Proiectul privind construirea unei noi aripi la SJU Bistrița a trecut de prima etapă de evaluare

Ministerul Sănătății a anunțat că a încheiat prima etapă de evaluare a proiectelor depuse prin PNRR pentru construirea de spitale. În această etapă, proiectul care vizează extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unei noi clădiri, a fost declarat eligibil. 

”Echipa Ministerului Sănătății a finalizat evaluarea celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR. Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare. Trei obiective de investiții au fost respinse pentru că au depășit bugetul maxim de 199.99 milioane de euro/proiect, aferent finanțării din PNRR, conform Hotărârii Guvernului nr. 1237/2022. Acestea vor putea fi finanțate din alte surse bugetare. Un obiectiv a fost respins pentru că nu se regăsea în lista predefinită de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul Guvernului precedent (Guvernul Cîțu) și aprobată de Comisia Europeană. Din lista predefinită de 49 de obiective, pentru patru nu au fost depuse solicitări de finanțare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În ceea ce privește lista celor 42 de obiective de investiții eligibile, aceasta a fost publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR.

Printre cele 42 de obiective declarate eligibile se află și proiectul care prevede extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin construirea unei clădiri noi,  cel mai ambițios proiect în domeniul sănătății publice din județul Bistrița-Năsăud. Noua clădire ar urma să aibă regim de înălțime 2S+P+4E și este prevăzută realizarea unei pasarele de trecere între clădirea existentă și cea propusă. Inițial, valoarea investiției era estimată la circa 50 de milioane de euro, dar datele publicate de Ministerul Sănătății arată că valoarea totală a investiției este de circa 82,9 milioane de euro fără TVA, 95 la sută din această sumă urmând să fie asigurată prin PNRR.

Proiectul are 4 componente importante:

– Componenta 1: Extinderea spitalului cu un nou pavilion în regim de înălțime S+P+4E;

– Componenta 2: Eficientizarea energetică și modernizarea pavilionului existent;

– Componenta 3: Digitalizarea spitalului;

Componenta 4: Achiziționare echipamente medicale.

Potrivit Ministerului Sănătății, cele 42 de obiective declarate eligibile vor intra în următoarea etapă, cea de ierarhizare conform metodologiei de aprobare a investiţiilor din cadrul Programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al României, prevăzută în Hotărârea de Guvern 1237/2022.

În urma aplicării criteriilor de prioritizare, din cele 42 de dosare eligibile vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții, în limita bugetului aferent PNRR.

”Obiectivele de investiţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute în cadrul Etapei I – Criterii de eligibilitate şi care, în urma aplicării Etapei II – Criterii de ierarhizare, nu se regăsesc în obiectivele de investiţii finanţate prin PNRR (minim 25) vor constitui o listă de rezervă”, mai arată Ministerul Sănătății.

Lista finală va fi publicată în transparență decizională în luna ianuarie a anului 2023 și va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern.

Gabriel Lazany: ”Noua aripă a SJU Bistrița – cel mai amplu proiect legat de sănătate publică în Bistrița-Năsăud”

S-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la noua aripă a SJU Bistrița. ”Cel mai ambițios proiect pentru sănătatea publică din județ”

Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre proiectul cu privire la noua aripă a SJU Bistrița