USR Bistrița-Năsăud nu este de acord cu majorarea tarifelor la apă și canalizare

usr bistrita

Președintele USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth, afirmă că partidul din care face parte nu este de acord cu majorarea tarifelor la apă și canalizare.

Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, liderul USR Bistrița-Năsăud susține că o mare parte din cheltuielile companiei Aquabis merg pe salariile angajaților.

Chiar dacă costurile cu energia s-au majorat, o mare parte din cheltuielile companiei merg pe salariile celor angajați pe criterii politice și nu pe criterii de competență. Cea mai mare parte a banilor încasați de Aquabis merg către mentenanță și întreținere rețele, o mare parte din apa potabilă tratată se pierde datorită vechimii rețelelor sau a proastei execuții, și de aceea Aquabis are nevoie de capital de funcționare și este dependenta de aceste majorări. Acest mecanism este unul menit să perpetueze aceleași greșeli, și singurul efect pe care îl poate produce, este o nouă ridicare de prețuri când se va ivi o nouă ocazie”, a scris pe Facebook Lorand Toth.

Președintele USR Bistrița-Năsăud a completat că, ținând cont de aceste considerente, majoritatea consilierilor USR au votat sau vor vota în Consiliile Locale împotriva majorării acestor tarife.

Motivațiile creșterilor de preț pentru investiții le-am mai auzit în 2019, când s-au asumat investiții până în 2025. Iată că suntem în 2022 doar, și nu putem crede că investițiile propuse s-au realizat înainte de termen, astfel încât să se justifice o nouă majorare pentru noi investiții. Considerăm că ar fi utilă mai degrabă o transparentizare a procesului: Care au fost investițiile realizate până acum și cu ce costuri? Cât din ponderea scumpirilor a ajuns realmente în aceste investiții? A căutat echipa managerială de la Aquabis toate soluțiile pentru evitarea majorării prețului, ori a ales-o pe cea mai simplă și mai convenabilă pe care o aveau la îndemână? Este scopul Aquabis deservirea cetățenilor cu servicii specifice, sau să trăiască ei mai bine? Orice majorare de preț care motivează investiții, ar trebui să vină cu un plan calculat, credibil și asumat. Având în vedere că tarifele la apă și canalizare în județul Bistrița-Năsăud sunt și în momentul de față mult mai mari comparativ cu prețul din alte județe din țară iar cetățenii sunt oricum împovărați de toate celelalte scumpiri în lanț la facturile la gaz, energie electrică și altele, scumpirea facturilor la apă și canalizare vine în cel mai inoportun moment și cu un procent așa de mare i-ar îngenunchia și mai tare”, a mai completat Lorand Toth.

Afirmațiile liderului USR Bistrița-Năsăud vin în contextul în care prețul la apă și tariful la canalizare vor suferi modificări în anul 2022, respectiv o creștere de la 3% la 29% la apă și de la 5% la 39 % la canalizare.