Protest spontan la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistrița-Năsăud

Mai mulți angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bistrița-Năsăud au întrerupt munca, vineri, în semn de protest faţă de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Liderul sindicaliștilor SedLex din Bistriţa-Năsăud, Aron Costel, afirmă că principala revendicare vizează respingerea în totalitate a proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare. Potrivit sindicaliștilor, dacă ar fi aprobat în forma actuală, acest proiect ar duce la diminuarea veniturilor în medie cu 700 lei, dar și la pierderea unor posturi.

De asemenea, sindicaliștii cer și introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale „finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate, precum și egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal.

La nivel național, circa 18.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara protestează, fiind nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem. Liderii sindicatelor din Finanţe participă vineri la o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru a discuta despre revendicările angajaţilor din sector.

2 comments

  1. Motto:
    „Doamne, Fă, dacă se poate,
    Să nu fure nimeni timp de-un an
    În această ţară cu de toate
    Si vom face Rai din Bărăgan”
    (Tudor Gheorghe – Rai din Bărăgan – )

    O analiza economico-financiara facuta de profesorul Petrisor Peiu, conduce la concluzia ca indiferent cât de bogată ar fi această țară, indiferent cât de mult se dezvoltă economia, românii rămân cei mai săraci cetățeni din UE. Practic, toată bogăția și dezvoltarea este suptă și consumată de către firmele străine și de către un stat foarte lacom și extrem de corupt:
    ” Alegerea făcută de binomul Iohannis-Ciolacu este cât se poate de neechivocă: suprimarea clasei de mijloc a antreprenorilor români și favorizarea marilor companii, deținute fie de către stat, fie de către firmele străine. Pe de o parte, Iohannis a iertat firmele din industria petrolieră de majoritatea obligațiilor către stat, găurind bugetul țării, iar, pe de altă parte, Ciolacu împovărează întreprinzătorii români cu taxe din ce în ce mai mari. Practic, povara întregii crize, generată de profiturile nesimțite ale firmelor din energie și de dezmățul firmelor de stat, este aruncată pe umerii clasei medii românești. Se destructurează, astfel, coloana vertebrală a capitalismului național. Și astfel se instituie formal revoluția fiscală anti-capitalistă, deci anti-românească. Pentru a permite nababilor din CFR marfă și Călători și celor de la Tarom și Termoenergetica să ducă o viață de huzur și pentru a crește prosperitatea statului austriac și a șeicilor din Dubai sunt sacrificate averile (și-așa destul de mici) ale românilor care au cutezat să ridice capul după Revoluție. În mod ironic, Marcel Ciolacu desăvârșește statul anti-capitalist imaginat și început de către Ion Iliescu…”

    Vezi:https://realitateafinanciara.net/guvernul-ciolacu-a-pregatit-revolutia-fiscala-anti-capitalista-si-anti-romaneasca/

  2. Motto:
    „Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră.”
    (Victor Rebengiuc, între teatru și Marcel Ciolacu)

    Inafară de greva spontană declanşată la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din direcțiile financiare din ţară precum Arad, Buzău, Ploiești, Piatra-Neamț, Iași, Cluj, Satu Mare și Tulcea.
    Este doar inceputul unor proteste de amploare la nivel national ca reactie la proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, prin măsuri haotice și tăieri otova, fără nici un fel de analiză prin care să poată fi stabilit impactul pe termen mediu si lung.
    Si asta nu e totul. Guvernul anuntă ca începând cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă la autoritatea din coordonarea/subordonarea autorităților publice județene, conform proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
    Odată cu descentralizarea serviciilor publice de interes național și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu precum și de resurse financiare alocate sub formă de cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Prin urmare nu se face nici un fel de reducere de cheltuieli. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!
    Asta nu e reformă prin transferarea unor directii sau institutii deconcentrate din subordinea ministerelor in subordinea autorităților publice județene. Adevărata reformă s-ar realiza prin comasarea judetelor si reducerea numărului acestora, prin reforma administrativ-teritorială , ceea ce ar duce automat la reducerea directiilor deconcentrate din teritoriu. Aceasta ar conduce la o reducere a cheltuielilor de functionare a administratiei. De asemenea, premierul mai are si posibilitatea reducerii numarului de ministere odată cu care s-ar diminua si numarul de secretari de stat si directori ai institutiilor din subordinea ministerelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *