Un consilier județean propune înființarea, la Bistrița, a unui centru de reabilitare socială a celor care vor să se lase de droguri

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat, joi, în ultima ședință ordinară din această lună, un plan de acțiune în domeniul drogurilor, document întocmit de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și care prevede o serie de măsuri concrete pentru combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor, acestea urmând să fie implementate în județ în perioada 2022 – 2026. 

În timpul dezbaterilor pe marginea acestui proiect adoptat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, consilierul PNL Samuel Coman a avut o intervenție și a propus înființarea, la Bistrița, a unui centru de reabilitare socială a celor care vor să se lase de droguri. De asemenea, acesta solicită suplimentarea numărului de consilieri de prevenție pentru județul Bistrița-Năsăud. 

În Autoritatea Teritorială de Ordine Publică am început discuțiile legate de droguri în luna februarie, iar mai apoi și în Consiliul Județean. Avem pe masă un plan foarte bine organizat, un plan bun pe care îl votăm cu încredere. O parte din activitățile cuprinse în acest plan deja se desfășoară în școlile noastre și acesta este un lucru pozitiv, dar mai rămân două probleme pe care trebuie să le rezolvăm noi pe viitor. Unul este acela de a înființa, în subordinea Spitalul Județean Urgență Bistrița, un centru de reintegrare, de reabilitare socială a celor care vor să se lase de droguri. Nu avem încă în județ așa ceva și nici în județele din jur. (…) Cred că ar fi de gândit puțin, poate există și fonduri europene pentru acest domeniu și reușim să facem ceva la nivel regional sau măcar la nivel de județ, în așa fel să avem câteva paturi și să putem să începem acest proces de reabilitare. În al doilea rând, avem doar trei specialiști în școli care se ocupă de această problemă. Este datoria noastră să facem diligențe la Guvern, la Ministerul de Interne și să cerem cel puțin dublarea numărului de oameni care se ocupă de prevenție. Lucrează astăzi trei oameni la 150 de școli și la alte instituții. Eu cred că sunt foarte puțin. Cel puțin încă doi oameni, poate chiar trei ar trebui să cerem în plus. Ar fi un număr minim cu care s-ar putea lucra decent”, a spus consilierul Samuel Coman, precizând că cei trei consilieri ar urma să își desfășoare activitatea în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a intervenit și el în urma solicitărilor venite din partea consilierului Samuel Coman.

Pentru prima variantă, ar trebui să facem o solicitare colegilor noștri parlamentari de Bistrița-Năsăud ca să modifice Legea Sănătății pentru că altfel noi putem vorbi cu directorul spitalului, dar el nu e în spital privat ca să înființeze ce secții sau servicii vrea. Atunci trebuie să facem o solicitare și să le cerem colegilor parlamentari să inițieze o amendare a Legii Sănătății prin care în spitalele județene de urgență să se creeze astfel de departamente sau secții. Nu se pune problema spațiilor, mai ales că avem bucuria să fim unele dintre puținele spitale din țară selectat pentru finanțare substanțială de aproape 100 de milioane de euro. Problema spațiilor nu este, dar în paralel, trebuie să lucrăm și la legislație. Eu o să fac ceea ce am făcut și data trecută la solicitarea dumneavoastră și am deranjat foarte tare. Guvernul României și domnii la care le-am scris s-au arătat foarte deranjați. Dar nu am nicio problemă să le mai facem o adresă în urma discuțiilor de astăzi. Dacă cei de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog nu au făcut acest lucru, o să îl facem noi”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

În ceea ce privește proiectul care prevede aprobarea planului de acțiune în domeniul drogurilor, acesta a fost adoptat cu 28 de voturi pentru. Proiectul poate fi consultat integral AICI.