13 persoane din Bistrița-Năsăud, printre care și un bebeluș de 7 luni, răpuse de afecțiuni respiratorii

Un număr de 13 persoane din Bistrița-Năsăud, printre care și un bebeluș de doar 7 luni, au decedat iarna aceasta din cauza afecțiunilor respiratorii, potrivit datelor prezentate de directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), dr. Anca Andrițoiu. 

Miercuri, în prima ședință din acest an a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu a prezentat un raport cu privire la situația epidemiologică de la nivelul județului, date care cuprind perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023.

Așa cum știți, am început anul cu o stare de alertă epidemiologică. În 5 ianuarie s-a publicat în Monitorul Oficial instrucțiunea 161/2023 privind instituirea acestei stări de alertă epidemiologică pentru gripă, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de gripă. Instrucțiunea este însoțită de o serie de recomandări și măsuri care trebuie să fie aplicate atât în unitățile sanitare, cât și în cele de învățământ, la angajatori, dar și de către populația generală. Menționez că noi monitorizăm afecțiunile respiratorii încă din luna octombrie. Raportul cuprinde situația de pe fiecare afecțiune monitorizată de către noi. Avem în primul rând infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare. Din octombrie și până acum am avut 31.557 de astfel de cazuri, din care 4.823 au fost în anul 2023. Din păcate, s-a înregistrat și un deces la o persoană de 69 de ani care avea și comorbidități. Pneumoniile au fost în număr de 3.031 de cazuri, din care 603 cazuri anul acesta. Aici s-au înregistrat cele mai multe dintre decese – 9. Am avut și 129 de cazuri de gripă, cele mai multe în acest an – 83. Din păcate, am înregistrat și 3 decese. Referitor la grupele de vârstă, am constatat că infecțiile acute de căi respiratorii superioare sunt mai frecvente la grupa de vârstă 0 – 14 ani, în timp ce celelalte tipuri de afecțiuni sunt mai frecvente la persoanele peste 50 de ani”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.

Șefa DSP Bistrița-Năsăud a făcut și câteva mențiuni în ceea ce privește decesele.

Majoritatea deceselor au fost înregistrate la persoane cu vârste peste 65 de ani, cu 3 excepții. Am avut un deces la un tânăr de 34 de ani, care era o persoană cu dizabilități și avea și alte comorbidități. Am mai avut un deces la un bărbat de 55 de ani și, din păcate, am mai avut un deces de gripă la un sugar de 7 luni, care a fost transferat la Cluj, dar a decedat acolo. Aici nu putem vorbi despre comorbidități pentru că aparent, din discuția cu medicul de familie, fetița nu avea vreo boală congenitală. Așteptăm rezultatul necropsiei. Este o vulnerabilitate a vârstei și probabil că acest lucru a făcut ca evoluția să fie atât de gravă. Fetița era din Dumitra”, a mai spus dr. Anca Andrițoiu.

De asemenea, sursa citată a vorbit și despre situația cu privire la cazurile de COVID-19.

”Chiar dacă s-a înregistrat o scădere mare a incidenței – suntem în acest moment la o incidență de 0,3 la mie pe județ -, există încă și cazuri de COVID-19, sunt zile cu peste 10 cazuri, sunt zile cu zero cazuri, dar totuși ele există în continuare. Numărul total al cazurilor înregistrate de la începutul pandemiei și până acum este de 33.071, plus 1.700 de reinfectări. În acest an am avut doar 876 de cazuri și 43 de reinfectări. Decesele înregistrate de la începutul pandemiei și până acum au fost 1.135, din care 3 înregistrate în acest an, toate la persoane vârstnice. În acest moment avem 15 cazuri de COVID-19 internate în spital și alte 26 izolate la domiciliu”, a explicat directorul DSP Bistrița-Năsăud.

Întrebată dacă există și în județul Bistrița-Năsăud cazuri de Flurona (combinație între gripă și COVID-19), dr. Anca Andrițoiu a spus că deocamdată nu există astfel de cazuri. Potrivit acesteia, există suspiciunea acestei boli în cazul fetiței de 7 luni, dar se așteaptă rezultatul.

În ceea ce privește vaccinul antigripal, potrivit DSP Bistrița-Năsăud, la nivelul județului au fost epuizate toate cele circa 16.500 de doze repartizate de Ministerul Sănătății. ”Momentan nu mai sunt vaccinuri nici la medicii de familie, s-au epuizat. Pentru că am mai avut solicitări, am mai solicitat la rândul nostru la Ministerul Sănătății. E posibil să se mai facă o redistribuire a vaccinurilor pentru că sunt județe care încă au stocuri. Au fost și în farmacie vaccinuri. Sunt persoane care le-au procurat de acolo. Așteptăm să vedem ce se întâmplă”, a mai spus dr. Anca Andrițoiu.