Ministrul Justiţiei, mesaj către procurori: „Urmăriţi banii rezultaţi din infracţiuni, nu numai infractorii. Luaţi-le banii produşi prin infracţiuni, luaţi-le tot ce au furat!”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj ferm către procurorii din România, cărora le cere să urmărească și banii rezultaţi din infracţiuni, nu doar pe infractori. ”Luaţi-le banii produşi prin infracţiuni, luaţi-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanţe”, le-a transmis Predoiu procurorilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat la deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19”, care a constat în testarea capacitaţii de reacţie a specialiştilor români din domeniul criminalităţii informatice în urma simulării unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

După cum am remarcat cu toţii, această pandemie oferă diverse oportunităţi infractorilor de a ataca instituţiile medicale critice şi de a dezvolta o adevărată piaţă paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la această ameninţare a fost un pas important. Vom continua să facem acest lucru. Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele şi urmărirea penală a faptelor infracţionale. De exemplu, recent, la nivelul UE, am înregistrat o creştere a infracţiunilor cu privire la materialele pentru spitale. Infractorii care pretind că vând echipament medical au obţinut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public (adică spitale). De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase şi au obţinut profit substanţial din această activitate ilicită. Aceste transferuri ilegale se fac de obicei rapid, în mai multe jurisdicţii, şi prin implicarea mai multor conturi bancare, în multe cazuri scăpând de sub controlul autorităţile legale din cauza rapidităţii acţiunilor lor. Contracararea acestor acţiuni necesită cea mai bună utilizare a instrumentelor legale, de la schimbul de informaţii în timp util la obţinerea de dovezi care trebuie aduse în instanţa de judecată. Este nevoie de proceduri bine puse la punct şi rapide, chiar înainte de lansarea cererilor formale de cooperare internaţională pentru îngheţarea banilor şi pentru a ajunge la veriga finală a grupului infracţional. Vă încurajez să cooperaţi atât intern, cât şi internaţional cu partenerii voştri, pentru a construi o încredere reciprocă, deoarece acest lucru este crucial pentru aplicarea legii şi sistemul judiciar în aceste zile”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Sursa citată a completat că banii au reprezentat principalul motiv pentru care au fost comise aceste infracţiuni, motiv pentru care ministrul Justiţiei a transmis și un mesaj ferm către procurorii din România.

„Puneţi întotdeauna sintagma „follow the money” ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiţi toate mijloacele disponibile pentru a urmări şi recupera activele din jurisdicţia noastră naţională şi nu numai. Folosiţi facilităţile pe care le oferă legile noastre pentru a ajunge în jurisdicţii străine, inclusiv în cele offshore şi asiguraţi-vă că ‘infracţiunea se plăteşte. (…) Profit de această ocazie pentru a solicita încă o dată tuturor procurorilor şi forţelor de ordine române să acorde cea mai mare atenţie criminalităţii organizate, în special infracţiunilor informatice săvârşite în acest context nefericit şi să le cerceteze cu un nivel ridicat de profesionalism.”, a transmis Predoiu.

Webinar-ul a fost organizat de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, precum și alte entități implicate în acestă luptă.

La webinar au participat procurori specializaţi şi poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.