Ambulanțe pentru Bistrița-Năsăud. Câte autosanitare de intervenție vor sosi până la finele anului viitor în județ?

dig

Vești bune pentru județul Bistrița-Năsăud! Deputatul Daniel Suciu a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că până la finele anului 2019, în județ vor sosi nu mai puțin de 28 de ambulanțe, cu toate că la discuția pe marginea bugetului pe anul 2018 a existat o solicitare venită din opoziție, mai exact din partea deputatului Ionuț Simionca, de a aloca câte o autosanitară de intervenție pentru fiecare comună din județ.

E dreptul celor din opoziție să solicite tot felul de lucruri, dar vă spun ceea ce vom face și ceea ce se va întâmpla în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru că știu foarte bine că ambulanțele din județ sunt, multe dintre ele, la limită sau cu km depășiți sau uzate moral. Printr-un program guvernamental finanțat cu bani europeni, în România vor ajunge 1.244 de ambulanțe. Dintre acestea, primele 420 – 320 de ambulanțe și 100 pentru SMURD vor ajunge până la finalul acestui an, mai exact la finele lunii decembrie a acestui an” a declarat Daniel Suciu.

În plus, potrivit deputatului, județului Bistrița-Năsăud i-au fost repartizate nu mai puțin de 28 de autosanitare de intervenție. ”Este vorba despre 17 ambulanţe – 4 de tip A, 7 de tip B, 5 de tip B, dar cu tracţiune 4 x 4 şi una de tip C, plus 11 ambulanţe SMURD. Discutăm în total de 28 ambulanţe, atât pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cât şi pentru unităţile SMURD. 28, ceea ce cred că e un lucru îmbucurător care vine să completeze foarte multe investiţii care s-au făcut în sistemul de sănătate al judeţului Bistriţa-Năsăud” a mai adăugat Daniel Suciu.

În prezent, Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud stă prost la capitolul autosanitare de intervenție și asta deoarece majoritatea prezintă un grad ridicat de uzură. În medie, într-o lună, o autosanitară parcurge peste 4.000 de km.

Anul trecut, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, susținea că peste 75 la sută dintre autosanitare au o uzură semnificativă. Aproape 30 la sută dintre echipajele de intervenție (36 ca număr total) sunt mai vechi de nouă ani și 22 la sută au mai mult de 600.000 de km.