FOTO/VIDEO: Sala Polivalentă din Wonderland, în linie dreaptă. Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat

În 20 de luni, municipiul Bistrița se va lăuda cu una dintre cele mai moderne săli polivalente din România, dau asigurări autoritățile din Bistrița-Năsăud. Vineri, 18 octombrie, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare a unei săli polivalente în Complexul Sportiv din Wonderland a fost semnat. Investița este în valoare de peste 16 milioane de euro, fondurile fiind asigurate de Guvernul României, prin Compania Națională de Investiții.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de asocierea dintre trei companii – SC Frasinul, Erbașu, Dico și Țigănaș. Contractul are termen 20 de luni începând din 18 octombrie, din care 4 luni vor fi pentru proiectare, iar restul pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

Ministrul interimar al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu, directorul Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul și viceprimarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, respectiv, Cristian Niculae, dar și reprezentanți ai companiilor care vor executa lucrările au efectuat, vineri, o vizită în teren pentru prezentarea amplasamentului și a investiției.

Astfel, potrivit președintelui CJ B-N, Emil Radu Moldovan, în primă fază va fi construită o sală polivalentă ultra-modernă, cu peste 2.500 de locuri, o pistă de atletism (132.5 m lungime), un teren de handbal (exterior), un teren de tenis (exterior) și un teren de baschet (exterior).

Vor fi amenajate și circa 500 de locuri de parcare, atât pentru autoturisme, cât și pentru autocare.

Președintele CJ B-N a fost cel care a prezentat investiția:

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/761436714306643/

 

Astăzi începe proiectarea. După cele 4 luni o să înceapă execuția acestui complex sportiv, a acestei săli polivalente cu aproape 5.000 de locuri, dacă e să ținem cont și de această funcțiune de săli de concerte. E una din primele săli pe care o demarăm și care va putea fi folosită și pentru concerte, pentru funcțiuni multiple. Sperăm ca peste 20 de luni, undeva în 2021, să venim la primul eveniment care va fi organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud”, a declarat directorul Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu.

La rândul său, ministrul MDRAP, Daniel Suciu, a adăugat că ”am o foarte mare mulțumire sufletească. Îi felicit pe colegii mei de la CNI și să le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru județul Bistrița-Năsăud și, ca să parafrazez un clasic în viață, chiar pot să spun că e rezolvat. Tot ce mi-am propus și ne-am propus pentru județul Bistrița-Năsăud, în cele peste 7 luni de când ocup această poziție, am dus la bun sfârșit”. 

Emil Radu Moldovan a mai completat că tot în zona noii Săli Polivalente, autoritățile au în plan să construiască și un stadion cu 12.000 de locuri, pentru care în momentul de față se lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate. Autoritățile speră să îl finalizeze până la finele acestui an, astfel încât acesta să fie transmis Companiei Naționale de Investiții în vederea finanțării. ”Sunt convins că și stadionul va arăta într-un fel special”, a mai spus Moldovan.

Totodată, Complexul Sportiv din Wonderland va avea în viitor și o bază sportivă ”TIP 1” (teren sintetic de fotbal cu tribună de 500 de locuri, teren de minifotbal/ handbal/ baschet, cort vestiare), investiția urmând să fie susținută tot prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

De asemenea, din fondurile Consiliului Județean Bistrița-Năsăud va fi construită și o pistă de alergare.

După prezentarea din teren, la sediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat contractul propriu-zis.

Astfel, în 2021, municipiul Bistrița va avea o nouă sală polivalentă.

Suprafața întregului complex va fi de 30.166 mp (3 hectare).

One comment

  1. O veche zicală românească spune:”Un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată”. Ideea tâmpită a mutării stadionului municipal din Bistrita apartine viceprimarului Cristian Niculae, care s-a molipsit de la Cretu, cel care suferă de boala mutării statuilor. Motivul halucinant invocat de viceprimar era acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului. Viceprimarul face pe prostul uitând că există un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc. De asemenea si problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de Piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor s-ar putea obtine si un numar mare de locuri de parcare la poalele padurii. De aceea, mai important decat mutarea stadionului, edilii s-ar ocupa ca Bistrita sa aiba din nou o echipa de fotbal performanta. Prin urmare, stadionul trebuie sa ramana pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se afla in apropiere de zona centrala , astfel incat oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică.
    Apoi, n-are nici un rost ca Sala Polivalenta s-o faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras, unde spectatorii pot ajunge mai usor chiar pe jos. O asemenea sala cu o capacitate generoasă, este mai potrivită in oras, fiind destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la competitii sportive până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte. Spre exemplu, un potrivit pentru Sala Polivalenta ar putea fi langa Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltand astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrala a orasului. Asta nu inseamnă să se amenajeze complexul sportiv din Unirea care ar trebui sa includa doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului si sa fie conceput dupa modelul Parcului sportiv „Iuliu Hațieganu” din Cluj.
    Iata cum definea marele profesor si medic Iuliu Hațieganu, rolul unui complex sportiv: “Parcul sportiv nu servește spectacolismului ci este școala adevăratei educatii fizice. Nu este un stadion unde 22 fac sport și 22000 privesc, ci vrea să inverseze aceste cifre, ca 22000 să facă exercitii și 22 să privească”.