Primarul Ioan Turc despre noua organigramă: S-au redus 52 de posturi, economia la buget fiind de 3 milioane de lei anual

Primarul Ioan Turc a prezentat joi, într-o conferință de presă, proiectul de hotărâre privind noua organigramă a Primăriei Bistrița, prin care se propune reorganizarea activității prin comasarea, înființarea sau desființarea unor compartimente și, implicit, desființarea unor posturi, respectiv înființarea altora. Documentul care cuprinde toate modificările propuse urmează să fie analizat în ședința ordinară a Consiliului Local de astăzi.

Scopul urmărit prin această reorganizare este acela de a eficientiza activitatea, de a asigura transparența și de a răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor municipiului Bistrița, de a atinge noi standarde de performanță, de a rezolva cât mai prompt și mai corect problemele comunității. Departamentele esențiale desfășurării activității, respectiv cele care vor asigura implementarea programului strategic propus, se vor constitui în structuri funcționale de nivel superior, adică direcții. Departamentele suport, care vor asigura consiliere economică, juridică și cea aferentă a bunei gestionări a resurselor umane, se vor stabili la nivel de direcție, serviciu sau birou. Pentru realizarea unui randament maxim, compartimentele supradimensionate se vor regrupa în funcțiuni ierarhice flexibile și mai ușor de gestionat, de condus. În acest fel, resursa umană se va aloca preponderent către compartimentele funcționale care desfășoară activități precum planificarea investițiilor publice, monitorizarea serviciilor publice, amenajarea teritoriului și urbanismul, administrarea domeniului public și privat“, a spus primarul Ioan Turc.

Potrivit edilului Bistriței, prin noua structură s-a redus un număr de 52 de posturi. Astfel, din cele 1.149 de posturi din Primăria Bistrița vor mai rămâne 1.097.

Prin noua structură s-a redus un număr de 52 de posturi. A fost diminuat cu patru numărul de posturi de director, după cum urmează: director la Poliția Locală, director la Direcția de Administrare a Piețelor, director la Direcția Municipală de Sănătate și director la Direcția Educație, Turism. De asemenea, a fost eliminată poziția de director adjunct în cadrul Poliției Locale. Totodată, au fost diminuate 47 de posturi de execuție, dintre care 21 bugetate și 26 nebugetate. Cele 26 nebugetate provin din fosta Direcție Municipală de Sănătate. E vorba despre funcții de medic și de asistent, funcții care de foarte mulți ani nu sunt bugetate de către ministerul de resort – Ministerul Sănătății. De asemenea, s-a suplimentat cu unu numărul de posturi de șef serviciu și cu două numărul de posturi șef birou. Per total, numărul de posturi de conducere s-a redus cu două. Impactul bugetar în urma reorganizării și a eliminării unor posturi bugetate este de circa 3 milioane de lei anual. Acești bani vor merge către secțiunea dezvoltare”, a mai explicat Ioan Turc.

Sursa citată a menționat că nu a propus disponibilizări din două considerente.

Primul considerent se referă la faptul că bugetul general al municipiului a crescut la capitolul venituri cu 53%, de la 345.554 mii lei 529.206 mii lei, iar la capitolul cheltuieli cu 60%, de la 354.857 mii lei la 568.439 mii lei. La secțiunea dezvoltare avem cea mai importantă creștere față de anul 2022 cu 147% la venituri, de la 109.835 mii lei la 271.361 mii lei, iar la cheltuieli cu 119%, de la 139.431 mii lei. la 306.711 mii lei. Al doilea considerent se referă la contextul economic general. Guvernul a anunțat că se lucrează la un act normativ care ar urma să reducă cheltuielile, una dintre prevederi fiind și înghețarea concursurilor, inclusiv pentru autoritățile publice locale. Ordonanța a fost urcată spre consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor și din acest punct de vedere lucrurile sunt cât se poate de clare. a face anumite ajustări pe care ulterior, în condițiile în care se constată că e nevoie de reajustări, nu este oportun în această perioadă. Nu știm cât vor dura efectele ordonanței care va aduce mai mult prudență în cheltuirea banilor publici”, a adăugat Ioan Turc.

În continuare, primarul a prezentat propunerile de modificare în ceea ce privește aparatul de specialitate al primarului.

Astfel, Secretarul General va funcționa cu trei compartimente în subordine: Compartimentul Monitorul Oficial Local (care vine ca și noutate în structura Secretarului General), Compartimentul Pregătire Documente și Compartimentul Registrul Agricol.

