Dovada că ministrul Daea vorbește mult și prost! Cum răspunde la o întrebare simplă-simpluță despre stoparea vânzării terenurilor către străini! O scaldă și se fofilează ca o fată mare!

Ministrul Agriculturii Petrea Daea este prezent astăzi la Bistrița în cadrul campaniei „Alege Oaia”. Pe Pietonalul Bistriței s-a organizat un eveniment de amploare, cu mici , bere, vițel la proțap și cântece populare.

În plan mediatic, Petre Daea e unul din miniștri folosiți de PSD pentru a atrage electoratul din mediul rural. Este un personaj băgat înseamă de televiziuni prin prisma declarațiilor sale aberante!

Campania Alege Oaia are și o componentă electorală, prin care liderii PSD de pe județe beneficiază de un eveniment cu expunere națională, prin prezența unui ministru.

Rețeta e cam aceeași: se aduc oi în zona stabilită dinainte, se încropește un eveniment cu tentă folclorică, se aduc vreo câțiva producători locali cu care ministrul interacționează și au loc discursuri pe scenă în care PSD își prezintă realizările din domeniul agriculturii.

 

Ministrul Daea vorbește aiurea-n tramvai de multe ori fără noimă, pe lângă subiect!

După declarațiile de pe scenă, Petre Daea a acordat câteva declarații presei locale. În stilul caracteristic, Daea a vorbit mult și prost, pe lângă subiect, departe de anvergura discuțiilor pe care ar trebui să le aibă un ministru!

Reporter: – Domnule ministru aș vrea să vă întreb despre un fenomen și anume despre vânzarea tereurilor agricole către străini… dacă credeți că s-ar putea concepe un sistem…

Ministrul Daea : – Sunt aici cu un bun prieten și cu un o valoros al partidului, cu domnul președinte Moldovan cu care am disuctat acest și introdus inițiative legislative în Parlament… în așa fel încât lucrurile să capete consistență privind interesele pe care le avem în acest domeniu. Avem legea în Parlament care vizează facilități pentru tineri, tineri care trebuie să devină mâine fermieri ai țării, pentru că NU poți să fii fermier fără teren. Anul trecut am pus un instrument financiar la dispoziție care înseamnă 80 % garanții de la Stat și 20% valoarea terenului în așa fel încât să poți să iei credite cu garanții Statale și cu o ușurință pivind dobânda care NU trebuie să depășescă 2% față de ROBOR. Este un mecanism pus în mișcare anul trecut. S-a folosit acest mecanism de o parte din doritorii de a cumpăra teren în România și a face treabă.

În altă ordine de idei suntem preocupați să creem exploatații în țară.. să creem cele exploatații necesare pentru realizarea unor randamete sporite în așa fel încât pentru costurile de producție să fie susținute prin câștigul pe care îl pot obține realizând proucții mari și o valorificare la timp și la prețuri convenabile pentru fiecare fermier .

Reporter: – Mă refeream la o lege care să interzică vânzarea terenurilor către străini, cum e cazul Ungariei și al Poloniei?

Ministrul Daea: – eu v-am spus foarte clar că avem în Parlamentul României o lege care reglează această situație!

Reporter: – Va interzice?

Ministrul Daea: – uitându-se în altă parte….

Reporter: – D-voastră ați mai făcut o lege.. erați în comisia de agricultură .. legea în vigoare de vânzare a terenurilor, a căre intenție era exact asta: să limiteze vânzarea terenurilor către străini și rezultatul e cel pe care îl vedeți!

Ministrul Daea: – Rezultatul e că noi interpretăm diferit această sitație și aș vrea să fiu foarte exact:.. legile pe care trebuie să le dăm în România sunt în primul rând pentru români creând mecanisme juridice astfel încât să facilităm…ăăăăă… drumul spre cumpărare a terenurilor pe care le doresc românii noștri. Am pus de pildă o serie întreagă de precizări în așa fel încât etapele acelea de preemțiune, categoriile de preemtori să aibă o logică de interes Statal și anume: în momentul în care începe vânzarea unui teren, primul care trebuie să beneficieze să fie în poziția de prim beneficiar al unei asemenea oferte ….. este cel care îl are în arendă în așa fel încât să NU rupem exploatațiile pe care le-am făcut.

Am introdus în joc și Agenția Domeniului Staului, în așa fel încât Statul în condițiile în care preemtorii, cei din familii, cei care arendează, tinerii NU doresc să cumpere terenurile respective, Statul să intervină să cumpere acele suprafețe… ca apoi printr-o politică statală în funcție de voința politică care există să putem da acele terenuri, acolo unde interesul Statului, pentru binele țării se îndeaptă…

Ministrul Agriculturii NU a răspuns la subiect, ci mai degrabă a folosit un amalgam de cuvinte pentru a evita un răspuns concret, deoarece guvernanții și parlamentari puterii NU au la această oră un proiect de lege pentru STOPAREA vânzării de teren agricol către străini pentru a proteja acest domeniu strategic de dezvoltare durabilă.

 

Peste jumătate din terenul agricol al țării este vândut la străini! Din 2014 piața a fost liberalizată și a-nceput vânzarea fără restricții!

 

Din ianuarie 2014, piaţa funciară a fost liberalizată şi cetăţenii din Uniunea Europeană au putut cumpăra teren în România. Preţurile scăzute şi pământul bun au atras ca un magnet speculatorii cu terenuri agricole din UE. În trei ani, între 2014-2016, străinii au achiziţionat peste un milion de hectare de teren arabil, potrivit rapoartelor notariale analizate de compania AgroIntelligence SISA.

Obligațiile aderării

 

Conform datelor oficiale peste 50% din terenul agricol al țării este vândut către străini, iar guvernanții se feresc să intervină decisiv prin stoparea acestui fenmen, deoarece Uniunea Europeană ar declanșa procedura de infrigement care ar impune sancțiuni pe agricultură (în primă fază s-ar sista subvențiile , domeniu speculat electoral de PSD).

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, așa cum cerea Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, dar a făcut mai multe decât i s-a cerut. Noile reguli au permis și persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole românești, până atunci doar persoanele juridice având acest drept. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren agricol în România, pe primele locuri se află Italia, urmată de Germania și de țările arabe. Cele mai active trei zone ale țării, în funcție de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, sunt Timiș, Vaslui și Arad.

 

CLICK să vedeți un reportaj realizat de Carmen Avram în care se-arată că aproape 20% din România, o suprafață cât Moldova, nu ne mai aparține!

3 comments

  1. Asta e ministru?

  2. Un papagal care ne face de rusine in lume

  3. Balan Marius -ecologist PV

    Dale-n doba de terenuri. Daca scoatem bani de un coparsau si un prohod pe el tat e bine. Tineretul manca de la restaurantul KFC.Da macar am vazut la ce e buna Piata Centrala. Sa calcam pe cacarazi. Noroc ca s-o pcisat si cacarazit oile pe spatiu verde. Dapoi daca era dalata Piata ?