Prin oamenii lui Bălăjan, Primăria Dumitra vrea să doneze 10 hectare de pădure iar Consiliul Județean să le transforme în groapă de gunoi. Se fac alianțe pentru voturi! NU uitați că Doina Pană a modificat legea ca pădurile să poată deveni depozite de deșeuri!

La ultima ședință de Consiliu Local a comunei Dumitra, un ales local a încercat să filmeze momentul în care membri comunității dezbăteau un proiect de hotărâre privind donarea unei păduri din localitate. Suprafața de 10 hectare urmează a fi defrișată, iar în locul ei se va amenaja o groapă de gunoi, în prelungirea actualului depozit. Soluția a fost aleasă de conducerea Consiliului Județean, care NU a gestionat eficient managementul deșeurilor și după numai 6 ani de funcționare deficitară, prima celulă din depozit este aproape plină.

După 6 ani de gestionare a depozitului, VITALIA Tratarea Deșeurilor întâmpină mari probleme, dar cu toate astea Consiliul Județean îi tolerează, deși contractul a fost grav-încălcat:

– timp de 6 ani NU a deținut instalații corespunzătoare de compactare a deșeurilor ( Vitalia SRL avea doar sita, NU și utilajul specific acestei operațiuni)
– NU a gestionat corespunzător depozitul și NU a respectat de la bun început tehnologia impusă, de acoperire cu straturi de pământ (“în pături”) a deșeurilor. Din acest motiv, volumul deșeurilor este extrem de ridicat.
– sunt probleme la stația de epurare (levigatul epurat, adică permeatul, are concentrație de amoniu în componență peste nivelul acceptat! Astea sunt concluziile specialiștilor de a Gospodărirea Apelor, care au făcut analize în acest sens.
– instalațiile de colectare a levigatului sunt neconforme și de aceea s-a produs scurgeri de levigat pe pârâul Roșua și ulterior pe Râul Șieu, iar Vitalia Tratarea Deșeurilor a primit 60.000 de lei amendă pentru asta.

– NU a pus banii pentru închidere celulă într-un cont special (conform contractului), ci a folosit banii pentru scopuri comerciale. (aprox. 400.000 de euro).

Primarul Bălăjan a suspendat ședința, NERVOS că un consilier îl filmează și-l arată lumii cum DONEAZĂ pădurea din Tărpiu!

„În anul 2006, primarul Bălăjan Gheorghe sub pretextul unei hotărâri de consiliu local din care făceau parte și consilierii Ani Leon actual viceprimar și Vălean Grigore(au votat în ședința de consiliu local) a atribuit 16 hectare de teren cu titlu GRATUIT pentru construirea gropii de gunoi de la Tărpiu, fără nici o obligație scrisă, doar pe promisiuni care nu s-au materializat nici după 12 ani.

În ședința de consiliu local din data de 23 martie 2018 unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost alocarea din nou, GRATUIT !!! a unei suprafețe de 10 HECTARE de pădure de data aceasta, care să fie defrișată și pusă din nou la dispoziție pentru extinderea gropii de gunoi.

După cum s-a hotărât în ședință de consiliu, pentru transparență față de cetățenii pe care îi reprezentăm, ședințele pot fi filmate și arătate publicului interesat. În aceasta ședință Bălăjan si Ani Leon nu a mai fost de acord să se filmeze, dat fiind faptul că era un subiect cu un impact major asupra întregii comunități.

Dacă în 2006 a promis cetățeniilor o mulțime de lucruri fără ca acestea să fie puse în scris a funcționat, de data aceasta știind că o filmare poate rămâne ca o dovadă, a anulat ședința. Stimați cetățeni ai comunei Dumitra, primarul Bălăjan a promis dezvoltare, extindere în campania lui electorală, însă a omis voit sau poate că nu să vă spună că dezvoltarea și extinderea se referea la GUNOAIE. Noi Comuna Dumitra devenim pe zi ce trece cea mai poluată comună nu doar din județ cât și din țară. Totuși ne putem mândri că ne îmbogățim pe zi ce trece cu cât mai multe GUNOAIE.” – a postat consilierul PNL Paul Martița pe pagina sa de facebook.

