Ce s-a descoperit în urma unor cercetări arheologice efectuate în zona străzii Dogarilor din Bistrița

În toamna anului trecut, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a efectuat cercetări de supraveghere arheologică în municipiul Bistrița, în zona străzii Dogarilor nr. 7A, necesare pentru ridicarea unui imobil, în timpul acestora fiind identificată o latură încă vizibilă a zidului cetății Bistriței.

”Cercetările din anul trecut au identificat o latură încă vizibilă a zidului cetății Bistriței, păstrat destul de bine, pe un aliniament de circa 10 m. Acesta face parte din latura vestică a fostei cetăți medievale a Bistriței. Beneficiarul a fost obligat să țină cont de prezența acestuia și să-l includă în proiectul final al imobilului astfel încât acesta să poată fi protejat și conservat corespunzător. Tot atunci a fost surprins și o porțiune a șanțului cetății medievale ce atinge adâncimea de circa 4 m față de nivelul actual de călcare și o deschidere de circa 5 m. Din păcate, zona a fost puternic afectată de intervenții moderne astfel încât materialul arheologic identificat nu este unul bogat”, a precizat Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Strada Dogarilor s-a dezvoltat în perioada medievală pe lângă zidul de incintă, între Portiţa Broaştelor şi Poarta Spitalului. Din punct de vedere documentar, strada este atestată la 1.525, iar în planurile oraşului din sec. XVIII figurează ca o alee de-a lungul curtinelor. După demolarea zidurilor, această alee figurează cu denumirea Pfaffenbrudergasse (strada Călugărilor).

Din echipa de cercetători a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au făcut parte Radu Zăgreanu – arheolog, Sofia Stancu – muzeograf, Andreea Ilieș – desenator.