Peste 200 de infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, constatate de polițiști în anul 2020

Anul trecut, peste 200 de infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor au fost constatate de polițiștii din județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit raportului de activitate pe anul 2020 al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, în urma acțiunilor preventive desfășurate pe parcursul anului trecut, oamenii legii au constatat 230 de infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și alte 10 pentru refuz de prelevare probe.

Tot ca urmare a acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, polițiștii au depistat în trafic și 17 șoferi care conduceau autoturisme sub influența unor substanțe interzise. Testarea cu aparatul DRUG TEST a fost pozitivă în cazul lor.

Oamenii legii recomandă șoferilor să nu se urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi o pedeapsă cu închisoarea, arată Poliția Romănă.

”Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. Poliția Română reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

  • Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  • Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează”, informează Poliția Română.

În plus, refuzul șoferilor de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani în astfel de cazuri.

În ceea ce privește consumul de alte substanțe, inclusiv substanțe psihoactive, conform noului Cod Penal, un test pozitiv poate să însemne închisoare de la 2 la 5 ani.

Oamenii legii organizează permanent acțiuni pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.