Începe scandalul! Se cere anularea autorizației pentru blocul de pe Calea Moldovei! Imobilul de 6 etaje, construit la câțiva metri de un bloc de 2 etaje: „îmi ocupă toate ferestrele apartamentului!”

Primăria Bistrița a autorizat construcția unui bloc de 6 etaje la intersecția străzii Lucian Blaga cu Calea Moldovei. Imobilul va avea S+P+4E +2 E retrase și este construit de Marius Negrea, patronul firmei Consult Imobil. Șantierul a început și se lucrează în ritm alert: muncitorii au finalizat subsolul și trag tare pentru a finaliza structura de rezistență.

Blocul de pe Lucian Blaga este construit pe o parcelă relativ îngustă, dar după cum se vede imagini, imobilul este unul spectaculos cu terase la etajele superioare, cu spații comerciale la parter și spații verzi.

Un vecin din imobilul alăturat îi dă-n Tribunal, deoarece blocul de 6  etaje îi va UMBRI toate ferestrele de la apartament!

„Blocul în care este situat apartamentul în care locuiesc are un regim de înălțime de P + 2 E, iar cel care urmează a fi edificat are un regim de înălțime de S+P+4E +2 E. În aceste condiții, construcția ce urmează a fi edificată îmi ocupă toate ferestrele apartamentului, acesta fiind lipsit de lumină naturală pe toată perioada zilei, fiindu-mi grav vătămate drepturile și interesele legitime prin emiterea actului administrativ.” – susține persona în cauză.

 

 

Autorizația de construcție și certificatul de urbanism s-au eliberat cu încălcarea Legii nr. 50/1991!

De asemenea conform Legii 50 este necesar acordul vecinilor exprimat în formă autentică pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate.

NU există studiu de însorire!

Ordinul sănătății nr 119/2014  pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației:

În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază ca distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire.

Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minim o oră jumătate la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate.

ORDIN Nr. 536 din 23 iunie 1997

Art. 2

Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.

Art. 3

La stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit se vor preciza şi amplasamentele următoarelor dotări tehnico-edilitare:

a) platforme organizate pentru depozitarea recipientelor de colectare a gunoiului menajer (în cazul în care nu au fost prevăzute camere speciale de depozitare în interiorul clădirii); suprafaţa de depozitare a platformelor se va dimensiona pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului şi a ritmului de evacuare a acestuia; nu se recomanda proiectarea şi amenajarea de platforme prea mari, care implica ocuparea unor suprafeţe de teren cu alte destinaţii (spaţii verzi etc.) şi care pot genera uşor disconfort şi insalubritate; platformele se vor amenaja la distanţe de minimum 5 m de ferestrele apartamentelor din blocurile de locuinţe şi pot fi cuplate cu instalaţii pentru bătut covoare;

b) spaţii amenajate pentru jocul copiilor, luându-se în calcul câte 1,3 mp teren de fiecare locuitor;

c) spaţii amenajate pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă, situate la distanţe de minimum 10 m de ferestrele camerelor de locuit; în aceste spaţii sunt interzise activităţile de reparaţii şi întreţinere auto;

d) zone verzi de folosinţa generală, luându-se în calcul minimum 2 – 2,2 mp teren/locuitor (în afara parcurilor publice).

Niciunul din vecini nu și-au exprimat vreun acord în formă autentică pentru a se deroga de la dispozițiile legale ce guvernează autorizarea în domeniul construcțiilor. 

 

Beneficiarul construcției NU a afișat o pancartă potrivit cu cerințele legii prin care să avem cunoștință despre denumirea și adresa obiectivului nr. autorizației de construcție, beneficiarul lucrării, executantul lucrării, regimul de înălțime, data începerii lucrărilor și durata de valabilitate a autorizației de construire.

Atacă pe 2 planuri: la Primărie se cere revocarea autorizației și la Tribunal se cere ANULAREA! Până la o decizie CLARĂ, Consult Imobil construiește la foc-automat!

Din aceste considerente, s-a înaintat Primăriei Bistrița o adresă prin care se solicită revocarea Autorizației de construcție.
În paralel, s-a deschis un proces aflat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, iar avocații implicați solicită judecarea în regim de urgență, deoarece constructorul avansează foarte repede cu blocul de pe Calea Moldovei.

Solicit suspendarea executării actelor administrative emise de autoritatea publică, respectiv autorizația de construcție nr. 343, ca urmare a faptului că se lucrează într-un ritm alert tocmai pentru a se ridica blocul cât mai curând posibil, înainte de a se dispune suspendarea executării lucrărilor de către instanța de contencios-administrativ. –  după cum se arată în documentele transmise Primăriei Bistrița.

Magistrații de la Tribunal au fixat un prim termen de judecată, dar avocatul a cerut un termen „de urgență”, deoarece blocul se ridică extrem de repede pe baza autorizației pe care a emis-o Primăria Bistrița!

„Mă duc la DNA București!”

Avocatul implicat în acest caz susține că a mai avut astfel de cazuri, când anumiți investitori au construit în vecinătatea altor clădiri private, cu încălcarea flagrantă a legilor din urbanism și vorbește de o mafie care controlează urbanismul local și avantajează unii dezvoltatori imobiliari.

Acesta spune că va merge până la DNA București… dacă Primăria Bistrița NU va lua măsurile care se impun în acest caz, deoarece are suspiciuni de corupție la nivel administrativ.

Rămâne de văzut ce explicații vor da urbaniștii de la Primăria Bistrița în acest caz în care un bloc de 6 etaje primește autorizație de construcție chiar dacă va UMBRI complet apartamentele de la parter- etaj unu- etaj doi!

 

6 comments

  1. Niciodata, sunt nume prea mari si sonore in spatele firmei SC Consult Imobil..Doar nu va imaginati ca sunt ale lui Negrea? Ati fi socati sa aflati, Tot hurbanismul si disciplina e la loc comanda. Le este frica sa faca ceva.

  2. Pe strada Ulmului (DC 8 Bistrita – Slatinita- un drum care exista doar in PUG, in realitate este pe proprietate privata) primaria a cerut in vederea emiterii autorizatiei de construire 20 de metri din axul drumului……aici nu au mai cerut acest lucru?

  3. Stati linistiti ca ii are la mana pe multi iar la urma nu e el de vina ca sistemul e corupt

  4. Oare pana cand va construi acest afacerist dupa cum il taie capul si nimenu nu va lua masurile cae e impun

  5. Pai parca acolo este permis P+2E asa mi s a spus cand am vrut sa cumpar terenul, ba mai mult o doamna de la urbanism mi a aratat o plansa din care rezulta acest lucru. Asta cum mama dracului poate face 7 etaje?pai are dreptate avocatul, acolo este mare coruptie. Asta face ce vrea ca si pe Crinilor.

  6. Balan Marius - contribuabil

    In tarile civilizate fiecare cetatean care isi cere niste drepturi fata de altii care locuiesc in vecinatati se numeste dreptul la PEISAJ. Aici Primaria cu marii ei specialisti ar trebui sa plateasca daunele cetatenilor lipsiti de dreptul la PEISAJ si sa suporte costurile demolarii daca instanta o va permite. PUNCT ca asa este in UE.Sunt grave abaterile administratiei in materie de HURBANISM in B-ta. In mod normal se impune un control de la minister.