Direcția Juridică, Resurse Umane, Achiziții Publice va cuprinde Serviciul Juridic, Evidență Documente, cea de management a resurselor umane – Biroul Managementul Resurselor Umane (redenumit) și achizițiile publice – Serviciul Achiziții Publice care până la votarea organigramei a funcționat într-o altă modalitate. Practic, avem două structuri Resursele Umane și Achizițiile Publice care vor funcționa sub aceeași umbelă, a Direcția Juridică, Resurse Umane, Achiziții Publice. De asemenea, din această structură vor mai face parte Compartimentul Autoritate Tutelară, Compartimentul Revendicări Imobiliare și Compartimentul Proiecte de hotărâri domeniul public și privat, de asemenea nou înființat.

Compartimentul funcțional cu atribuții în domeniul amenajării teritoriului și urbanism – Arhitect Șef – va fi eficientizat și va veni în sprijinul solicitanților prin Serviciul Urbanism și prin crearea unei structuri pentru strategia urbană, respectiv Serviciul Strategie Urbană (nou înființat), care va fi format din: Compartimentul Acorduri și Avize (nou înființat), Compartimentul Dezvoltare Urbană (nou înființat) și Compartimentul Monumente (reorganizat).

În ceea ce privește Direcția Tehnică, aici se va înființa Compartimentul pregătire programe investiții, care alături de Serviciul Căi de Comunicații și Rețele Edilitare (redenumit) și Serviciul Clădiri Publice (redenumit) vor spori capacitatea instituțională de gestionare și monitorizare a lucrărilor și proiectelor de investiții.

În ceea ce privește Direcția Integrare Europeană, ea se va redenumi Direcția Dezvoltare Durabilă 2023. Atribuțiile vor fi sporite în domeniul elaborării documentațiilor necesare resurselor puse la dispoziție prin actualele programe operaționale și noile axe de finanțare care urmează să se deschidă. Aceasta va avea următoarele compartimente funcționale, redenumite și reorganizate: Serviciul Managementul Proiectelor cu Finanțare Externă, Compartimentul Implementare Proiecte cu Finanțare Europeană, Compartimentul Mediu și Schimbări Climatice și Compartimentul Mediu de Afaceri și Societatea Civilă (nou înființat).

Apreciez că relațiile dintre autoritatea locală și mediul de afaceri și societatea civilă trebuie să treacă la un alt nivel. Până la urmă, nivelul de civilizație al unui oraș ține și de raporturile instituționalizate dintre autoritatea locală și societatea civilă și mediul de afaceri. În condițiile în care avem 10 proiecte aflate în derulare, cu contracte semnate anterior anului 2020, 22 de proiecte semnate după anul 2020 și cel puțin 28 de proiecte pe care ni le dorim transformate în contracte ferme, pe noul exercițiu financiar, cu o valoare a proiectelor de circa 200 de milioane de euro, cu toate că am eliminat un număr de trei posturi, am demarat concursuri pentru ocuparea a trei funcții contractuale cu studii superioare tehnice. Mă refer la acele poziții suport pentru buna gestionare a proiectelor europene pe perioada de gestionare și implementare a acestor proiecte. Sunt funcții contractuale pe perioadă determinată, cu studii tehnice, care vor presupune pregătire tehnică superioară. Așadar, Direcția de Dezvoltare Durabilă 2030 și Direcția Tehnică vor avea un aport de 6 posturi. Să sperăm că vom avea timp să le și ocupăm. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua ordonanță care va institui o mai mare prudență în cheltuirea banilor publici”, a adăugat Ioan Turc.

Direcția Tehnologia Informației și Inovare va primi noi atribuții față de momentul actual, Compartimentului Tehnologia Informației adăugându-i-se două structuri noi: Compartimentul Arhivă Electronică și Retrodigitalizare și Compartimentul GIS.

Așa cum am procedat la Registrul Comerțului, în perioada în care am fost director, și în Primăria Bistrița vom demara un proces de digitalizare a arhivei. Această modalitate desuetă de a păstra tone de documente în arhivă, pe suport de hârtie, la care accesul este unul dificil, cred eu că ar trebui să devină de domeniul trecutului. Toate documentele importante trebuie să fie accesibile atât personalului din Primăria Bistrița, cât și publicului larg, la distanță de un click. (…) Această Direcție va oferi suport pentru toate proiectele de digitalizare aflate în derulare sau pentru cele viitoare care nu sunt puține. Sunt proiecte care vor aduce o îmbunătățire substanțială”, a completat Ioan Turc.

