FOTO/VIDEO: Protest al sindicaliştilor din Educație faţă de salarii şi subfinanţarea din sistem, la Bistrița

Aproximativ o sută de sindicalişti din Educație au pichetat, vineri, sediul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, nemulțumiți de nivelul scăzut de salarizare și de finanţarea acordată sistemului de educaţie. 

Manifestanţii au afişat mesaje precum ”România educată cu … 2,1% din P.I.B în 2023?”, ”Vrem salarii decente și pentru personalul nedidactic”, ”Noi nu ne hrănim cu minciuni și promisiuni”, ”Salvați Educația, susțineți Educația”, ”Respectați Legea privind acordarea sporului pentru condiții de muncă” sau ”Educația – Cenușăreasa sistemului”.

Acțiunea de astăzi face parte dintr-un calendar stabilit la nivel național de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Aceste acțiuni au început în data de 3 martie și continuă cu pichetări ale prefecturilor din județele din țară. Săptămâna aceasta a fost rândul județelor din Ardeal. Principalele revendicări nu sunt de acum, de o lună două, sunt de mai mult timp. Noi am atras atenția cu privire la nemulțumirile noastre încă din luna decembrie anul trecut. Am avut promisiuni din partea guvernanților și ni s-a spus că vom vedea rezultate până la finalul lunii februarie, lucru care nu s-a întâmplat. Nu s-a ținut cont de noi. Nici măcar acum, după aproape două săptămâni de proteste, aceste mișcări ale noastre nu au sensibilizat pe cei din Guvern”, a spus Victor Ivan, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ Bistrița-Năsăud.

Sursa citată a menționat că sindicaliştii din Educaţie cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii pentru aplicarea integrală a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toţi salariaţii din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022.

Totodată, sindicaliştii mai solicită identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar şi adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.

Pe lista de revendicări se află şi aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul judeţului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă.

În cazul în care solicitările sindicatelor din învăţământ nu vor fi aprobate, Victor Ivan precizează că sindicaliștii sunt foarte aproape de declanșarea unei greve generale.

”Chiar săptămâna viitoare, în data de 29 martie, la București, avem un colegiu național al liderilor. După această ședință, urmează și pichetarea Guvernului, cu o prezență de circa o mie de oameni. (…) Urmează să adunăm semnături pentru a declanșa greva generală în luna mai. Există șanse mari ca acest lucru să se întâmple pentru că cele două federații din preuniversitar participă la aceste acțiuni și sunt de acord cu acest calendar al mișcărilor de protest”, a mai declarat Victor Ivan.