemplu, la ultimul puseu de caniculă, la Bistrița erau 29 de grade, iar la Sărmașu erau 35 de grade, ori nu avem acum date sigure. În jumătatea de sud-vest pot fi temperaturi peste 35 de grade de care noi să nu știm și e foarte important să știm pentru că, ținând cont de schimbările climatice, va fi tot mai cald în zona aceea și va exista și chiar și risc de incendii. Dacă sudul județului se încălzește la peste 35 de grade câteva zile la rând va exista și un astfel de risc. Dacă reușesc să mai fac rost de o stație, o pun la Colibița pentru că este o zonă turistică foarte atractivă, iar lumea care pleacă spre Colibița trebuie să știe ce o așteaptă acolo”, a explicat Mihai Bălan.

”Meteorologul de serviciu” a completat că face acest lucru din pură pasiune și pentru ca bistrițenii să aibă acces la informații în timp real cu privire la condițiile meteorologice din această zonă, iar interesul cetățenilor județului este mare.

Am început acest proiect pentru că sunt informații la nivel general de la ANM, dar la nivel local primim foarte puține. Interesul este enorm. Eu am ajuns într-un an și ceva la peste 8.500 de urmăritori zilnic, oamenii care se uită, participă și întreabă”, a spus Mihai Bălan.