Serviciul Politici Publice, Educație, Tineret, Sport și Turism înființat prin reorganizarea actualei Direcții Educație, Turism va cuprinde două structuri la nivel de birou: Biroul Sport – Turism, cu Compartimentul Agrement și Centrul de Informare Turistică, și Biroul Educație – Tineret, cu Centrul pentru Diaspora și Centrul Comunitar pentru Tineret.

Direcția Patrimoniu, alcătuită în prezent din Serviciul Administrare Domeniul Public și Privat, Compartimentul Buget, Contabilitate, Salarizare, Compartimentul Administrare Fond Locativ, va fi eficientizată prin preluarea atribuțiilor specifice activității de cadastru prin înființarea Compartimentului Cadastru în subordinea directorului executiv. ”Cu alte cuvinte, în cei doi ani și jumătate de când dețin calitatea de primar al municipiului, am observat o serie de disfuncționalități în activitatea structurilor interne și am încercat prin această nouă organigramă să le eliminăm”, a menționat primarul.

Pentru un mai bun control al activității Poliției Locale și pentru eficientizarea activității în folosul comunității, Poliția Locală a municipiului Bistrița se desființează ca structură cu personalitate juridică și se reorganizează ca serviciu în aparatul de specialitate al primarului, în directa subordine a primarului, și se va numi Serviciul Poliție Locală cu următoarea componență: Biroul Siguranță Stradală, Evidența Persoanelor, care va include Compartimentul Monitorizare Salubrizare, Biroul Siguranță Publică, care va include Compartimentul Circulație, Patrulă Școlară, Compartimentul Pază și Compartimentul Dispecerat, și Biroul Control Comercial și Disciplina în Construcții, care va include Compartimentul Control Comercial, Protecția Mediului și Compartimentul Disciplina în Construcții.

Direcția Economică va prelua atribuțiile structurii de contabilitate din cadrul Poliției locale a municipiului Bistrița, urmare a desființării și reorganizării acesteia. Direcția se va reorganiza și va fi alcătuită din: Serviciul Constatare și Impunere, Serviciul Urmărire și Încasare, Serviciul Financiar, Contabilitate, Compartimentul Executare Creanțe, Compartimentul Guvernanță Corporativă, Compartimentul Buget.

Activitatea de audit public intern, necesară oricărei entități publice, va fi asigurată de către Serviciul Audit Public Intern (redenumit), în directa subordonare a primarului.

Serviciul de Monitorizare a Serviciilor Publice, structură nou înființată, va funcționa în directa subordine a primarului și va monitoriza modul de realizare a serviciilor publice, prin măsurarea performanțelor serviciilor publice furnizate cetățenilor: salubrizare, iluminat public, transport public local, piețe, dezinsecție, deratizare, dezinfecție etc.

Serviciul Protecție Civilă și Voluntariat pentru Situații de Urgență este un serviciu public fără personalitate juridică, coordonat de primar și subordonat Consiliului Local. Atribuțiile vor fi suplimentate cu sarcini în domeniul asistenței medicale asigurate de către Centrul Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății, iar structura se va reorganiza la nivel de serviciu.

Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Bistrița va cuprinde Serviciul Stare Civilă și Serviciul Evidența Persoanelor, servicii subordonate primarului municipiului Bistrița și Consiliului Local, nu va suferi nicio modificare. De asemenea, nici Biroul Administrativ, subordonat administratorului public, nu va fi modificat.

În ceea ce privește Direcția de Servicii Publice, aceasta va deveni Direcția de Infrastructură și Servicii Bistrița.

”Am modificat denumirea acestei direcții pentru că tot timpul erau confuzii între Direcția de Sănătate Publică și Direcția de Servicii Publice”, a explicat primarul.

Noua direcția va cuprinde și Direcția de Administrare a Piețelor și va avea un Compartiment de relații cu publicul.

Piața Decebal va fi închisă în viitorul apropiat pentru că ne propunem construirea unei noi piețe agroalimentare. Activitatea Pieței Calea Moldovei a fost diminuată de deschiderea în vecinătate a altor complexuri comerciale. Activitatea Pieței Independeței Nord a fost mult restrânsă, după ce în anul 2021 mai mult de două treimi din suprafața acesteia a fost transformată în parcare publică, la momentul  respectiv,  piața neavând activitate comercială care să o susțină. În incinta Complexul Heidenfeld se organizează diferite activități punctuale. Practic, în momentul de față, singura piață care se autosusține și susține financiar întreaga direcție este Piața Calea Moldovei. După ce vom construi noua piață, lucrurile vor sta cu totul diferit”, a explicat edilul Bistriței.

