Vlad Borș, fiul primarului din Maieru, Vasile Borș, construiește o pensiune agroturistică cu fonduri provenite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală

Vlad Borș, fiul primarului din comuna Maieru – Vasile Borș, a reușit să acceseze fonduri prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 pentru a construi o pensiune agroturistică chiar în localitatea Maieru. Recent, acesta a depus la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud proiectul privind obținerea acordului de mediu pentru a realiza investiția.

Potrivit proiectului, se va construi o clădire în regim P+1E cu destinația de pensiune, ce va avea o capacitate de cazare de 4 camere, cu 8 locuri în total. Suprafaţa amplasamentului va fi de 3672 m2, iar suprafata construită propusă va fi de 107 m2.

La parter, pensiunea va avea un spațiu de luat masa, un salon, o cameră cu grup sanitar, bucătărie, grup sanitar, spațiu pentru centrala termică, un hol și două terase, în vreme ce la etaj vor fi amenajate trei camere cu  grup sanitar propriu, două terase și un hol. Vor fi amenajate și spații verzi pe o suprafață de 400 m2 și o parcare cu patru locuri.

Vlad Borș este absolvent al Facultăţii de Sport și al unui master în acelaşi domeniu. Tatăl său, Vasile Borș, a revenit, în 2016, la conducerea Primăriei comunei Maieru după 4 ani de absenţă.

În ceea ce privește construcția de pensiuni agroturistice, potrivit legislației, aceste investiții e se finanțează prin submăsura 6.4 a Programului Național de Dezvoltare Rurală. De fondurile nerambursabile oferite prin această submăsură pot beneficia următoarele categorii de solicitanți: PFA, Intreprindere Individuală, Intreprindere Familială, SNC, SCS, SA, SCA, SRL, Societate comercială cu capital privat.

200.000 euro este suma maximă care se poate obține, iar aceasta poate reprezenta 90% din totalul cheltuielilor eligibile. Cheltuielile eligibile sunt acele cheltuieli pe care finanțatorul (autoritatea care gestionează acordarea finanțărilor) este de acord să le acopere și din fondurile sale.

Finanțare de 90% nerambursabil înseamnă că pentru fiecare 1.000 de lei din cheltuielile eligibile, finanțatorul poate contribui cu 900 lei, iar beneficiarul, cu 100 lei. Terenul pe care va fi amplasată agropensiunea nu poate fi achiziționat din bani europeni, dar construcția clădirii poate fi realizată din fonduri nerambursabile.