Dr. Anca Andrițoiu: ”Sunt extrem de multe cazuri de COVID-19. Situația epidemiologică nu arată bine”

andritoiu ziar de bistrita

Situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud nu arată bine în acest moment, numărul cazurilor de COVID-19 fiind în continuă creștere, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.

Suntem în valul 5 al pandemiei, sunt extrem de multe cazuri și situația epidemiologică nu arată bine nici în țară și nici la noi în județ. Ieri aveam o incidență de 8,85 la mie și ea este în continuă creștere pentru că în fiecare zi există în jur de 200 – 300 de cazuri noi de boală. Ca și localități care au incidență mare, localitatea Negrilești este pe primul loc. Un motiv este și acela că acolo se testează foarte mult, astfel că în zilele în care se testează mult și cazurile sunt mai multe. E bine că se testează pentru că în acest fel putem depista cazurile și le putem izola la timp. (…) Sperăm că acest val să nu țină foarte mult. Din estimările făcute la nivel național, se pare că ar mai fi încă două săptămâni până ajungem la vârf, după care sperăm ca lucrurile să se mai liniștească”, a declarat, joi, într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.

Sursa citată a precizat că în acest val pandemic sunt afectați și copiii.

În acest val sunt foarte mulți copii afectați, astfel că am modificat structura de paturi de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în sensul că am crescut numărul de paturi pentru copii în așa fel încât el să reprezinte 20 la sută din totalul paturilor de pediatrie din județ. Am modificat și planul de reziliență. Din fericire, cazurile nu sunt foarte grave. Copiii fac și ei forme mai ușoare, dar cu toate acestea trebuie să fim pregătiți pentru o evaluare în special a celor care au factori de risc, în așa fel încât să nu se agraveze lucrurile”, a completat dr. Anca Andrițoiu.

Totodată, pe lângă modificarea numărului de paturi alocat copiilor diagnosticați cu COVID-19, la nivelul județului au fost luate măsuri și pentru creșterea capacității de testare.

”Sunt în acest moment 76 de medici de familie care au încheiat contract cu Casa Județeană de Asigurări și care testează pacienții cu simptome. Au fost organizate și trei centre de evaluare a pacienților cu COVID-19, la nivelul ambulatoriilor celor trei spitale publice din județ – Bistrița, Năsăud și Beclean. Singur că activitatea este la început și încă pacienții nu s-au adresat, respectiv nu au fost încă programați de medicii de familie, ei fiind cei care vor face programare pentru pacienții eligibili, dar spitalele sunt pregătite, au și medicamente și sunt convinsă că de săptămâna viitoare lucrurile vor merge bine”, a completat directorul DSP Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește vaccinarea, dr. Anca Andrițoiu a precizat că această campanie stagnează la nivelul întregului județ.

”Vaccinarea stagnează pentru că nici condiționările de vaccinare nu sunt încă instituite. Cu toate acestea, avem în jur de 100-200 de vaccinări pe zi. De ieri a început și vaccinarea copiilor 5 – 11 ani. Avem și noi două centre pregătite pentru a vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani – unul la Bistrița, la Ambulatoriul de specialitate, și altul la Năsăud, la centrul de vaccinare de acolo. În general, copiii se pot adresa și la alte centre care au vaccin Pfizer, dar deocamdată aceste două centre au fost pregătite și puse pe platformă pentru a se putea programa. Cele două centre sunt pregătite cu vaccin”, a mai spus dr. Anca Andrițoiu.

Cu toate că vaccinarea stagnează la nivel județean, directorul DSP Bistrița-Năsăud a precizat că s-a observat o îmbunătățire a acestui proces în comuna Parva.

”Dacă vă amintiți, aveam pe harta noastră o zonă roșie, care reprezenta comuna Parva și unde era o acoperire vaccinală extrem de mică. A crescut puțin și la Parva, nu mai e roșu, dar acolo în continuare trebuie să facem ceva ca să intensificăm procesul de vaccinare”, a adăugat directorul DSP Bistrița-Năsăud.