A început să ningă și în Bistrița-Năsăud! Prognoza meteo pentru zilele următoare

FOTO: arhivă

După o perioadă în care temperaturile au fost mai mult specifice primăverii decât iernii, mercurul din termometre a scăzut și în județul Bistrița-Năsăud și iarna a început să își facă simțită prezența. În prezent, în mai toate localitățile județului, inclusiv în municipiul Bistrița, se înregistrează ninsori.  

Potrivit administratorului Asociației Meteo.BN, Mihai Bălan, pe parcursul zilei de vineri, vremea va fi în general închisă în județ, iar vântul va deveni activ. În zonele joase de relief, sunt condiții de precipitații mixte, ninsori, dar şi lapovițe sau ploi, iar la noapte, local, va ninge slab.

”Temperaturile maxime se vor încadra în general, între 1°C si 4°C, iar cele minime de mâine dimineață, în scădere, vor coborî spre -1°C … -4°C la podiş. La munte ṣi în zonele submontane, valorile vor fi negative și temporar va ninge pe tot parcursul intervalului, mai ales în masivele estice. La Bistrița, vremea va fi în general închisă și aici, vom avea precipitații mixte, ninsoare, dar si lapoviță sau chiar ploaie pe timpul zilei, iar la noapte va ninge slab, trecător. Maxima zilei va urca spre 4°C, iar minima zilei de mâine va scădea spre -1°C”, precizează Meteo.BN.

Condiţiile meteo nefavorabile pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier, avertizează polițiștii rutieri. În acest context, conducătorilor de autovehicule li se recomandă:

– să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule şi să nu bruscheze comenzile maşinii;

– să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul maşinii, prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ştergătoarele de parbriz;

– să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special, calea de rulare a tramvaielor;

– să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu pătrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;

– conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

– să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţiştilor rutieri.

Atenţie! Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante certificate.

Pe lângă sancţiunea amenzii cuprinsă între 1305 lei şi 2900 de lei va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Anvelopele de iarnă sunt diferite în comparaţie cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderenţă corespunzătoare, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).

Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderenţă mai bună şi distanţe de frânare, mai scurte, pe suprafeţe alunecoase, înzăpezite sau îngheţate.

Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au şanţuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.

Conform Directivei Europene 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, anvelopele de iarnă se individualizează prin prezenţa unuia dintre simbolurile „M+S”, „M/S”, „M-S” sau „M&S”.Iniţialele M şi S însemnând mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele „all seasons” (mixte) pot fi utilizate în condiţii de iarnă doar dacă pe acestea se regăsesc simbolurile („M+S”, „M/S”, „M-S” sau „M&S”).

Polițiștii fac o serie de recomandări și pentru pietoni. Astfel, pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate şi semnalizate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile. În condiţiile unui carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte.

Date fiind condițiile meteo, jandarmii montani din cadrul posturilor Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița vor fi prezenți în stațiunile montane și pe traseele turistice adiacente, pentru a acorda sprijin la nevoie turiștilor care vor petrece sfârșitul de săptămână în zonele de agrement ale județului. În cazul unor probleme întâmpinate în zona montană, turiștii sunt îndemnați să solicite sprijinul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.