Tovarășa Doina Pană a modificat Codul Silvic încât de-acum înainte se pot construi depozite de gunoi în pădure!

În proiectul de modificare a Legii s-a adăugat un nou amendament (față de forma adoptată de Senat), pentru a permite realizarea de gropi de gunoi în pădure. Una dintre aceste “completări” despre care se vorbește în expunerea de motive atașată propunerii legislative este completarea articolului 37 din Legea 46/2008 Codul Silvic.

Concret, articolul 37 prevede, la alineatul (1), litera e), pe care PSD l-a completat:

“Pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plata anticipată a obligațiilor bănești, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări și obiective:
e) surse și rețele de apă și de canalizare, surse și rețele de energie din resurse convenționale sau regenerabile, rețele și sisteme de comunicații, drumuri de interes județean și local, parcuri recreative, parcuri tematice și/sau educaționale, precum și lucrări și/sau construcții hidrotehnice și de piscicultură”. În forma adoptată de Senat, la această listă se adaugă un nou obiectiv: depozitele de deșeuri, care se păstrează şi în amendamentele adăugate în Camera Deputaţilor.

Paragaraful introdus în lege a fost unul cu dedicație și acum s-a trecut la pasul următor: pădurea din Tărpiu să fie donată Consiliului Județean, pentru a fi rasă și suprafața de teren, transformată în depozit de gunoi!

Consiliul Județean caută soluții DISPERATE! Primarul Bălăjan e strâns cu ușa să le dea pădurea și s-o transforme în groapă de gunoi! Manevra îl poate costa mandatul, la următoarele alegeri !

Vitalia Servicii pentru Mediu gestionează depozitul de la Tărpiu, iar Consiliul Județean este proprietarul de drept. La ultimele alegeri, primarul Bălăjan (ALDE) a avut 918 voturi (44%), iar contracandidatul său Grigore Vălean a adunat 688 voturi (33%). În 2016, locuitorii din Tărpiu au organizat un miting, în urma căruia problemele de la depozit s-au remediat, pe alocuri! Mișcările de protest au încetat și o parte din manifestanți au fost angajați la depozit.

Problemele încep din nou să apară, deoarece Consiliul Județean este obligat să găsească soluții pentru extinderea gropii de gunoi! Administrația județeană mai dețin o suprafață de teren în zonă, care însă prezintă alunecări. De asemenea, după defrișare ar trebui realizate studii geofizice, deoarece o parte din locuitori susțin că există izvoare și inclusiv terenul din pădure este alunecos, iar construcția unei celule ar putea prezenta un pericol iminent pentru comunitate.

Situația va inflama spiritele în comuna Dumitra, iar primarul Bălăjan are directivă clară: să rezolve situația în regim de urgență și să doneze pădurea către Consiliul Județean pentru extinderea gropii de gunoi. Consilierii locali vor răspunde în fața comunității pentru votul dat… în timp ce reprezentanții opoziției au șansa de a aduna capital electoral.

2 comments

  1. Sunteti niste gunoaie mai mari de cat cele care zac in celula de la tarpiu si ati merita voi sa aveti cate o celula … Respect pt. Cei care au ridicat mana pt. Filmare, cat despre nemultumiti unu este un analfabet ce nu leaga doua cuvinte dute inapoi pe tractor… Un taran cu tupeu de Spania tanar, dar prost ca lemnu fara pic de carte…. Si vulpoiu batran ce nu isi poate tine subcontrol Nici macar copii… Jalnic…. Si sugatoarele ce au uitat sa ridice mana sa nu credeti ca am uitat de voi… Va inchis nasu gura cu vreun pamant… Un lemn… Sugatori de buget… Rusine

  2. Balan Marius -ecologist PV

    Eu numai intreb ce ar zice COMISIA EUROPEANA de MEDIU daca afla cum se construiesc celulele de gunoi in Romanica, o tara inca cu apucaturi bananiere. Avand in vedere ca au fost fonduri de la UE, o comisie europeana ar trebui sa fie instiintata de comunitatea care va avea de suferit. Padurile mari, mici sunt tot mai batjocorite de politruci care nu au nici o cultura si dragoste de MEDIU si sanatatea locuitorilor.