După reorganizare, noua structură – Direcția de Infrastructură și Servicii Bistrița – va avea un număr total de 275 de posturi, din care 7 funcții publice de conducere, 7 funcții contractuale de conducere, 43 funcții publice de execuție și 218 funcții contractuale de execuție.

În noua organigramă s-au făcut ajustări și în ceea ce privește Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”.

”Și de aici au fost eliminate anumite poziții, dar această structură va face obiectul unei revizuiri ample odată cu constituirea noului Teatru Municipal. Lucrăm la acest document”, a explicat Ioan Turc.

O altă propunere de reorganizare vizează Direcția de Asistență Socială, care va cuprinde și Direcția Municipală de Sănătate. 

”Urmare a intrării în vigoare a prevederilor H.G.R. nr. 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, Consiliul local al municipiului Bistrița a adoptat Hotărârea nr.132/ 20.06.2022 privind înfiinţarea Unității de educație timpurie antepreșcolară „Creșa Bistrița”, iar creșele din municipiul Bistrița au fost transferate unității mai sus menționate. În consecință, Consiliul local al municipiului Bistrița a adoptat Hotărârea nr. 243/27.10.2022 privind aprobarea Organigramei, Statului de funcţii și a Regulamentului de Organizare și Funcționare ale Serviciului public municipal ”Direcţia Municipală de Sănătate Bistriţa”, iar activitatea Direcţiei Municipale de Sănătate Bistriţa s-a redus la cabinetele medicale, cabinetele medicale stomatologice și la asistența medicală comunitară. La nivelul municipiului Bistrița sunt organizate și funcționează 6 cabinete medicale școlare și 5 cabinete medicale școlare stomatologice, care deservesc preșcolari și elevi din unitățile de învățământ preuniversitar. Astfel, urmare a reorganizării din anul 2022, după transferarea atribuțiilor și a personalului din creșe către Unitatea de Educație Timpurie Antepreșcolară ”Creșa Bistrița”, am constatat că nu mai este necesar ca această structură să fie organizată la nivel de direcți, motiv pentru care a fost transformată în serviciu și va funcționa în cadrul Direcției de Asistență Socială”, a explicat Ioan Turc.

După reorganizare, numărul total de posturi va fi de 371, din care 5 funcții publice de conducere, 2 funcții contractuale de conducere, 35 funcții publice de execuție și 329 funcții contractuale de execuție.

”Pentru viitorul apropiat și mediu, voi propune o restructurare mai amplă, care va viza constituirea unor societăți comerciale care vor gestiona pe criterii economice o serie de activități cum sunt: Piața Decebal, publicitatea stradală, activitatea de agrement. Avem în vedere concesionarea serviciului public spații verzi, la fel cum a fost concesionat serviciul public de transport. Practic, activitățile pe care azi le gestionează Primăria, dar care au un conținut economic, vor fi externalizate prin constituirea de societăți comerciale cu unic asociat Consiliul Local Bistrița sau vom studia și oportunitatea unor parteneriate, astfel încât ele să nu mai consume bani, ci să aducă bani. Și mă refer inclusiv la parcările nerezidențiale. Apreciez că este formula cea mai corectă pentru ca aceste activități interne ale Primăriei Bistrița să funcționeze așa cum se cuvine”, a mai menționat Ioan Turc.

Întrebat de jurnaliști dacă se așteaptă la reacții din partea unor angajați care vor pierde beneficii salariale în urma acestor propuneri, primarul a răspuns: ”Am avut discuții cu sindicatele. Inițial, am venit cu un proiect de organigramă care prevedea și disponibilizări. După discuția cu sindicatele și mai cu seamă după discuțiile din spațiul public cu privire la ordonanța de urgență care va bloca pentru o perioadă nedeterminată organizarea de concursuri, am renunțat la disponibilizări și ne-am rezumat la restructurarea activității. Sunt convins că directorii care și-au pierdut această calitate nu sunt mulțumiți, dar până la urmă este punctul meu de vedere și al echipei pe care o coordonez. Acest punct de vedere va fi supus aprobării Consiliului Local. Director e una, șef serviciu într-adevăr e alta, dar să nu uităm că orice fel de reorganizare, de restructurare presupune și ajustări, inclusiv de această natură”.

De asemenea, întrebat dacă se așteaptă la procese, Ioan Turc a răspuns: ”Eu nu cred că vor urma procese pentru că, în eventualitatea în care se vor consulta cu un avocat, eu cred că avocatul le va spune că nu au sorți de izbândă. Este dreptul primarului și al Consiliului Local de a propune și de a aproba o anumită formulă de organigramă. A fi director nu este un drept pe care l-ai obținut pe viață, așa cum nici calitatea de primar nu e pe viață”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *