Recomandări pentru amatorii de drumeții în zonele montane. De ce trebuie să țineți cont dacă vă aventurați pe munte?

În contextul fenomenelor meteorologice și a oscilatiilor de temperatură din ultimele zile, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Salvamont Bistrița-Năsăud, aduc în atenția amatorilor de drumeții de munte unele recomandări, de care ar trebui să țină cont pentru evitarea unor situații, care le pot pune în pericol viata.

Având în vedere căderile de zăpadă, precum și faptul că temperaturile au fost relativ ridicate, comparativ cu aceeasi perioadă a anului, în zona de munte stratul de zăpadă pare stabilizat, însă pe plantele înclinate, unde sunt acumulări de zăpadă, există posibilitatea declanșării de avalanșe.

Recomandăm doritorilor de deplasări în zonele montane să urmărească permanent informările meteorologice, să reprogrameze aceasta activitate, atunci când timpul nu este prielnic, iar în cazul în care totuși fac această ieșire, să comunice cel puțin unei persoane unde se deplasează și traseul pe care doresc să îl urmeze. De asemenea, dacă merg în drumeție să nu se aventureze pe traseele închise sau nemarcate.

”La această oră, în Munții Călimani — Caldarii, Bistriciorul—stratul de zăpadă este stabil, iar în Munții Rodnei nu există semnale că s-ar putea declanșa avalanșe. În zilele următoare este preconizată o răcire a vremii însoțită de ninsori, fapt ce poate determina, în funcție de grosimea stratului de zăpadă, apariția riscului producerii unor astfel de situații de urgență” precizează CJSU B-N.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud alături de reprezentanții administrației publice locale și celelalte institutii cu atribuții în managementul situațiilor de urgență monitorizează permanent situația operativă din județul nostru și este pregătit să aloce resursele necesare sprijinirii populației.

Această informare vine în contextul în care, în ultimele zile, au fost înregistrate două evenimente de această natură, unul în Masivul Parang (Hunedoara), iar altul în Munții Călimani (Suceava), fiecare din ele soldate cu decesul unei persoane.

Sursa foto: www.proalpin.ro